Oldukça Basit Bir Kimyasal Karışım İzopropil alkol su; alkol, eter ve kloroform içerisinde çözünebilir.
Çünkü alkol suyun donma noktasını düşürür ve buzlanmayı belli bir derecenin altına kadar. önler.
Kolonya ile Buz Temizleme: Yanımızda kolonya bulundurursak, bir bezin üzerine kolonyayı döküp camı silerek de buzu çözebiliriz.
Kolonya yerine alkol kullanmak da mümkün. Tuz ile buz çözme: Bu yöntem eski ama oldukça etkilidir. Bez bir torba veya cam silme bezinin içine iki avuç tuz koyarak camı silersek buzun erimesini sağlarız.
Çok soğuk kış şartlarında buzu çözmek için izopropil alkol (IPA) alın arkadaşlar. Etil alkolü bulamazsınız ama IPA yaygındır. internet mağazalarında var, litresi 20-25 TL civarı. %50 suyla karıştırırsanız -20 C'de donmayan sıvı elde etmiş olursunuz.
İlgili 19 soru bulundu
Çünkü buz erirken kalsiyum klorür çok fazla ısı açığa çıkarır ve buzu yol tuzundan çok daha hızlı eritir. Bu kimyasal, uygulama üzerine anında ısı yayar ve donma noktasını düşürür.
Tüm alkollü içeceklerin aktif bileşeni olarak bilinen etil alkol, aynı zamanda öksürük şuruplarında, toniklerde ve tentür iyot gibi birçok ilaç yapımında iyi bir çözücü olmasından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.
Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür. Buzun ya da başka bir sıvının erime sıcaklığını düşürmek için kullanılan maddenin tuz olması tabii ki gerekmez.
Çukur bir kaba koyacağınız kaynamış suyu buzluğunuza koyup kapağını kapatarak 5-10 dakika bekledikten sonra buzların yumuşadığını fark edeceksiniz. Kaynamış olan suyun sıcaklığı ile buzluk kısmının soğukluğu ısı alışverişine başlayacak ve buzlar ısı kazandıkça yumuşayarak yerlerinden çıkabilecek kıvama geleceklerdir.
Sirke ve su karışımı kullanmak, ön camınızda buz birikmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu karışım bir gece önceden ön cama püskürtülürse, su ve sirke karışımı aracınız için bir koruma örtüsü görevi görebilir. Buz çözücü karışımı hazırlamak için, bir sprey şişesine üç birim sirke ve bir birim su doldurmanız yeterli.
Dondurulmuş gıda parçanızı kasenin altına yerleştirin. Lavabonuzun suyunu mümkün olan en soğuk ayarda açın ve kaseyi suyla doldurun. Yemeğinizi soğuk suda 2-3 saat çözdürün. Kaseniz suyla dolduğunda, yemeğinizi suya batırın.
→1) Buz kalıbının üstüne birazcık ılık su dökersen buzlar çatırdamaya başlar ve kabından çıksam kolaylaşır. →2) Buz kalıbını ters çevirip sallarsan buzlar düşer yani çıkar.
Silecek suyunuzun donmaması için antifrizli cam suyu ya da camsil kullanmanız gerekmektedir. Buz Spreyi İle Temizleme: Bu yöntem su ile buz temizlemeden biraz daha kolaydır. Çünkü buz spreylerini istediğiniz zaman satın alabilir ve arabanızda bulundurabilirsiniz. Buz spreyleri marketlerde satılmaktadır.
İnsanların içebildiği alkol türüne etanol denir ve donma noktası -114 santigrat derecedir. Bu sıcaklık, ev tipi bir dondurucunun ulaşabileceğinden çok daha düşüktür.
Uçaklar, sefer öncesinde pist başı yaptığında alkol ve glikozdan oluşan kimyasal maddeyle yıkanıyor. Alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan ''De-Icing'' işlemiyle uçakların aero dinamik yapısı buzlanmadan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı korunuyor.
Cihangir Uyan, soğuk havalarda ısınılacağı düşünülerek alınan alkolün donmalara neden olduğunu söyledi. Soğuk havalarda, el ve ayakların üst kısımlarında bulunan damarların kasılarak vücuttan aşırı ısı kaybını önlediğini belirten Prof. Dr.
Yani diğer bir değişle buz, 0 santigrat derecenin üzerine ulaştığı vakit ısı açısından erimeye başlar.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.
Yol tuzu olarak da bilinen tuz, kar ve buzun sıcaklığını düşürür. Bu sayede bahçelerde ve garaj girişlerinde biriken kar ve buzu hızla eritir.
Bir buzun ne kadar sürede eridiğini kesin bir ifade ile söyleyebilmek için eriyecek buzun miktarını ve ne kadar ısı aldığını bilmeliyiz. Örneğin 10 kilogram buz koyabildiğim bir küvetin içinde buz saatlerce kalırken, bu küvetten yere düşen bir küp buz 2 dakika içinde yok olabilir.
Etanol renksiz, hafif hoş kokulu ve yanıcı bir sıvıdır. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. Ayrıca çözücü olarak kullanılır.
%70'lik ve daha yoğun eriyikleri etil alkolden daha güçlü bakterisit etkiye sahiptir. Alkol vegetatif bakterileri süratle öldürürse de spor, virüs ve mantar üzerine etkili değildir.
Alkoller yapılarında bulunan -OH hidrofil grubu sayesinde suda çözünür. Yine -OH grubu sayesinde hidrojen bağı oluşturur. Karbon sayısı arttıkça hidrofobik grubun baskınlığı artacağından sudaki çözünürlük azalır. Karbon sayısı ve -OH grubu sayısı arttıkça kaynama noktası da artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri