Bu çalışma, 28 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey tarafından içkiyi yasaklayan bir kanun teklifi verilmesiyle başlayan ve altı yıl sonra 22 Mart 1926 tarihinde 790 sayılı Kanunun kabulü ile sona eren Meni Müskirat Kanunu'nun tarihini ele alıyor.
Kanunlar, 24 Aralık 2017 tarihine kadar Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından düzenlendi. O zamandan beri yasalar Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.
Murad'ın sözlü kültürdeki zengin konumu onun özlenen otoriter bir padişah figürünün bir tecellisi olarak yorumlanmıştır. IV. Murad içkiyi de halka yasaklamış, ancak kendi içki içmeyi sürdürmüş ve bu içki bağımlılığı ölümünün bir nedeni olmuştu.
İçki, hicretin dördüncü yılında, Benî Nadir Yahudîlerinin yurtlarında sürgün edip çıkarıldıkları sırada haram kılınıp yasaklandı. Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu. Peygamber Efendimiz gelince, ondan içkinin ve kumarın hükmünü sordular.
23 Nisan 1920'de Men-i Müskirat kanunu ile Ankara'da toplanan meclis içkiyi toptan yasaklamıştır. 9 Nisan 1924'te kanunda bir değişiklikle içki yasağına sona erdirildi.
İlgili 18 soru bulundu
1924'te içki yasağına son verildi
9 Nisan 1924'te kanunda bir değişiklik yapılarak içki yasağına son verildi. Bu değişiklik sırasında Erzurum Milletvekili Ziyaeddin Bey'in şu sözleri uygulamadaki bütün gerçeği yalın bir biçimde gözler önüne seriyor: “Deniliyor ki kanun tatbik edilemiyor. (...)
Açıklama. Osmanlı Devleti'nde içki; İslâm hukukunun etkisiyle şer'en ve kanunen yasaklanmış, hatta padişahlar gerekli gördükleri zaman yayınladıkları fermanlar aracılığıyla genel içki yasağı getirmiş, meyhaneleri de kapatmıştır.
Osmanlı padişahları içerisinde ilk olarak Sultan II. Bayezid'in ferman yayınlayarak içki yasağını uygulamaya koyduğu bilinmektedir.
Bu tabir meyve suyu, kokulu baharatlar ve baldan yapılan şerbete ironik bir iftiraydı. Hz. Muhammed, neşeli bir grup gencin bahçede sarhoş olduktan sonra tartışıp kavga ettiklerini görünce şarap içimini yasakladı.
Allah'ın kâinatta geçerli olan bu kanununu, dinin bazı emirlerinde de görmek mümkündür. İşte yüce Rabbimiz, Hakîm isminin gereği olarak, alkollü içki alışkanlığını toplumdan söküp atmak için, tedriç yani yavaş yavaş men etme metodunu irade etmiştir. Bu ayette içkinin güzel rızk olmadığı açıklanmıştır.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
Padişahlar arasında içkiye en düşkün isim II. Selim'di. Lakabı "Sarhoş" idi. Bu dönemde sınırsız içki serbestliği vardı. İlginçtir, II. Selim içkiye düşkün olmasına rağmen, beş vakit namazını da kaçırmazdı.
Kanuni Sultan Süleyman'in, ilk zamanlarinda musiki dinlerken içki içmisligi vardi, ancak daha sonra içkiyi yasakladi. Padisahlar arasinda içkiye en düskünü Kanuninin oglu Ikinci Selim'di. Lakabi 'Sarhos Selim” di. Ikinci Selim içkiye düskün olmasina ragmen, bes vakit namazini da kaçirmazdi.
İçki, Hicret'in dördüncü yılında Benî Nadîr Yahudilerinin Medine'den sürülüp çıkarıldıkları zaman haram kılındı. İslâm'dan önceki Araplarda içki, kumar gibi adetler çok yaygındı.
15 HAZİRAN 1984 CUMHURİYET GAZETESİ - Bira alkollü icki sayildi.
20 CL'LİK ŞİŞE YENİDEN YASAK
Bu karar bozulunca, 20 cl'lik şişeler de kolay ulaşılabildiği ve tüketime özendirdiği gerekçesiyle yine yasak kapsamına girdi. 20 cl'lik şişeler ağırlıklı olarakmini barlarda kullanıldığı için bumaddeye en çok turizm sektörü tepki göstermişti.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır. Bunun üzerine ashaptan bir grup Hz. Peygamber'e içki haram kılınmadan önce içki içen ve o hal üzere ölenlerin durumunu sormuştur. Bu soru üzerine Mâide sûresinin 93. ayeti inmiştir.
Hz. Peygamber de (s.a.v.) “Her sarhoşluk veren içkidir, her içki de haramdır (...)” (Tirmizî, “Eşribe”, 1: Ebû Dâvud, “Eşribe”, 5: İbn Mâce, “Eşribe”, 9) ve “İçki tutkunu kimse cennete giremez” (İbn Mâce, “Eşribe”, 3) gibi hadislerinde içkinin haram olduğunu ümmetine bildirmiştir.
İçki için nebiz denildiği gibi, suyun tatlanması için içerisine hurma veya kuru üzüm konulduktan sonra içki haline gelmeden önce içilen suya da nebiz denilir. İşte Ömer b. Hattab'ın -Allah ondan râzı olsun- içtiği nebiz, bu ikincisidir.
Tütün ve kahve yasağı
IV. Murad döneminde tütün içmek yasaklandı, tütün içenler ise ölümle cezalandırıldı. IV. Murad'ın tütün içmeyi şiddetle yasaklamasında, ona yakın olan Kadızadelilerin de rolü vardı.
Sultan. IV. Murad alkol, tütün ve kahveyi yasakladı. Yasağın sebebinin 1630'ların başındaki büyük İstanbul yangını olduğu bilinir ve yangın sonrası çıkabilecek bir ayaklanmaya karşı tedbir olarak İstanbul'daki kahvehaneler yıktırılır.
"Dördüncü Murat'ın kendisi hem içki içer hem de bazen afyon kullanırdı. Fakat bunların kamuda kullanılmasına asla izin vermez ve yasağa uymayanları son derece feci şekilde cezalandırırdı... Dördüncü Murat'ın içtiği hatta içmediği zamanlar paranoyasının azdığı biliniyor.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
2 Eylül 1633'te çıkan büyük yangın, İstanbul'un beşte birini yaktı, mahvetti, Cibali'de başlayan yangın şehri sardı. 4. Murat da, yangının çıkışını kahvehanelere ve tütüne bağladı, hepsini kapattı ve tütün içmeyi yasakladı.
Tarihi kayıtlarda İskit, Hun ve Göktürk gibi eski Türk toplulukları kımızı yoğun olarak kullanılmış. Günümüzde ise Kazaklar, Kırgızlar ve Yakutlar başta olmak üzere, çeşitli Türk toplulukları tarafından sevilerek içilmekte. Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri