Arteriovenöz fistül- AVF, atardamarlar ile toplardamar arasında oluşan anormal bağlantıdır. Teşhis için beyin MRG ve MR anjiografi gereklidir. Arteriovenöz fistül (AVF), atardamarlar ile toplardamar arasında çeşitli nedenlerle oluşan anormal bir bağlantıdır.
Arteriyovenöz fistüller; kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda hemodiyaliz için kalıcı damar erişimi olarak en sık kullanılan yoldur. Arteriyovenöz fistülün kullanılmasına bağlı olarak en sık gelişen geç dönem komplikasyonu da venöz paternde oluşan anevrizmadır.
aVR: Augmented Voltage Right (arttırılmış sağ voltaj ) 12 derivasyonlu EKG'de yer alan unipolar derivasyonlardandır (diğer unipolar derivasyonlar aVL ve aVF).
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
aVL'de düşük voltajlı aktivite kaydedilir. QRS aksının +60 dereceye çok yakın olduğu durumlarda, aVL derivasyonu ventrikül depolarizayonunu dik açı ile gördüğü için düz çizgiye yakın olarak yazdırması normaldir.
İlgili 35 soru bulundu
Atriyoventriküler tam blok iletim sisteminde fonksiyonel ya da anatomik bozukluklar sonucu atrium ve ventrikül arasındaki akımın kesilmesi yada gecikmesine bağlı olarak gelişen ritm bozukluğudur. Atriyoventriküler tam blok konjenital ve kazanılmış olarak görülebilir.
Atriyoventriküler blok (AV blok), kalpteki elektrik dürtü iletiminin bozulmasıyla tetiklenir. Önceden bir hastalığı olmayan hafif AV bloklu (1. derece) kişilerde genellikle belirgin semptomlar olmaz. AV blok sadece aralıklı olarak ortaya çıkabilir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
QRS Kompleksi: EKG'de Q dalgasının başlangıcından S dalgasının sonuna kadar olan süreyi gösterir. QRS'in süresi 0.12 saniyeden (3 küçük kare) küçük olmalıdır.
Normal aks = QRS aksı -30 ve +90 derece arası. Sol aks sapması = QRS aksı -30 dereceden az. Sağ aks sapması= QRS aksı +90 dereceden büyük. Şiddetli aks sapması = QRS aksı -90 ve 180 derece arasında (“kuzeybatı aksı” olarak bilinir).
Koroner arter hastalığı kalbi besleyen koroner arter adı verilen damarlardaki daralmalara, tıkanıklıklara verilen addır. Ritim bozukluğu, kalp yetersizliği, felç ve ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır.
T dalgası ventrikül repolarizasyonunu gösterir. Bu safhada miyokard hücreleri yeniden negatif yüklerini alır ve tekrar depolarize olmaya hazırlanır. Normalde T dalgası QRS kompleksi ile aynı yöndedir.
LAD ise kalbin ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru uzanır. Kalbin ön yüzünü kanlandırır. Kendisinden çıkan dallar diagonal ve septal dallar olarak adlandırılır. Kalp kasının en büyük bölümünü sulayan damardır, dolayısıyla kalbin en önemli damarıdır.
Arteriovenöz fistül (AVF), atardamarlar ile toplardamar arasında çeşitli nedenlerle oluşan anormal bir bağlantıdır. AV fistül'de, yüksek basınçlı atardamarlar ile düşük basınçlı olması gereken toplardamar arasında anormal bir bağlantı söz konusudur.
Daha az enfeksiyon riski taşır. Doğrudan arter ve ven arasında bir bağlantı oluşturduğu için, diğer yöntemlerde kullanılan tüpler veya kateterlerin neden olduğu enfeksiyon riski yoktur. Diğer yöntemlere göre daha az kanama, tıkanma ve fistülün çalışmaması riski taşır. Daha etkili diyaliz sağlar.
Arteriovenöz fistül, kol ya da bacakta atardamar veya toplardamar arasında bir yol açılması işlemine denilir. Bu işlemle diyalize girecek hastaya gerekli olan damar yolu açılmış olur.
Standart bir elektrokardiyogram, kalbin tek bir kasılma ve gevşeme olayını P-Q-R-S-T dalgaları ile izlemek olasıdır. “P” dalgası atriumların kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “QRS” dalgası ise ventriküllerin kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır.
PR aralığı:Atriyal depolarizasyonun başlangıcından ventriküler depolarizasyonun başlangıcına dek geçen iletim zamanını gösterir. P dalgasının başlangıcından QRS kompleksinin ilk defleksiyonuna kadar olan aralıkta en uzun PR ölçülür.
Sinüs ritmi tıpta, elektrokardiyogram (EKG) tarafından kaydedilen, kalbin normal atışı.
Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
AV blok kalp atımlarını etkileyen bir bloklu ritimdir . Bu tür kalp blokları çocuklarda hafif veya ciddi olabilir. Hafif olan tipleri çocukta kalbin daha yavaş çalışmasına (bradikardi) veya bazı atımların atlanmasına (aritmi) neden olabilir. Daha ciddi olan tipleri ise kalbin durmasına neden olabilir.
Atrioventriküler (AV) düğüm (Aschof -tavara düğümü): Triküspid kapağın arkasında sağ atriumun arka duvarında bulunur. Sinoatrial düğümde oluşan uyarılar, düğümler arası yollarla atrioventriküler düğüme gelir. Buraya gelen uyarılar 0.1 saniyelik bir gecikmeyle his demetine geçer.
Normalde sinüs düğümünden istirahatte dakikada 60-80 cıvarında uyarı çıkar. Bu da kalp hızını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri