Yargıtay kararları ile Adli Tıp Kurumu değerlendirmelerinde insanın bilincini, iradesini alkol bakımından belirleyen eşik değerlerinin bu şekilde olduğu kabul edilmektedir. Bu eşik değerlerine riayet edilmemesi durumunda kişiler idari para cezası ile ve aynı zamanda da hapis cezası ile karşılaşabilmektedirler.
Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 Promil belirlenmiştir.
İlk kez alkolden yakalanan sürücünün ehliyeti 6 ay süre ile alıkonur. İkinci kez bu durum vuku bulursa 2 yıl üçüncü kez aynı suçun işlenmesi durumunda da 5 yıl süre ile ehliyete el konulmaktadır. Sürücü verilen cezalara rağmen trafikte yakalandığında hapis cezası ile karşılaşır.
Tasarıya göre ilk kez 101 promil ve üstü alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüler, para cezası ve ehliyetlerini kaptırmakla kurtulamayacak. Bu sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan 1-3 yıl arasında hapis cezası istemiyle kamu davası açılacak.
Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesi uyarınca sürücünün trafik kurallarını ihlali dolayısıyla sürücüye ilgili cezaların verilmesinin yanında araç sahibine de cezai işlem uygulanmaktadır. Alkollü olarak araç kullanan kişiye ceza verilirken araç sahibine bu alkolden ötürü ceza verilmesi pek görülmez.
İlgili 45 soru bulundu
Alkollü Araç Kullanma Nedir? Karayolları Trafik Kanunu'na göre ilk kez alkollü araç kullanma cezası 2023 yılında gelen güncelleme ile 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca alkollü araç kullanma cezası olarak aracın trafikten menedilirken sürücü belgene ise 6 aylığına el konulur ve 20 ceza puanı kazanırsın.
İlk kez ehliyetine el konulan kişi 6 ayın sonunda para cezasını ödeyerek ehliyetini geri alabilir. İkinci kez ehliyetine el konulan kişi 2 yıl sürenin sonunda idari para cezasını ödediğini gösteren belgeyi ibraz ettikten sonra ehliyetini geri alabilir.
Geçici Nedenler, Alkol veya Uyuşturucu Madde Etkisinde Olma – TCK 34. Madde. Türk Ceza Kanunu'nun (Tck) 34. maddesinde geçici bir nedenle ya da irade dışı alınan alkol veya uyuşturucu maddenin etkisiyle kusur yeteneği ortadan kalkan veya önemli ölçüde azalan kişilerin ceza sorumluluğunun bulunmadığı belirtilmektedir.
Sürücü belgesine el konulduğu halde araç kullanmanın cezası ise 2698 TL'dir. Verilen para cezaları, idari para cezaları olduğu için, ödenmemesi halinde icra yolu ile tahsil edilir. İdari para cezasının kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ¼ oranında indirim yapılır.
Hakkında alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, Alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.
3. kez alkollü olarak araç kullanma suçunu işleyen araç sürücülerine 8.190 TL para cezası uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra araç sürücülerinin sürücü belgelerine 5 yıl süre ile el konulmaktadır. Araç sürücüsünün aracı trafikten men edilmektedir. Ceza puanı olarak ise 20 puan almaktadırlar.
1 bira yaklaşık olarak 33 ila 53 oranında promil değerine sahiptir. Bu promil oranı biranın 33 cl veya 50 cl olmasına göre değişiklik gösterir. 33 cl biranın promil değeri, 50 cl biraya göre daha düşüktür. Promil hesaplamaları yapılırken bu farklar göz önüne alınmalıdır.
Bu yönetmeliğe göre, şahsın alkollü olması ve sair nedenlerle özgür iradesi ile ifade veremeyecek durumda olanların ancak doktor raporu ile ifade verebilecek durumda oldukları saptandıktan sonra ifade alma işlemine geçilmesi gerekir.
Eğer sanık 18 yaşından küçük ise ya da 65 yaşından büyük ise, bir yıl ve daha az süreli hapis cezası vermiş ise para cezasına çevirmek zorundadır. (50/3) Suç eğer taksirli suç ise, diğer şartlar da varsa, 1 yıldan uzun süreli de olsa hapis cezası para cezasına çevrilebilir.
EGE ÜNİVERSİTESİ PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME MERKEZİ ALKOL SİZİ NASIL ETKİLER? Bunları söylüyor musunuz? 1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz...
Ülkemizde uygulanan kurallara göre ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Diğer sürücülerin trafiğe çıkabilmeleri için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 promil limit olarak esas alınmaktadır.
Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Stajer sürücülerde ehliyet iptal olmaktadır. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir.
Mahkeme alkollü araç kullanma cezası alan sürücünün ehliyetine el konulması durumunda ne kadar süreyle el konulacağına karar verir. Kararda belirtilen sürenin sonunda ehliyet geri verilir.
Mağdurun kendi isteğiyle uyuşturucu madde kullanmış ya da alkol almış olması halinde rızası olmadığı sonucuna varılamaz. Alkol alarak bir başkasıyla ilişkiye giren mağdur bakımından reşit olmayanla cinsel ilişki suçu işlenmiş kabul edilir. Fiil cinsel istismar olarak değerlendirilemez.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Alkollü şekilde araç kullanma üzerinden cezaya tabi tutunulması halinde Sulh Ceza Hakimliği ve İdare Mahkemesi olmak üzere iki farklı kanaldan itiraz edilebilmektedir. Sulh ceza hakimliği itirazı için tebliğ sonrası 15 gün süre bulunur, eğer bu süre içerisinde itiraz edilmez ise ceza kesinleşir.
Süresi dolduğunda ödenmiş cezanın makbuzu ve ehliyet alınma tutanağı ile birlikte bağlı bulunan bölgenin trafik bürosuna başvuru yapılır. Ehliyeti 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler, İLK SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ, SÜDGE (Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi) Biriminde başvurarak ilgili eğitimi almak zorundadırlar.
E devlet uygulaması üzerinden ehliyet puan sorgulama T.C ile gerçekleştirilebilmektedir. Ehliyet ceza puanlarını öğrenmek isteyen kişilerin, e devlet şifresi ve T.C kimlik numaraları ile sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Ehliyet ceza puanı sorgulama şifresiz olarak yapılamamaktadır.
2 YIL EHLİYET KAPTIRMA PSİKOTEKNİK
2 yıl ehliyeti kaptırmak, alkollü araç kullanımı için geçerli bir prosedür olarak karşımıza çıkar. Eğer alkollü araç kullanırken yakalandıysanız ve ehliyetinize iki yıllık süre için el konulduysa ehliyetinizi geri almak için psikoteknik kursuna girmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri