Alkol, beyninizdeki dopamin seviyelerini yükselterek, sizi harika hissettirdiğini düşündürür (ya da duygusal olarak zor bir şeyin üstesinden gelmek için içiyorsanız).
Beyin kimyası ve fizyolojik etkiler: Alkol, beyindeki kimyasal dengeleri etkileyerek ödül sistemi üzerinde etkili olur. Beyindeki dopamin salınımını artırır ve kişiye keyif hissi verir. Bu fizyolojik etkiler, bağımlılık gelişimine katkıda bulunabilir.
Alkol kullanımı beyin işlevlerini azaltır, hafızayı zayıflatır, denge bozukluklarına ve bunamaya yol açar. Yapılan birçok araştırma yüksek miktarda olmasa bile düzenli alkol kullanımının bunamayı tetiklediğini göstermektedir.
Yapılan çalışmalarda alkol bağımlılarında beynin ödüllendirme sistemini temsil eden nukleus akumbens ve orbitofrontal korteks alanlarında yüksek düzeyde endorfin hormonuna rastlanmış. Endorfin mutluluk hormonu olarak bilinir ve fazla salınması bağımlılığa sebep olur.
'Alkol tüm merkezi sinir sistemini baskılıyor'
Böylelikle kişi Gaba salgılandığında kendini rahatlamış hissediyor. Alkol aynı zamanda vücutta dopamin hormonunun salgılanmasına da neden oluyor.
İlgili 24 soru bulundu
Çok ağır anksiyete krizleri yaşayan panik bozukluklu hastalar, bu panik atakları yaşamamak için her çareye baş vurabilirler. Bu çarelerden biri de alkoldür.
Üstelik alkolün görece yatıştıran etkisi, kullanım miktarı ve sıklığı arttıkça yok olarak yerini daha da artmış bir anksiyeteye bırakır. Alkol hem sedatif (sakinleştirici) hem de depresan özellikleri olan bir maddedir. İlk kullanımda genel bir gevşeme hali yaratarak kaygı veren düşüncelerden uzaklaşmayı sağlayabilir.
21 ülkeden 30 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, yüksek alkollü içkiler insanı öfkeli ve ağlamaklı yapabiliyor. Sert içkiler, insanların kendilerini daha çekici hissetmelerini de sağlıyor. Rahatlatıcı içkiler ise kırmızı şarap ve bira.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Kırmızı şarap ve bira ise insanları rahatlatıyor. Araştırma kapsamında 18-34 yaş aralığındaki katılımcılara bira, şarap ve sert içkiler verildi ve ne hissettikleri soruldu. Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle: Kırmızı şarap, beyaz şaraba göre daha fazla uyku getiriyor.
Beyninizdeki dopamin seviyelerini arttırarak, alkol sizi gerçekten harika hissettirdiğini düşünerek sizi uyarır. Alkol aynı şekilde beyninizin “fayda merkezi” nde dopamin salınımını artırır.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Haftada üç-dört kez bir-iki bardak alkol alan kişilerde kalp krizi riskinin daha düşük olduğu görüldü. Bunun, iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü, diyabet riskini gösteren hemoglobin A1c ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrinojen üzerinde alkolün yararlı etkilerinden kaynaklandığı sonucuna varıldı.
“Alkol kişiliği değiştirir mi” sorusu merak edilen konular arasında yer alır. Bunun nedeni alkol alan kişilerin normal kişilik yapılarına farklı davranışlar sergilemeleridir. Herhangi miktarda alkol alımı; kişinin hissetme, hareket ve düşünme şeklini değiştirebilir.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Yetişkinlerde düşük riskli alkol tüketiminin sınırı söyle tanımlanmıştır: Kadınlar haftada en fazla beş gün olmak şartıyla günde bir standart birim içki, erkekler ise aynı şartlarda günde iki standart birim içki içebilirler.
Absent / %75
Alkol oranı en yüksek olan içkiler listesinde ilk sırayı %75 alkol oranıyla Absent alıyor. İçerdiği yüksek alkol oranı nedeniyle Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede yasaklanmıştır. Yeşilimsi bir renge sahip olduğu için fairy, (yeşil peri) de denmektedir.
Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir. Ancak listeye göre şaşırtıcı bir şekilde, sağlık bilincine sahip kişiler için ikinci seçenek el yapımı elma şarabı.
Alkol alımı ile ilgili, tespit edilmiş kesin bir zararsızlık limiti yoktur. Genel olarak kabul edilen görüş, günde 10-15 g alkolün bir sorun olmayacağı yönündedir. örneğin: %10 alkol içeren (100 ml'sinde 10 g alkol) içecekten 150 ml (1 bardak) içilmesi gibi.
En hızlı sarhoş eden içkilerin İspanyol şarabı Şeri ve Porto şarabı olduğunu söyleyen İngiliz profesör, bu iki içkiyi öne çıkaran en önemli özelliğin hızlı emilim ve nispeten yüksek alkol oranı (yüzde 20) olduğunu kaydetti.
Alkol, kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine sebep olur. MİDE: Alkol, çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olan etmenler arasında ilk sıralarda yer alır. Uzun vadede gastrit, ülser ve mide iltihabına neden olur.
Depresanlar dünya çapında reçeteli ilaçlar ve yasadışı maddeler olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Alkol çok belirgin bir depresandır. Alkol, gençler ve genç yetişkinler arasında büyük bir sorun olabilir ve kullanımı oldukça yaygındır.
Alkolün yüksek miktarlarda ve sıklıkta kullanımı bağımlılık dışında diğer psikiyatrik bozukluklara da neden olabilir. Depresif bozukluk, kaygı bozuklukları (panik atak gibi), uyku bozuklukları gibi.
Dünya Sağlık Örgütü alkol bağımlısını “uzun süre ve alışılmışın dışında alkol alan, alkole bağlı ruhsal-bedensel-toplumsal sağlığı bozulan, buna karşın durumunu değerlendiremeyen; değerlendirse bile alkol alma isteğini durduramayan, tedaviye gereksinimi olan bir hasta” olarak tanımlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri