Derin bir nefes alırken keskin bir göğüs ağrısıyla kendini belli eden akciğerde su toplanması yani plörezi akciğerlerin etrafındaki iltihaplanmalardan kaynaklanabiliyor. Akciğerde su toplanması belirtileri arasında hızlı nefes alıp verme, nefes darlığı ve lokal hassasiyet ile şiddetlenen göğüs ağrısı yer alıyor.
Sağlığı tehdit eden akciğer sorunlarından birinin akciğerde su toplanması durumu olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Taner Has, “Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ateş, eforla çabuk yorulma ve balgam çıkarma bu hastalığın önemli belirtilerindendir.
Plörezinin oluşmasına sebep olan durumun enfeksiyon kaynaklı oluşması durumunda antibiyotik takviyeli ilaç tedavisi ile hastalık kolay bir şekilde atlatılmaktadır. Verem hastalarında ise plöreziyi giderecek ilaç tedavisi, uzman doktorun da görüşü alınarak ana tedaviyi destekleyecek şekilde uygulanır.
Yanık su toplaması kaç günde geçer sorusu merak edilen sorulardan biridir. Yanığın derecesine göre iki gün ile bir hafta arasında iyileşmesi beklenir daha uzun süren iyileşme süreçlerinde mutla bir uzmana danışılmalıdır.
Su toplanması olayı, vücudumuzu oluşturan hücrelerin içerisinde bulunan sıvının bir şekilde dışarı sızmasıdır. Bu sıvı deri dışına atılmadan bir süre burada kalırsa iltihap oluşumu gerçekleşebilir. Su toplanması olayının gerçekleştiği bölgede gerilim nedeniyle ağrı oluşabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Küçük bir plevral efüzyon genellikle kendi kendine geçer. Doktorların plevral efüzyona neden olan durumu tedavi etmesi gerekir. Örneğin, zatürre veya kalp yetmezliği söz konusuysa bu hastalıklara yönelik ilaçlar kullanılır ve iyileşme sağlandığında plevral efüzyon genellikle kaybolur.
Plevral efüzyon (akciğerlerin su toplaması), akciğer hastalıkları veya sistemik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık plevral efüzyon nedenleri konjestif kalp yetmezliği, pnömoni(zatürre) ve kanserdir.
Sıvı alınacak tarafa iğne ile lokal anestezi uygulandıktan sonra , yine steril bir iğne ile sıvı alınır. Hasta bu sırada hafif bir ağrı duyabilir. Bu işlem 10-15dk kadar sürer. Ancak boşaltma amaçlı yapılıyorsa daha uzun sürebilir.
Su toplaması için doktora gidebilirsiniz. Dilerseniz büyük su toplaması için sağlık ocağına da görünebilirsiniz. Bazen yanık ve sıcak su temaslarından dolayı oluşan su toplaması, tedavi edilmediğinde enfeksiyona neden olabilir. Bunun için mutlaka su toplaması durumunda tedaviye başlamalısınız.
Kabarcık Yırtılmışsa: Normal şartlarda, bu bölgeye antibiyotikli merhem uygulayın. Eğer aktivitenize devam etmeniz gerekiyorsa, kabarcıkların üzerini önce iyotlu bir temizleyici ile silerek, ardından yaranın üzerini yapışmayacak bir bez ile kapatın.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğer ödemi çoğunlukla kalp problemleri nedeniyle olur, ancak kalp dışında akciğer iltihabı (pnömoni), belli toksinlere veya ilaçlara maruz kalma, veya yüksek irtifa da nedenler arasındadır. Akciğer ödemi son derece acil bir durumdur ve anında müdahale gerektirir.
Hastanın daha rahat nefes almasını sağlamak ve varsa öksürüğünün azalması için bol su tüketmesini sağlamak gerekir. C vitamini almak, bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek, dinlenmek ve ıhlamur içmek de akciğer enfeksiyonuna iyi gelir. Eğer enfeksiyon ilerlemişse doktor kontrolü ve ilaçlı tedavi mecburidir.
Ateş, soluk alırken batma hissi, nefes darlığı, öksürük, hıçkırık ve göğüs ağrısı gibi belirtilere neden olan plörezi, fizik muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleriyle tanısı konan bir hastalık olmakla birlikte tedavisi, hastalığa neden olan odağa bağlı olarak farklılık gösterir.
Bakteri kaynaklı vakalarda enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik olmadan tedavi yürütülemez, antibiyotik ise hekimin önerdiği doz ve şekilde kullanılır. Ayrıca düzenli kullanılması da önem taşır. İleri seviyeli hastalara serum verilmesi gerekebilir, bu durumda antibiyotik tedavisi de damar yoluyla uygulanır.
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Zatürre ve akut bronşit akciğer enfeksiyonları türüdür. İlk 48 saat içerisinde akut bronşit, şiddetli bir biçimde kendini gösterir. 7 ve 10 gün süren düzenli tedaviler sonucunda iyileşir. Bazı vakalarda ilaç kullanılmadan kendiliğinden iyileşir.
Peki su toplaması patlarsa ne olur? Öncelikle kendiliğinden bunun oluşması bölgedeki ağrı ve acıyı gidereceği için faydalı olabilir. Ayrıca su toplaması patladığında iyileşme de hızlanmaya başlar. Ancak su toplayan yer patladığında enfeksiyona açık olacağından bölgenin temiz tutulması çok önemlidir.
Kalpte sıvı birikmesi neden olur? Kalpte sıvı birikmesi, genellikle kalp zarında meydana gelen iltihaplanma sonucunda oluşur. Bu iltihaplanma en sık mikroorganizmalar, özellikle de virüsler nedeniyle olur. Türkiye'de verem mikrobu da önemli bir etkendir (Tüberküloz).
Akciğerleri temizlemek için banyo yapmak önemlidir. Her gün rahatlatıcı banyo yapmak toksinleri dışarıya attığından, akciğerler daha rahat nefes alabiliyor. Mümkün olabildiğince bol oksijen bulunan ortamlara haftada 1 kez olsa bile gitmek akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Akciğerde su toplanmasını ve iltihap oluşumunu engelleyen ACE/2 proteininin 2019-nCoV tarafından tutulması sonucunda akciğerlere hava yerine su giriyor diye kaydeden Uzm. Dr. Taner Has, " Bu da ağır bir zatürre tablosuna ve akciğerlerde iltihap birikimine neden olabiliyor.
Bu enfeksiyonun en büyük nedeni bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi mikro organizmalardır. Fakat enfeksiyon dışında asit ya da yemek artıkları gibi yabancı maddelerin akciğere kaçması, nefes yolu ile alınması, radyasyona maruz kalmak akciğer enfeksiyonuna neden olabilir.
Akciğer ile göğüs boşluğu arasında kalan plevra boşluğuna yerleşen kanser kitlesi, metastazın üçüncü evresinin başladığını gösterir. Bu evredeki hastada plörezi adı verilen akciğerin su toplaması görülmektedir. Dördüncü ve son aşamada ise metastaz akciğerin dışındaki organlara yayılmaya başlar.
Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir? Atelektazi tipi akciğer sönmesi bronkoskopi işleminden sonra kısa sürede düzelmektedir. Hasta bronkoskopi işleminden hemen sonra rahatlamaya başlar. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde ise hastanın 2-3 gün içinde tamamen iyileşebilmektedir.
Karaciğer yetmezliğine bağlı albumin yapımı azalır, ve kandaki düzeyi belirli bir seviyenin altına düşerse vücutta ödem ve karın boşluğunda sıvı toplanması olabilir. Hatta bu sıvı akciğer boşluğunda bile toplanarak (hepatodidrotoraks) ciddi solunum sıkıntısı yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri