İlk kat verniğin ahşaba iyi derecede sızabilmesi için uygun ve kaliteli bir tiner ile 2'ye 1 oranında yani %50 inceltilerek yüzeye eşit miktarda fırça ile sürülür ve kurumaya bırakılır.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
Pistole kullanıldığında, 2 veya 3 kat çarpraz olarak uygulanır. Katlar arasında 10-15 dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
Ortalama olarak 100 birim dolgu verniğine 50–60 birim tiner ilave edilmelidir.
İlk kat, verniğin ahşap gözeneklerine iyi bir şekilde nüfuz etmesi için %15–20 oranında Dyo Sentetik Tiner ile inceltilerek, 2 ve 3. katlar ise inceltilmeden ve katlar arası en az 24 saat beklenerek uygulanmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Vernik uygulamalarında en iyi sonuç için Kadife Rulo Fırça (Moher) yada Sentetik zemin fırça kullanılması gerekir. Uygulama sonrası fırçanızı su ile temizleyerek uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
İnceltme: Fırça , perde ve pistole uygulamalarında % 20 – 30 MOBEL SELÜLOZİK TİNER ile inceltilir.
Uygulama Açıklaması
Gerekirse Dyo Selülozik Tiner ile inceltilebilir. Fırça veya rulo ile tek kat veya yüzeyin emiciliğine bağlı olarak 2 kat uygulanır. Püskürtme tabancası ile yapılan uygulamada %10-20 Dyo Selülozik Tiner ile inceltilir, ahşabın emiciliğine bağlı olarak 2 veya 3 kat uygulanır.
Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz. Bunun yanında 7,5 lt yağlı boya için 1 lt, 15 lt için de 2 lt tiner kullanımını baz alabilirsiniz.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Vernik nasıl kullanılır Vernik uygulama
Yaklaşık 20 – 25 santim mesafeden çapraz katlar halinde tüm yüzeye eşit bir biçimde uygulanır. Çabuk kuruduğu için çalışmalarınızda uygulama kolaylığı sağlayacaktır. Kullandığınız yüzeyin durumuna göre ikinci ve üçüncü katları 1'er saat ara ile uygulayabilirsiniz.
Ayrıca bünyesinde yüksek miktarda doğal yağ içeren teak, iroko vb. ahşap yüzeyler üzerine uygulanmamalıdır. hemen sonra Fawori Sentetik Tiner ile temizlenmelidir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Tatbikat şekline göre ile uygun viskoziteye getirilmelidir. İstenilen yüzey dolgunluğuna bağlı olarak katlar arasında 20-30 dakika kuruma süresi bırakılarak iki ile beş kat tatbik edilmelidir.
Tinerin genel olarak kullanım amacının boyayı inceltmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Her ikiside boya artıklarını temizlemek için kullanılabilir. Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır. Her ikisi de doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu yüzden genellikle saydam olmayan veya yarı saydam kutularda gelir.
Sonkat boya veya vernik uygulamasından sonra yüzeyin buğulu-beyazımsı bir görünüm vermesi. SEBEBİ: Boya veya vernik uygulamalarının yüksek nemli ortamlarda yapılması, uygun olmayan tiner kullanılması.
Sentetik Vernik
Bunun için daha ok ahşaptan yapılmış olan eşyalarda kullanılır. Yüzeye çok iyi yapışabilme özelliğine sahip olan sentetik vernik oldukça sağlamdır. Reçineden elde edilen bu vernik neme karşı dayanıklıdır. Bunun için gemilerde ve teknelerde kullanılabilir.
Nasıl ki selüloz bazlı boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanılmıyorsa, sentetik boyanın inceltilmesi için de selüloz bazlı tiner kullanılmaz. Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir.
Daha çabuk kuruması için sıcakta mı yoksa soğuk bir yerde mi bekletmeliyim ? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernikse daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Aslında tüm ahşap malzemeler için boyama ve verniklemenin ilk adımı zımparadır. Zımpara ahşabın yüzeyini temizler ve boya ve vernik için elverişli bir yüzey sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri