Satın aldığınız cep telefonunun gümrük sunum ücreti, damga vergisi, %20 gümrük vergisi ve 1838 TL yurt dışı telefon harcını ödeyerek pasaportunuza işletmeniz gerekmektedir. Cep telefonunuzu 120 gün içerisinde pasaporta işletmemeniz durumunda kullanıma kapatılmaktadır.
Yurt dışından yolcu beraberindeki eşya muafiyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, kişisel eşya muafiyeti kapsamında, yurt dışından gelen yolcular, üç takvim yılında bir cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak getirebiliyor.
AliExpress'ten alacağınız her ürün için ürün bedelinin %30'si gümrük vergisi, 16 TL gümrük sunum ücreti, 1 TL damga pulu vergisi ödemeniz gerekmektedir. Yani 100 liralık bir ürün 147 liraya gelmektedir. Eğer ürün ÖTV kapsamında ise %20 ÖTV ile birlikte tutar talep edilmektedir.
Cevap: Hayır. Cep telefonu, Ek-9 liste kapsamı kişisel eşya olarak yolcu beraberinde ülkemize getirilebilmektedir. Hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Öncelikle Aliexpress'ten biraz bahsedelim. Bilinenin aksine Aliexpress Çin'e kargo yapmaz, Çin dışındaki ülklere gönderim yapar. Alibaba'dan başlıca farklarından biri de budur. Dolayısla neden “Amerika'dan getiriyorsunuz, Çin'den getirsenize“ diyenler için buraya ufak bir cümle kondurmuş olalım.
İlgili 29 soru bulundu
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Bu nedenle Aliexpress'te bulunan ürünlerin çok büyük bir kısmı orijinaline çok benzeyen ancak kalite olarak oldukça düşük sahte ürünlerden oluşmaktadır. Herkesin çok iyi bildiği Çin'deki orijinal ürün kopyalama furyası Aliexpress'te yaygın olarak kullanılmaktadır.
Satın aldığınız cep telefonunun gümrük sunum ücreti, damga vergisi, %20 gümrük vergisi ve 1838 TL yurt dışı telefon harcını ödeyerek pasaportunuza işletmeniz gerekmektedir. Cep telefonunuzu 120 gün içerisinde pasaporta işletmemeniz durumunda kullanıma kapatılmaktadır.
Okumadan asla telefon almayın! Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Buna göre; yurda girişte yolcunun 3 yıl içerisinde birden fazla telefon getirip getirmediği kontrol edilecek. Vergi muafiyeti hakkı olmadığı belirlenen yolcunun telefonu gümrük ambarında muhafaza altına alınacak. Yolcu verilecek makbuz karşılığı söz konusu telefonu yurtdışına çıkarken geri alabilecek.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Yurtdışından getirdiğiniz ve henüz Türkiye'de 365. gününü doldurmamış olan telefonunuzun arama kısmında *#06# tuşlayarak IMEI numarasını öğreniyoruz. Yurda Giriş Yapılan Belge Türü kısmında “Nüfus Cüzdanı veya ID Kayıt” seçeneğini seçiyoruz. Son olarak ilgili belge numaralarını da doldurarak formu tamamlıyoruz.
Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir. Eğer bir başkası üzerine alınan telefon kayıt edilirse ancak size ait olan hattın o kişi üzerine devir edilmesi ve telefonun yine o kişi üzerinden kayıt olması gerekiyor.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARI KULLANABİLMEK İÇİN;
-Yıl başına kadar beklemek: BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.” ifadeleri yer alıyor.
-Yıl başına kadar beklemek: BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.
Bu telefonun her türlü vergisini ödemeyi teklif etseniz dahi Aliexpress'ten telefon almak mümkün değil, geri gönderilir.
Eğer 1500 euro ve üzerinde bir alışveriş yaparsak, daha farklı bir vergilendirme ile karşılaşıyoruz. Aldığınız ürün 1 euro bile olsa, Gümrük Sunum Ücreti ve Damga Vergisi eklenmesi zorunlu ve örneğimizdeki haliyle 9 TL tutuyor. Ayrıca 1500 euro üzerindeki alışverişlere yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) de ekleniyor.
Gönderiler Şahsi eşya ve Ticari eşya olarak ta dikkate alınır ve gümrük işlemleri bu doğrultuda mevzuata uygun olarak işler. Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir.
Aliexpress; güvenli alışveriş ve birçok üründe ücretsiz kargo seçeneği sunması gibi nedenlerden dolayı dünyanın en çok tercih edilen alışveriş siteleri arasında yer alır. Hesap Oluştur: Aliexpress'e giriş yaptıktan sonra, ekranın sağ üst köşesinde yer alan “Kayıt ol” butonuna tıklayarak, hesabını oluşturabilirsin.
Aliexpress genellikle yurtdışından gelen büyük ürünler için daha yüksek tutarlarda vergi ve kargo ücreti almaktadır. Bunun nedeni ise gümrük vergisi olarak bilinmektedir. Vergi ödemesi kargolar tarafından karşılandığı için kapıda teslim alırken vergiyi ödemek mümkündür.
Standart kargo işlemi ile satın alınan ürünler için belirtilen tarih genellik 15 ila 60 gün oluyor. Ancak bazı durumlarda bu süre 7 ila 15 güne kadar düşebiliyor. Çin'den Türkiye'ye ulaşana kadar farklı yollardan geçen ürünlerin teslimat süresinin daha fazla olabileceğini de söylemekten fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri