Yüzen anlamındadır. Yüzen Küre , sızdırmazlık elamanları/yataklar arasında (PTFE ) kalarak basınca göre pozisyon almaktadır. Özellikle düşük basınçlarda sızdırmazlığı garanti altına almaktadır. PTFE'nin dayanım sınırından dolayı , Floating vanalar DN200 çapa kadar üretilir.
Flanşlı küresel vananın uygulama alanları kimya sektörleri, gıda tesisleri, soğuk ve sıcak su hatları, kağıt fabrikaları ve gemi inşaatları olarak bilinir.
Flanşlı kelebek vanalar da, flanşsızlarda olduğu gibi kapama elemanının gövde içerisinde 90º döndürülmesi ile akışkanı durduran veya akışkana yol veren vanalardır. Bu vanalarda flanşlar üretim sırasında gövdede olacak şekilde dizayn edilerek üretilmektedir.
Kelebek vanalar; gaz, sıvı, parçalı veya viskoz gibi akışkanları kontrol altında tutmak için kullanılan kompakt yapılı, sızdırmazlık sağlayan ve diğer vanalara göre çok daha az yer kaplayan bir vana çeşididir.
İlgili 34 soru bulundu
Sürgülü Vanalar; Sürgü adı verilen klapenin düşey düzlemde sonsuz vidalı mil sayesinde hareket etmesi ile akışkana yol verip, akışı durduran vanadır. Tam açık veya tam kapalı olarak çalışmaları sürgülü vana kullanımı tercih edilir.
Küresel vananın hangi yöne doğru açıldığını, hangi yönün doğru olduğunu merak ediyorsanız küresel vanalar saat yönüne doğru döndüklerinde açılırlar.
Çift etkili pnömatik aktüatörler, aktüatörün önünde bulunan iki porta hava verilmesiyle açma ve kapama hareketini yapar. Tek etkili pnömatik aktüatörlerlerde ise bir porta hava verilip buradan açma ve kapama işlemini yapılır. Diğer porttan kapak ile piston arasında bulunan yaylar vasıtasıyla ikinci hareket sağlanır.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanasıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör ile manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe yaratmadan kapanır.
Valf, akışkanları kontrol etmeye yarayan vana ve subap gibi tesisat elemanlarına verilen genel isimdir. Valf kelimesinin sözlükteki karşılığı ise vanadır.
Şiber vanalar muhtemelen sıhhi tesisat uygulamalarında en çok kullanılan vanalardır. Bu vanalar, suyun diğer tarafa akmasını önleyen bir iç geçidi yükselterek veya alçaltarak su akışını kontrol eder. Şiber vanalarda akış her iki yönde de olabilir.
Lug Kelebek Vanalar
Kelebek vana tasarımının lug versiyonu, 3 parçalı bir küresel vanaya benzemektedir. Çünkü hattın bir ucu, karşı taraf üzerinde bir etki yaratmadan çıkarılabilir. Bu işlem, her flanş kendi cıvatalarına sahip olduğu için saplama ve flanşlar kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Plunger vanalar yüksek basınç farkı sistemde debiyi, basıncı, su seviye farkını kontrol etmek için kullanılan yüksek emniyet kat sayısına sahip vanadır.
Sürgülü vanalar nerede kullanılır? Sürgülü vanalar genellikle minimum basınç kaybı ve tam geçiş alanı gerektiğinde kullanılır. Sürgülü vana tamamen açık olduğunda, tam geçiş alanı sunar ve dolayısıyla basınç kaybı çok düşüktür. Bu tasarım sayesinde boru içi temizleme ekipmanları kullanılmasına izin verir.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Küresel vana , içinden geçen akışı kontrol etmek için, delikli ve döner bir küre kullanan çeyrek dönüşlü en kaliteli vanalardan biridir. Kürenin deliği akış ile aynı hizada olduğunda ve vana kolu tarafından 90 derece döndürüldüğünde kapalıdır.
Damper Vanalar genellikle kelebek veya Bıçak sürgülü vana tasarımı gibi çalışan ve özellikle çok yüksek sıcaklık ve çok düşük basınçta (max 500 mbar) çalışmak üzere tasarlanmış vanalardır. Damper valfleri, hava-gaz-toz gibi akiskanlarin akış kontrolü ve yönlendirme uygulamaları için kullanılır.
Bıçaklı Vanalar, çamur ve aşındırıcı uygulamalar için geliştirilmiştir. Özellikle aşındırıcı partiküller içeren akışkanlarda sıklıkla kullanılırlar. Bu vanalar akışkan geçişini, akışa dik bir bıçak (sürgü) ile kestikleri için isimleri bıçaklı vanadır.
Dizel motorlu yangın pompalarında ve elektrik motorlu yüksek (12 bar ve üzeri) basınçlı yangın pompalarında fazla basıncın sistem ekipmanlarına zarar vermesini engellemek maksadıyla relief (Basınç rahatlatma) vana kullanılır.
Aktüatörlü vanalar özellikle endüstriyel alanda sıkça kullanılır. Vananın üzerine monte edilen aktüatör ile vanayı açıp kapayarak akışkanı kontrol eden tesisat elemanlarıdır. Kullanılacak prosese göre vana çeşitleri kelebek veya küresel gibi çeşitlendirilebilir.
Pnömatik vana tek etkili pistonun hava kumandalı aktüatör ile hareket ettirilmesi ile çalışır. Normalde kapalı pozisyondadır. Aktüatöre hava verilmesi ile piston yukarı doğru hareket eder ve vana açılır, hava kesildiğinde yaya aracılığıyla piston itilerek vana kapalı konuma getirilir. Şekil itibariyle Y tipi vanadır.
Pistonlu vanalar, su, sıcak su, ısı derecesi oldukça yüksek olan sıvı akışkanlar, kimyasallar, akaryakıtlar, gazlar, buhar ve diğer akışkanlar için kullanılmaktadır. Basınç kontrolünde de oldukça iyi performans sergilemektedir. Bu nedenle pek çok faaliyet alanında rahatlıkla tercih edilmektedir.
Sızdırmazlık konusunda küresel vana kelebek vanaya göre daha güvenilirdir. Kelebek vana da sızdırmazlık açısından iyi sonuçlar verir ancak özellikle gaz taşınan hatlarda küresel vanalar daha fazla tercih edilmelidir. Küresel vananın tercih edilmesi gereken bir diğer durum ise yüksek basınçtır.
Su saatinin önünde, daireye giriş vanası olarak bilinen su vanası sağ tarafa sıkılarak kapatılır. Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır.
Gama trimi, kavitasyonun neden olduğu hasarı ortadan kaldırır ve en şiddetli sıvı uygulamalarında bile hidrodinamik gürültüyü en aza indirir. Gama trimi, valf boyunca akışkanın tüm yolu boyunca kavitasyonu önleyerek kademeli olarak valf boyunca toplam bir basınç düşüşü sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri