Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Perdesiz bir çalgı olan ut, telli ve mızraplı çalgılar kategorisinde yer almaktadır. 3 oktavlık bir ses aralığına sahip olan ut, 11 ya da 12 telli olarak kullanılır. Tel gruplamalarında 6 grup tel bulunmaktadır ve en üstte bulunan bam teli tekli olarak kullanıldığı durumlarda 11, çiftli kullanıldığında ise 12 tellidir.
Ut ya da Ud, telli bir müzik aleti. Kelimenin aslı Arapça'da sarısabır veya ödağacı anlamındaki el-oud dan gelir.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Bunlar gövde, sap ve burguluktur.
İlgili 24 soru bulundu
Bilişsel, duyuşsal ve bedensel şartların uygunluğundan sonra eğitimcinin yardımı ile eğitimi aksatmayacak, akord problemi olmayan, burguları sağlam, güzel bir sese sahip, kaliteli bir çalgı seçilmelidir. Kaliteli bir ud, öğrencinin başarılı bir eğitim süreci geçirmesi için önemlidir.
Şark'a mahsus eski bir sazdır (Öztuna, 2006: 458). Ud, Türk mûsikîsi'nde bir mızraplı çalgıdır. Büyük bir sandığı olup kirişten tellerle çalınır (Uz, 1964: 72).
Ut, tellerine dokunularak çalınır. Ut çalabilmek için iki el biri gövde de biri sap kısmında tellere basarak kullanılmalıdır.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Ultrasonik test tekniğinde hataların tespiti için ultrasonik ses demeti kullanmaktadır. Yüksek frekanslı ses dalgaları metal, plastik, kompozit, seramik gibi katı malzemeler ve kaynak dikişleri içerisinden geçirilerek çatlaklar, boşluklar, kalıntılar ve diğer iç süreksizlikleri tespit edilebiliriz.
Türkiye'de ve hemen bütün Arap ülkelerinde aynı adla yaygın biçimde kullanılır. İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Yunanistan'da da sevilen çalgılar arasındadır. İran'da bir adı barbat olup Yunanistan'da uti ismiyle anılır.
Ud – Kopuz
Onbir telli, mızrapla çalınan bir enstrümandır. Kısa saplı ve geniş gövdelidir. Asya kökenlidir.
İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Yunanistan'da da sevilen çalgılar arasındadır. İran'da bir adı “barbat” olup Yunanistan'da “uti” ismiyle anılır. Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (M.Ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır.
Bizler ud kursu olarak öğrencilerimizden edindiğimiz tecrübe ile ortalama 30 dakika çalışma ile 3 ay içerisinde akıcı şekilde enstrüman öğrenmenizi sağlıyoruz.
Kopuz ailesinden ortaya çıkan ud 7. yüzyılda Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türklerden Araplara geçmiştir. “Sarısabır veya öd ağacı” (aloexyion agallocum) manasına gelen “el-'oud” ismini veren Araplar bu sazı benimsediler. Batılılar ise 11 ve 13. yüzyıllarda Haçlı seferleri sırasında udla tanıştılar.
Ud Nasıl Tutulur, Ud Tutuşu Hakkında
Udun gövdesini sağ diziniz üzerine sabitlerseniz ve sağ kolunuz ile de udun gövdesine sarılırsanız,ud çalmanız daha kolay bir hale gelir. Udunuzun sap bölgesini göğsünüze paralel bir şekilde vücudunuzdan biraz uzak kalacak bir şekilde ve sol elinize gelecek şekilde tutmalısınız.
Ud enstrümanında ritim kalıplarını kullanabilme, diziler ve usullerle repertuar oluşturabilme ve enstrümanı tekniğine uygun olarak ikinci seviyede çalabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır.
Ud ile öncelerden sadede makamsal Türk Müziği şarkıları çalınmaktadır. Fakat günümüz de ise bir çok pop eserlerde ud tınıları duyabiliyoruz. Bundan dolayı ud artık sadece Sanat Müziğinde değil evrensel olarak bir çok şarkı türünde kullanılmaktadır. Ud akort olarak sol-re-la-mi-si-fadiyez şeklinde akortlanır.
Ud'un en önemli parçası olan kapak; kabaca 20×50 cm x 3 mm ölçüsündeki budaksız akçam (ladin) ağacından kesilip uzunlamasına simetrik olarak ve 1-3 mm genişliğindeki çok düzgün elyafının geniş olanları ortaya, ince olanları kenarlara gelecek şekilde yapıştırılmış bir elemandır.
Ud modelleri 11 tel yapısından oluşur.
Telli çalgılar arasında çalmayı öğrenmesi zor bir enstrüman olan ud nasıl öğrenilir diye merak edenler için müzik kurslarında ud dersleri verilmektedir. Ud kursunda öğrencilere ud akordu, ud taksimi ve ud teli gibi konularda bilgiler verilmektedir.
Kanun, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılan bir telli çalgıdır. İsmi Arapça 'yasa ve yönetmek' manasındaki 'kanun' kelimesinden gelmektedir. Araplar ise kelimeyi Grekler'in 'κανών' (kanṓn) kelimesinden ödünç almışlardır. Kanun çalgısının bilinen tarihi MÖ. 19.yy'a dayanmaktadır.
Ud için en iyi ağaç ladin'dir. Ud ve keman imalinde en önemli şey malzeme seçmektir.
Bu bölümde ud sanatçıları sizlerle. Mutlu Torun, Coşkun Sabah, Osman Nuri Özpekel, Mehmet Emin Bitmez, Metin Şentürk, Yurdal Tokcan, Hakan Aydınlık, Fatih Ahıskalı, Hakan Emre Ziyagil.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri