Ali Şir Nevâî, Doğu Türklüğü bünyesinde yetişmiş şuurlu bir bilgin, velut bir şair, adil ve başarılı bir devlet adamıdır. Nizamettin Ali Şîr Nevâyî, 17 Ramazan 844 (9 Şubat 1441)'te dönemin önemli kültür merkezlerinden olan Herat şehrinde doğmuştur.
Hamse sahibi ilk Türk şairidir (hamse 5 mesneviden oluşur). Tezkire sahibidir (günümüz edebiyattaki biyografi): "Mecalüs'ün Nefais". Şehrengiz: Doğup büyüdüğü "Herat" kentinin doğal güzelliklerini anlatır. Şiirleri yaşamının değişik dönemlerine göre sınıflandırıp kronolojik olarak divanında toplamıştır.
Ali Şir Nevayı, 15. yüzyıl Türk çağatay Edebiyatı'nın en önemli şairlerinden biridir. Değerli bir devlet adamıdır. Eserlerinde Türkçe'ye büyük bir önem vermiş ve Türkçe'nin dönemin edebı dili olmasına çalışmıştır. Ali Şir Nevayl'nin divanlanyla birlikte otuza yakın eseri bulunmaktadır.
Hüseyin Baykara ile dostluğu ömür boyu devam etmiştir. Herat Sultanı olan Hüseyin Baykara, yakın dostu Ali Şîr Nevâî‟yi yanına almıştır. Ali Şîr Nevâî‟nin Herat‟ta Sultan Hüseyin Baykara hizmetinde ilk görevi mühürdarlık (Nişancı) olmuştur. Nevâî, 3 Ocak 1501‟de ölmüştür.
Mesnevi türünde yazılmış 5 eserden oluşan "hamse"nin edebiyatımızdaki ilk sahibi olan Ali Şir Nevai, hamsesindeki mesnevilere “Hayretü'l-Ebrar”, “Ferhad ü Şirin”, “Leyla vü Mecnun”, “Seb'a-i Seyyare” ve Sedd-i İskenderî” isimlerini verdi. Ali Şir Nevai; tarih, edebiyat konulu eserler, belgeler ve divanlar yazdı.
İlgili 17 soru bulundu
Ali Şir Nevâî, Doğu Türklüğü bünyesinde yetişmiş şuurlu bir bilgin, velut bir şair, adil ve başarılı bir devlet adamıdır. Nizamettin Ali Şîr Nevâyî, 17 Ramazan 844 (9 Şubat 1441)'te dönemin önemli kültür merkezlerinden olan Herat şehrinde doğmuştur.
Kaynaklarda Revânî Çelebi, Çâkerî Sinan, Muîdî (İznikli), Fuzûlî, Fazlî, Halîfe, Cemâleddin Hulvî, Fikrî Derviş, Karamanlı Figānî ve İlyas Çelebi de hamse sahibi şairler olarak zikredilmekteyse de kendilerine atfedilen mesnevilerin çoğu ele geçmemiştir.
Türk tarihinde pek çok önemli şairler bulunmaktadır. 15. yüzyılda Türk tarihinde yaşamış olan Ali Şir Nevai'de bu eserlerden bir tanesidir. Ali Şir Nevai Çağatay ve Özbek kültüründe önemli olan şairlerden bir tanesidir. Ali Şir Nevai eserleri merak edilince sürekli olarak araştırılmaktadır.
Türk dili tarihinde, "Nevai dönemi" olarak adlandırılan Çağatay Türkçesinin klasik devri, Ali Şir Nevai'nin öncülüğünde, Türkçeye oldukça önemli katkılarda bulunmuştur.
Nevai kendisi başlıca Çağatay dilinde yazar ve 30 yıllık bir dönemin üzerinde 30 eser üretir, böylece Çağatayca Yazınsal dil olarak çok saygın ve önemli kabul edilmiştir.
Mecalisü'n Nefais, Ali Şir Nevai'nin tezkire türündeki eseridir. Türk edebiyatında varlığı bilinen ilk şuara tezkiresidir. Nevai bu eserini Molla Cami'nin Baharistanı ile Devletşah Tezkiresini örnek alarak sekiz bölüm halinde yazmıştır. Her bölüme "meclis" adı verilmiştir.
Nevâî Türkçe eser yazılamaz görüşünde olan kişilere inat eserin Türkçe ile çok daha güzel yazılacağını benimsetmeye, göstermeye ça- lışmıştır ve öyle eserler yazmıştır ki Türkistan Türkçesi onun eserleriy- le kuvvetli bir dil haline gelmiştir. Türkistan Türkçesi Nevâî'den sonra 'Nevâî Dili'olarak adlandırılmıştır.
Ali Şir Nevai iyi bir şair olduğu gibi iyi bir devlet adamıdır. Farsça ve Türkçe eserler vermiş olan Nevai bu tecrübesini Türkçenin kullanımını artırmak için değerlendirmiştir. Muhakemetü'l Lügateyn isimli eserinde Türkçe ile Farsça'yı karşılaştırır.
İran sahasında da Ali Şir Nevayi'nin eserlerini anlamak üzere birçok Çağatay Türkçesi sözlüğü düzenlenmiştir. Bunlardan bir tanesi Mirza Mehdi Han Esterabadi tarafından H 1172-1173'te (1758-1760) İran'da yazılmış Çağatay Türkçesi-Farsça bir sözlük olan Senglah'tır.
Bu dönemin Çağatay Türkçesiyle yazmı? olan başlıca temsilcisi, Ebu'l-gazi Bahadır Han'dır.
Öz. Klasik Türk edebiyatında ilk hamse XII. yüzyılda Nizâmî-i Gencevî tarafından kaleme alınmış ve şairin “Penc Genc” adını verdiği bu külliyata yazılan nazireler bir hamse geleneğinin oluşmasına zemin hazırlamıştır.
Anadolu'da gelişmekte olan Divan Şiiri içinde en iyi ve en gelişmiş olan manzum eser tipi bir şâirin beş mesnevisinden oluşan Hamse'dir. Türkçe Divan edebiyatında bir Hamse sahibi olan ilk şair Hamdullah Hamdi Çelebi'dir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Ali Şir Nevai, Muhâkemetü'l-Lügateyn adlı ünlü eserin sahibidir. Bu eserin yazılması Türk dili açısından çok önemlidir.
Yılında Büyük Özbek Şairi ve Devlet Adamı Ali Şir Nevâyî Bilimsel Toplantısı'nda yapılan konuşmanın metnidir. 461 şairi zikreder. Yazılış tarihi: m. 1491-1492) Doğu Türk edebiyatı kadar İran edebiyatı için de kaynak eser değerindedir. Türk tezkireciliğinin oluşmasında ise yeri önemlidir.
Hazâinü'l-meânî (Külliyyât-ı Devâvîn)
Dört divanda (Garâibü's-sıgar, Nevâdirü'ş-şebâb, Bedâyiu'l - vasat, Fevâidü'l-kiber) yer alan bütün şiirleriyle son şiirlerinin birlikte harmanlanmasından meydana gelen son divanına vermiş olduğu addır.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Şair kendi ilk divanını "Bedâiü'l-Bidâye" adıyla 1470'te tertip etti. 1476-1483 yıllarında yazdığı şiirleri ikinci divanı olan "Nevâdirü'n-Nihâye"de topladı. Bu divanlar mürettep, düzgün divanlar olup, bütün taleplere cevap verebilecek kalitededir. Birinci divanı olan "Bedâiü'l-Bidâye"de 842 şiir mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri