Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Hak Sahipliği Belgesi, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet sunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından tescil edilmektedir. Afet sırasında yıkılan veya ağır hasar gören ve kullanılamaz hale gelen yapıların kamulaştırılması ve bu yapıların tamamen yıkılması gerekir.
Bununla ilgili olarak AFAD Hak Sahipliği Belgesi tescil edilebilecek kişiler şu şekilde sıralanır: Kendilerine ait konut, iş yeri veya ahırları ağır-yıkık derecesinde veya orta derecede hasara uğrayan kişiler. Afet öncesinde veya afetin gerçekleştiği tarihte ebeveynlerinin mülkiyetindeki konutlarda oturanlar.
TOKİ kampanyaları kapsamında faizsiz kredi avantajından yararlanabilmek için hak sahipliği belgesine ihtiyaç duyuluyor. Faizsiz bir şekilde Ziraat Bankası'ndan kredi çekebilmek için hak sahipliği belgesi ile birlikte Ziraat Bankası'na başvuruda bulunmak gerekiyor.
Hak sahipliği durumu "Hak Sahibi" olarak görüntüleniyorsa, kişi hak sahibi olarak kabul edilmiştir. Bu kişiler, yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırlardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabileceklerdir.
İlgili 29 soru bulundu
Hak sahibi sayılırlar ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir. Ebeveynine ait konutta oturan evli ki<ı>ş<ı>ilerin durumu: Madde 5- Hak sahibi ebeveyni ile birlikte oturan evli kişilerin bulunması halinde, sadece ebeveyne ait olmak üzere bir konut verilir.
Hak sahipliği kararlarının ilan edilmesinden sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince belirlenen zamanda itiraz süreci başlatılmaktadır.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
Hasarsız, az hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilmiş bir bina Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde kalmış ise Afet Kanunu kapsamında değil, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında hak sahibi olunabilmektedir.
Hak Sahipliği Başvuru Sonuçlarını Sorgulama
e-Devlet sistemine giriş yapılır. "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı" sekmesine tıklanır. "AFAD Hak Sahipliği Başvuru Sonucu Sorgulama" ekranı açılır. Sorgulama yapmak için gerekli bilgiler girilir.
Bu kapsamda; Hak sahipliği uygun görülmeyen (RET) ve itirazda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, Tablo 1'de belirtilen tarihler arasında itirazlarını destekleyici bilgi ve belgeler ile Hak Sahipliği Ofislerine şahsen veya Kanuni vekilleri aracılığıyla itiraz başvurusunda bulunabileceklerdir.
Başvurular 26.03.2024 saat 00.01 de başlayıp, 26.03.2024 saat 23.59 da sona erecektir. 81 ildeki AFAD İl Müdürlüklerimizden başvuru yapılabilecektir. Ayrıca deprem afetinden etkilenen 11 ilde, AFAD İl Müdürlüklerinin belirleyeceği ilçelerde de başvuru yapılabilecektir.
KİMLER HAK SAHİBİ OLAMAZ
Kanuni sürede Talep ve Taahhütname vermeyen ve borçlandırma işlemini yapmayanlar. 2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cins ikinci hasarsız konut, işyeri ve ahırları olanlar. 3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.
Hak sahipliği başvurusu için söz konusu yapının yer aldığı afet bölgesindeki mahalle veya köy muhtarlığında o bölge ile yetkili en büyük mülki amirlik tarafından ilanlar verilir.
Çekilişlerde vatandaşlar “asil olarak hak sahibi oldunuz” ibaresiyle karşılaşıyor. Bu ibare kura çekilişinde ev ya da arsa almaya hak sahibi olduğunuz anlamına gelmektedir.
Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir. 60 günlük yasal süre dışında başvuru kabul edilmeyecektir.
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
Afetzede hak sahipliği başvurusu nedir? Afetzede Hak Sahipliği, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını bildirmektedir.
Talep-Taahhütname vererek hak sahibi olmak istediklerini beyan edenlerden, kanuni koşulları sağlamadığından bu talebi reddedilenlerin durumu e-Devlet, Valilik, İl AFAD web sitelerinde ve mahallinde ilan edilmekte, ayrıca afetzedelerin adreslerine resmi tebligat yapılmaktadır.
“HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU” NEREDEN VE NASIL YAPILACAK? Mevzuat uyarınca "hak sahibi” statüsüne sahip olanların yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilmesi için “hak sahipliği başvurusu” yapması gerekiyor.
Hak sahibi olmak kaydıyla, Konut, Ahır veya işyerleri Orta Hasarlı tespit edilen afetzedeler için AFAD tarafından Güçlendirme Kredisi verilecek. Hak sahibi olabilmek için AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen ve ilan olunan tarihler arasında mutlaka başvuru yapmak gerekiyor.
AFETZEDE HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR? Afetzede hak sahipliği başvuruları, e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda verdiğimiz linke tıkladıktan sonra açılan ekran sizi AFAD'ın sayfasına yönlendirecektir. AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra afetzede hak sahipliğinden faydalanabilirsiniz.
Hak sahipliği nedir? Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Deprem afetinden dolayı konut, ahır veya işyeri yıkık, ağır veya orta hasar olarak tespit edilen afetzedelere yönelik hak sahipliği başvuru işlemleri ilçemizde 30.05.2023 tarihinde başlanmış olup, 28.07.2023 tarihi olan son müraacat günü 22.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri