Ordu, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Bu il Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alır. Bu şehrin etrafındaki iller ise; Giresun, Sivas, Tokat ve Samsun'dur. Ayrıca Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir.
Ancak yeni oluşturulan ve bölgesel karışıklıkları ortadan kaldırmak için düzenlenen yeni bölgesel istatistik düzenlemelere göre Ordu ilinin tamamı Doğu Karadeniz topraklarında kaldı. İlin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili vardır.
1920 tarihinde Ordu kazasının 6 nahiyesi,318 köyü ve 180 bin nüfusu vardı. Yani Trabzon vilayetinin en gelişmiş kaza merkeziydi. Ordu'nun il olması için, T.B.M.M. nde büyük mücadele verilmiştir.
Karadeniz Bölgesinin en önemli şehirleri arasında yer alan Ordu, aynı zamanda Türkiye'nin 30. yoğun nüfusa sahip şehridir. Kültürel açıdan da önemli bir tarihe sahip olan Ordu'nun, aynı zamanda oldukça fazla ilçesi bulunmaktadır.
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun'un şimdiki ilçesi Şebinkarahisar) sancağına bağlıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Ordu ilinin %90 civarı bölümü Türk'dür. Geriye kalan %10'luk kısımın ise çoğu Gürcü'dür. Diğer etnik gruplar göçtür ve sayıları çok azdır.
2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Altınordu, nüfusu en az olan ise Kabadüz ilçesidir.
Kuruluşu. 6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre kurulmuş ve ilin bütün sınırları Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.
2018 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 772 mahalle bulunmaktadır.
Her işçinin günlüğü ise 4 bin 500 doları buluyor. Japonya Türkiye'den vize istemiyor. Bundan dolayı da Ordu'dan Japonya'ya gitmek isteyenler 3 aylık turist vizesi ile havayolları ile 12 saatte gidebiliyor.
Samsun -Ordu arası 150 km dir. Takriben 3 saat süren bir otobüs yolculuğu sizleri bekliyor. Bu rota üzerinde yaklaşık altı tane firma, ortalama olarak günde on sefer yapabilmektedirler.
Ordu Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Karargâhı Malatya'da bulunmaktadır. Anadolu'yu Suriye, İran ve Irak'tan gelecek dış tehditlere karşı korur. Bünyesinde 2 kolordu bulunmaktadır.
ORDU GİRESUN ARASI KAÇ KM? Karadeniz Bölgesi'nde konumlanan ve yine bölgenin gözde şehirleri arasında yer alan Ordu Giresun arası 47,9 km'dir. Birbirine oldukça yakın olan bu şehirler arasında kullanılan otoyol D010'dur.
Ordu'ya Demir Yolu ile Ulaşım
Ordu şehrinde aktif bir tren garı bulunmamaktadır. Ordu şehir merkezine demir yolu ile ulaşım gerçekleştirmek isteyen tatilciler; Samsun Tekkeköy Tren İstasyonu'ndan, Ordu'ya aktarma yapmalıdır.
Türk Silahlı Kuvvetleri, 2021'de tahmini 895.000 askerî ve paramiliter personeliyle ABD Silahlı Kuvvetleri'nden sonra NATO'daki en büyük ikinci askerî güçtür.
Türkiye'nin en yaşanabilir şehir sıralaması geçen yıl 44 olan Ordu'nun sırası bu yıl da aynı kaldı, Ordu, 43,0 puanla 81 il arasında 44. oldu. Ünlü ekonomi dergisi Forbes'in her yıl hazırladığı “Türkiye'nin Yaşanabilir Şehirler” 2022 listesi yayınlandı.
Ordu nüfusu 2022 yılına göre 763.190'dir. Bu nüfus, 380.997 erkek ve 382.193 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %49,92 erkek, %50,08 kadındır. Yüzölçümü 5.952 km2 olan Ordu ilinde kilometrekareye 128 insan düşmektedir.
Ordu ilinin merkez ilçeleri Altınordu, Aybastı ve Çamaş'tır.
Altınordu, Ordu ilinin merkezi konumundadır.
Karadeniz'in güzel ili Ordu'dan 526 bin kişi İstanbul'da yaşıyor.
Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Ordu Kivisi Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilir. Ordu Kivisi çok yıllık, sarılıcı ve tırmanıcı, kuvvetli gelişim gösteren bir meyve ağacı olup, kök yapısı yüzlek saçak kök yapısına sahiptir.
Ordu ilindeki tarım faaliyetleri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılık ile tarla ürünleri ve yem bitkileri üretimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75'ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30'unu karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri