Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesi uyarınca sürücünün trafik kurallarını ihlali dolayısıyla sürücüye ilgili cezaların verilmesinin yanında araç sahibine de cezai işlem uygulanmaktadır. Alkollü olarak araç kullanan kişiye ceza verilirken araç sahibine bu alkolden ötürü ceza verilmesi pek görülmez.
Bu mağduriyet sebeplerinden biri de kuşkusuz ehliyetsiz araç kullanılması sonucu araç sahibine yazılan cezalardır. 2022 yılında sürücü belgesiz araç kullanan kişiler ve aracının sürücü belgesiz kişilerce kullanılmasına izin veren araç sahipleri hakkında ayrı ayrı 3.674-TL idari para cezası düzenlenmektedir.
ehliyetsiz şekilde motorsikletin üzerinde yakalanırsan ruhsat sahibi ve süren kişiye ceza yazılır.
Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir. Yani hem ehliyetsiz aracı süren kişiye hem de ehliyetsiz sürülen aracın sahibine ayrı ayrı 6.400 TL idari para cezası verilmektedir.
Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
İlgili 30 soru bulundu
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Alkollü araç kullanma cezası sicile işleyen bir ceza değildir. Alkol sebebi ile ehliyeti alınan kişi bulunduğu yer trafik tescil şube müdürlüğüne başvurmak sureti ile ehliyetini geri alabilir. Alkollü araç kullanma idari para cezasının bulunulan yer vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.
Zira, kanun metninden de açıkça anlaşılacağı üzere, araç sahibine ceza verilmesi için herhangi bir kusurunun olması şartı aranmamaktadır. Kişinin sadece araç sahibi olması ceza alması için yeterlidir.
Esas olarak, kural ihlalini yapan aracın durdurulması ve ihlali yapan kişinin tespit edilerek, bu kişi adına ceza kesilmesi gerekirken, bu madde uyarınca, aracın tescil maliki adına ceza tutanağı düzenlenmektedir.
Ehliyetsiz araç kullanma durumunda hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk altına girer. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir. Mevcut uygulamalara bakıldığında art arda aynı mesafede 3-4 defa hız ihlali nedeniyle ceza uygulanması hukuka aykırı olarak görülmektedir.
Ceza plakaya yazılır
Kural ihlali yapanın kimliği tespit edilemediğine göre, idari yaptırım tutanağı olan trafik cezasının araç plakasına göre, araç sahibi muhatap alınarak yazılmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Polis cevirip yazmadigi surece ehliyet puanina etki etmez. Hayir mobeseler arabaya yani ruhsat sahibine gidiyor cezasi.
Trafik cezası gıyapta plakaya ve trafik memurunun yüz yüze ceza yazması olmak üzere 2 farklı şekilde kesiliyor.
Ehliyetsiz araç kullanmak: 9.733,50 TL. Ehliyetine el konulan birinin araç kullanması: 9.733,50 TL. Ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması: 9.733,50 TL. Ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak: 4.830 TL.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre ilk kez alkollü araç kullanma cezası 2024 yılı için 6.439 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca alkollü araç kullanma cezası olarak söz konusu araç trafikten menedilirken sürücü belgesine ise 6 aylığına el konulur ve 20 ceza puanı yazılır.
Erken ödenen cezalar için ise taksitlendirme veya indirim gibi farklı avantajlardan yararlanılabilir. Yasal olarak belirlenen sürede ödenmeyen cezalara devlet tarafından haciz uygulanır. İdari para cezası alan ve ödemeyen sürücüler için icra ve haciz işlemleri başlatılır.
Hiç kimse aynı hareketinden dolayı iki defa cezalandırılamaz. Bu sebeple aynı hareketinizden dolayı hakkınızda iki defa trafik cezası düzenlenirse, bir tanesine itiraz edebilirsiniz. Ceza tespit tutanağında herhangi bir delile yer verilmemişse (fotoğraf, video vs..) cezaya itiraz edebilirsiniz.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği online kanalları da kullanabilirsiniz.
Alkollü Araç Kullanma Nedir? Karayolları Trafik Kanunu'na göre ilk kez alkollü araç kullanma cezası 2024 yılında gelen güncelleme ile 6.439 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca alkollü araç kullanma cezası olarak aracın trafikten menedilirken sürücü belgene ise 6 aylığına el konulur ve 20 ceza puanı kazanırsın.
Trafik cezaları ehliyete ya da ismine yazılabildiği gibi plakaya da yazılabiliyor. Ceza plakaya yazıldığı takdirde daha sonra posta yoluyla tebliğ ediliyor. Ancak teslimat sürecinde herhangi bir aksaklık ve gecikme yaşanması durumunda tarafına yazılan cezadan zamanında haberin olmayabiliyor.
Stajer sürücülerde ehliyet iptal olmaktadır. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir.
Bir araç sürücüsünün tekrar cezalarına tabi tutulmaması için ilk ehliyete el konulmasından sonraki 5 sene boyunca alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri