Hakkında alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, Alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.
Bir araç sürücüsünün tekrar cezalarına tabi tutulmaması için ilk ehliyete el konulmasından sonraki 5 sene boyunca alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinecektir.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Ödenmezse Ne Olur? Mahkeme kararıyla verilen adli para cezaları ödenmemesi durumunda hapse dönüşebilirken, trafikte alkollü araç kullanma cezası ise, idari para cezası olmasından dolayı ödenmemesi halinde hapis cezası uygulanmaz. Kişi hakkında icra süreci başlar.
Alkol sebebi ile verilen cezalar için sürücülere itiraz süresi ve hakkı tanınmaktadır. Bu ceza süresi tutanağın ve ya tebliğin elinizde bulunması anından başlayıp 15 gün sonunda bitecektir.
Eğer sanık 18 yaşından küçük ise ya da 65 yaşından büyük ise, bir yıl ve daha az süreli hapis cezası vermiş ise para cezasına çevirmek zorundadır. (50/3) Suç eğer taksirli suç ise, diğer şartlar da varsa, 1 yıldan uzun süreli de olsa hapis cezası para cezasına çevrilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Alkollü araç kullanma cezası sicile işleyen bir ceza değildir. Alkol sebebi ile ehliyeti alınan kişi bulunduğu yer trafik tescil şube müdürlüğüne başvurmak sureti ile ehliyetini geri alabilir. Alkollü araç kullanma idari para cezasının bulunulan yer vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.
Kişi için uygulanacak idari para cezası suç değil kabahat teşkil edeceğinden adli sicil kaydına işlenmemektedir. Kişi alkollü araç kullandığında idari yaptırıma maruz kalır. Bu yaptırım sabıka kaydına işlenmemektedir.
Ayrıca (6) aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası uygulanılır. (5) yıl süreyle geri alınan sürücü belgesi sahipleri, 5. yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade edilir.
Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesi uyarınca sürücünün trafik kurallarını ihlali dolayısıyla sürücüye ilgili cezaların verilmesinin yanında araç sahibine de cezai işlem uygulanmaktadır.
Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.
E-devlet uygulamasına giriş yapan kullanıcılar için ceza sorgulaması ya da ödeme işlemleri için farklı kanallara ulaşılabilmesi mümkündür. Banka ya da vergi dairesi üzerinden trafik cezaları ödenebilir. E-devlete cezanın düşmesi için yaklaşık olarak 3-7 gün aralığında bir süre yeterli olur.
2.3. Üçüncü Kez Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir? Bu kişiye 3.defa alkollü araç kullanma cezası 12.977 TL para cezasıdır. (2024 yılı) Ayrıca bu halde ehliyete 5 yıl süresince el konulur, araç trafikten menedilir ve 20 ceza puanı yazılır. Ayrıca altı aydan az olmayacak şekilde hapis cezasına hükmedilir.
Alkollü araç kullanımı sonucu idari para cezası alan sürücüler ceza miktarını e-Devlet sistemi üzerinden online olarak sorgulayabiliyor. Diğer cezalarda olduğu gibi alkollü araç kullanma cezası da plakaya yazılıyor.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Verilen tutanak ile 15 günlük itiraz süreci başlamaktadır. İtirazını belirtmek isteyen sürücüler Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Yasal süre olan 15 gün tamamlanması ile itiraz olmazsa karar kesinleşmiş olup ödenmesi gerekmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsan 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 8.075 TL ödemek zorunda kalırsın. Aynı şekilde aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 6 ay değil, 2 yıl boyunca el konulur ve 20 ceza puanı alırsın.
2024 yılı için 48/5 trafik cezası yani alkollü araç kullanmanın cezası 1. defa yakalanmada 6.439 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 4.829,25 TL'dir. 2. defa yakalanmada 8.075 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 6.056,25 TL'dir.
-Doktor kanaati aranacak mı? Alkolmetreye üflememe ya da kan tahlili yaptırmama durumunda doktordan kanaat raporu isteniyordu. Artık bu olmayacak. Çünkü üflemeyen ya da kan vermeyenin ehliyetine direkt el konulduğundan itiraz eden kişi kendi isteğiyle doktora giderek rapor almak zorunda.
Süresi dolduğunda ödenmiş cezanın makbuzu ve ehliyet alınma tutanağı ile birlikte bağlı bulunan bölgenin trafik bürosuna başvuru yapılır. Ehliyeti 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler, İLK SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ, SÜDGE (Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi) Biriminde başvurarak ilgili eğitimi almak zorundadırlar.
Suçun alkol etkisinde işlendiği ispat edilemezse beraat kararı verilmesi gerekmektedir, bu durum Yargıtay kararı ile de sabittir. Alkol etkisinde araç kullanma sonucunda farklı ihtimallere göre idari para cezası, yaptırımlar ile hapis cezası söz konusu olabilmektedir.
Sürücü belgesi olarak da bilinen ehliyete el konulması bazı durumlarda uygulanabilen yaptırımlardan biridir. Sürücü belgesine el konulması halinde hukuki prosedüre uygun şekilde hareket edilmesi gerekir. Ehliyete el konulması halinde kişi trafikte araç kullanma iznini kaybeder.
Türkiye'de ehliyetinizi geri almak ve alkolden ehliyet kaptırma cezası aşağıdaki itiraz mercilerine başvurabilirsiniz. Trafik ceza itiraz komisyonunun kararını kabul etmeyen kişiler daha sonra idare mahkemelerine başvurabilirler. İdare mahkemeleri idari işlemlere itiraz edilen davalarda karar verir.
Hakkında alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.
Bunlardan birisi ise alkollü araç kullanma cezası ehliyete el koyma durumudur. Alkollü araç kullanan kişinin ehliyetine 6 ay süre ile el konulurken ikinci defa bu şekilde yakalanan sürünün ehliyetine 2 yıl süre ile el konulmaktadır.
E-devlet hesabınıza giriş yapıp arama butonuna “Trafik cezası sorgulama” yazarsanız kolaylıkla sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezanızın olup olmadığını e-devlet dışında bir de Emniyet Genel Müdürlüğü'nün online işlemler sayfasında görüntüleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri