Alkollü içecekler ve en çok da bira ADH salgılanmasını tetikleyen unsurlardır. Yani her bira içtiğinizde ADH daha az salgı üreterek böbreklerin fazla mesai yapmasına neden oluyor. Böylece kendinizi sürekli olarak tuvalette buluyorsunuz.
Bira, diüretik yani idrar sökücü etkiye sahiptir. Bira kullanımının idrara çıkma sıklığını ve miktarını artırıyor olması, biranın böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı yanlış yorumuna sebep olabilmektedir. Burada idrara çıkmayı kolaylaştıra faktör sıvı tüketiminin fazla olmasıdır.
Bira ve İdrar: Alkol
Ben tıptan değil, biradan anladığım için hepimizin anlayacağı şekliyle söyleyeceğim. Alkol bir idrar söktürücüdür. Okuduğum kadarıyla bunun daha doğru açıklaması ise şöyle: ADH denen Antidiuretic hormonumuz, idrar üretimimizi yönetiyor, yeri geldi mi salgılanıp idrar üretimini durduruyor.
Zafar'a göre, alkol ayrıca böbreklere sıvı tutmalarını söyleyen bir hormon olan vazopressin salınımını da baskılıyor, böylece idrara çıkma sıklığı artıyor.
Bira idrar söktürücü etkisi ile görece olarak idrar çıkışında artışa neden olur. Ancak bu etki tüketimin sonlandığı 1-2 saat içinde geçer.
İlgili 38 soru bulundu
Her gün düzenli bir bardak bira içenlerde Tip 2 diyabet riski azalıyor. Kötü huylu kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor ve göğüs kanserine karşı da oldukça etkili bir savaşçı. B6 yönünden oldukça zengin bir içecek olduğu için kalbiniz açısından da yararlı bir içecek.
Bira Neden Göbek Yapar? Bira, göbekteki yağ oranını kolayca arttırabilen içeceklerden biridir. Bunun temel nedeni ise karaciğerin vücutta bulunan yağlar yerine alkolü yakmasından kaynaklanır. Karaciğerde yakılan bu alkol, göbeğin oluşmasına ortam hazırlar.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
Bunun en iyi yolu sık aralıklarla az miktarda sıvı tüketmektir. Su, meyve suyu, çorba ve bitki çaylarından bu konuda yardım alabilirsin.
İştahı artırır, güçlü bir tahriş edici madde olduğundan mide yapısını bozararak kişinin sindirimini zorlaştırır, pankreasın salgısını artırır, yerel tahriş edici etkisine ve beyindeki etkisine bağlı olarak kusmaya sebep olur, dışkıyı yumuşatır ama sürekli kullanımında kalın bağırsak hareketlerini baskılayabilir.
Alkolün vücutta tespit edilmesinin birkaç yolu var. Biri, nefesinizdeki alkolü 24 saate kadar tespit edebilen bir alkol ölçerdir. İdrar testleri son 10-12 saat içinde aldığınız alkolü tespit edebilirken, kan testlerinde bu süre 12 saate kadar çıkabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Alkolün Vücutta Metabolize Süreci
Yani, eğer sadece bir bira içtiyseniz, alkolün vücuttan atılması yaklaşık olarak bir saat sürebilir.
Çok fazla alkol almak başlangıçta karaciğerde yağ birikimine neden olabiliyor. Çok miktarda içilmeye devam edildiğinde karaciğer iltihaplanabilir, bu da karaciğer yetmezliğine ve ölümle sonuçlanabilecek alkolik hepatite neden olabilir. Karaciğer kanser ve siroz riskini de artırabiliyor.
Soda. Mineral bakımından zengin olan soda, vücudun kaybettiği potasyum ve sodyumu karşılayacaktır. Ayrıca eğer önünüzü göremeyecek kadar sarhoş olmadıysanız sodanıza biraz tuz ve limon atabilirsiniz. Alkol alımından sonra içeceğiniz soda midenizi rahatlatacak ve sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır.
İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar... Bazen keyif almak bazen de stres atmak için başvurulan alkollü içkilerin kandan atılmasının oldukça uzun sürdüğü, üç büyük biranın kandan 5-6, küçük rakının da 8-9 saatte atılabildiği bildirildi.
Akşam yemeğinde bir büyük şarap içen kişinin ertesi sabah kanında alkol bulunabilir. Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile vücuttan atılır.
Tam tersine su içmek alkolün etkisini azaltır. Su içerek alkolün yol açtığı su kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca su içmek midenizi dolduracağından daha az alkol almanızı sağlar.
Bazı zamanlar stres atabilmek bazen ise keyiflenmek için tüketilen alkol, türüne bağlı olarak vücuttan farklı süreler içerisinde atılır. Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir.
Bira, içerdiği alkol, malt ve şeker nedeniyle kalorilerle dolu bir içecektir. Bir adet standart bir bira, genellikle 150-200 kalori arasında değişebilir. Bu kaloriler, vücuda enerji sağlar, ancak gereğinden fazla alındığında kilo artışına neden olabilir.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Beslenme uzmanlarına göre bira, fazla miktarda tüketilirse kilo aldırmaktadır. Çünkü biranın kalorisi diğer alkollü içeceklere oranla daha yüksektir. Özellikle diyet yapanlar ve kilo konusunda hassas olanların birayı sık tüketmemesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri