Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür.
Bilinen en sağlıklı alkali besinlerin başında; limon, yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, sarımsak bulunur. Alkali düzende bu yiyecekleri bol bol tüketmek ve dengeyi korumak önemlidir. Örneğin daha sabah kalkar kalmaz içeceğiniz bir bardak limonlu su ile pH dengenizi olması gerektiği gibi düzenler.
En Alkali Besinler
Pırasa, pancar, salatalık, sarımsak, avokado, bezelye, brokoli, lahana, kuşkonmaz, yapraklı yeşil sebzeler, mercimek, kinoa, yulaf, yağlı balık, domates, limon, badem, greyfurt ve yeşil çay.
Alkali besinler arasında avokado, brokoli, limon, zencefil, greyfurt, salatalık, ıspanak, enginar, kereviz, fesleğen, salatalık, havuç, pazı, pancar, Brüksel lahanası, karalahana, kırmızı lahana, kırmızı soğan, sarımsak, soğan, maydanoz, bamya, turp, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ile çiğ badem ve badem sütü öne ...
İlgili 20 soru bulundu
Orta seviyeli alkali besinler: Şalgam, tatlı mısır(taze), baharatlar, soya sosu, sivri biber, bezelye, yaban havucu, maydanoz, zeytin, hardal, şeker kamışı, mango, yer lahanası, kivi meyvesi, yosun, kambucha, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, sarımsak, hindiba, böğürtlen, karahindiba, kestane, kırmızı biber, ...
Limonun içerisinde sitrik asit ve halk arasında C vitamini olarak da bilinen Askorbik asit bulunmaktadır. Bu asitler sayesinde limonun içerisindeki şeker miktarı da oldukça yükselmektedir. Limon suyu, asidik bir madde olmasına rağmen bazik yan ürünler çıkarttığı için bazı kişiler tarafından alkali olarak adlandırılır.
5- Ph değerini dengeler: Limon en alkali gıdalardan biridir ve içinde bulunan sitrik asit sindirildiğinde asitlilik yaratmaz.
Alkali meyveler
Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm.
Orta alkali besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi ve koyun sütü ile bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi.
Alkali su yapımı için 2 litre suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat eklemeniz ve karbonat tamamen eriyinceye kadar karıştırmanız yeterlidir.
Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler. Bu mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve düzenler.
Alkali bakımından en zengin besinler arasında; avokado, brokoli, salatalık, lahana, sarımsak, karalahana, maydanoz, ıspanak, domates, kereviz sapı, buğday çimi, zencefil, hindiba, soya filizi, pazı, tatlı su yosunları, ısırgan otu, kuşkonmaz, karpuz, çörekotu, kavun, zeytinyağı, nane, kekik, karbonat, doğal tuz, rezene ...
Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Muzun pH değeri 4.5 ile 5.2 arası belirlenmiştir ve asittir.
Beslenmenize ekleyebileceğiniz diğer alkali besinler incir, elma sirkesi, badem, kabak çekirdeği, havuç, pancar, turp, muz, karpuz ve baklagillerdir.
Salatalık, buğday çimi, zencefil, zerdeçal, hindiba, ıspanak, brokoli, kırmızı ve kara turp, soya filizi, pazı, klorella ve spirunella gibi tatlı su yosunları, ısırganotu, kuşkonmaz, karpuz, çörekotu, kavun, zeytinyağı, hurma, nane, kekik, karbonat, soya lesitin ve işlenmemiş doğal tuz, alkali gıdaların başında geliyor ...
Ayran asittir. içinde laktik asit vardır.
Meyve ve sebzeler alkali olmalarından dolayı alkali diyetin temelini oluşturmaktadır. Elma, kayısı, roka, kuşkonmaz, kavun, havuç, taze fasulye, brokoli, kestane, narenciye, sarımsak, zencefil, greyfurt, kırmızı biber, kaju fıstığı, soya sosu ve kivi orta derecede alkali besinlerdir.
Gün içinde limonlu su tüketimi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Özellikle sabah limonlu su içmek toksinlerin vücutta birikmesini engelleyerek antioksidan etki gösterir. Sabah saatlerinde ve yemeklerden önce içilen limonlu su, ağız ve diş sağlığının korunmasına destek olur.
Karbonatlı Su LDL olarak bilinen kötü kolesterolü yok edici özelliklere sahiptir. Ancak Karbonatlı Su tansiyon hastalarına sorun çıkarabiliyor. Bu nedenle tansiyon hastalarının Karbonatlı Su tüketmemeleri gerekiyor. Tüketildiği zaman tansiyonun yükselmesine veya dengesiz duruma gelmesine neden olabiliyor.
Günlük olarak 2 ila 3 litre alkali su tüketilmelisiniz. Asidik olan şeylerin insan sağlığı için zararlı olduğu bilinmektedir. Bu sebeple de alkali suyun önemi daha da iyi anlaşılmaktadır. Sağlığını korumak isteyen ve içtiği suya özen gösteren kişilerin alkali su kullanması oldukça önemlidir.
Alkali su yapmak için karbonat kullanılır. Ve her gün karbonatlı su tüketip, vücutta aşırı karbonat birikmesi çok ciddi ve ölüm riski taşıyan sağlık sorunlarına yol açabilir.
Karbonat, yüksek pH değerinden dolayı yüksek alkali içeriğe sahip olduğu için su ile karıştığında suyun alkali özelliğini arttırır. Karbonatla suyu alkali yapmak için, 125 ml suyun alkali hale gelmesi için yarım çay kaşığı karbonat yeterlidir.
pH değeri 7-14 arasındaki maddeler baz olurken, 0-7 arasındaki maddeler asit olarak nitelendirilir. Tuzlu suyun ise pH değeri 7'dir. Bundan dolayı tuzlu su ne asit ne de bazdır. Tuzlu su nötr bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri