Arguvan ve Hekimhan ilçeleri Alevilerin çoğunluk olduğu ilçelerdir. Arapgir ilçesi ise Aleviler ile Sünnilerin nüfus olarak yarı yarıya olduğu bir ilçedir.
PİRHA- Yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Çığlık Köyü'nde yaşayan yurttaşlar hala gerekli yardımların gelmediğini belirterek, “Alevi köyü olduğumuz için buraya her şey çok geç geldi.
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur.
Kasaba Sünni yurttaşlarla Kürt/Alevi yurttaşların birlikte yaşadığı ve bu güne kadar etnik ve mezhebi çatışmaların/gerilimlerin görülmediği bir yerleşim bölgesidir. Nüfus dağılımına bakıldığında yaklaşık olarak nüfusun yüzde 85'inin Sünni, yüzde 15'inin ise Kürt/Alevi olduğu tahmin edilmektedir.
Haçova köyü de Alevilikle ilgili inanış ve uygulamalarını sürdüren yerlerden birisidir. Yörede, cem, matem orucu, ocak ve musahiplik gibi inanış ve uygulamalar sürdürülmekte böylece bunlar, sonraki nesillere aktarılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Arguvan ve Hekimhan ilçeleri Alevilerin çoğunluk olduğu ilçelerdir. Arapgir ilçesi ise Aleviler ile Sünnilerin nüfus olarak yarı yarıya olduğu bir ilçedir. Malatya Merkez hahil birçok ilçede Alevi yerleşimleri vardır. Malatya'nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir.
Pütürge ilçesi Malatya'nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu ilçelerindendir.
1990 genel nüfus sayımına göre Malatya'nın nüfusu 702.055'dir. Kent nüfusununyüzde 30'unu Alevi, yüzde 70'ini Sünni topluluğu oluşturmaktadır. Alevilerin yoğunlukta olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ, Hekimhan'dır.
Malatya'da meydana gelen olayları değerlendirmeden önce, bu kentin siyasi ve inançsal yapısının bilinmesinde yarar vardır. 1990 genel nüfus sayımına göre Malatya'nın nüfusu 702.055'dir. Kent nüfusunun yüzde 30'unu Alevi, yüzde 70'ini Sünni topluluğu oluşturmaktadır.
Balaban, bir Alevi-Bektaşi-Kızılbaş topluluğudur. Balabanlılar, türbesi ve dergâhı/tekkesi Ruşenler Köyü'nde (Yunanistan, Evros İli, Russa Köyü) bulunan Hacı Bektaş-ı Veli halifelerinden Seyyid Ali Sultan'a (Kızıldeli Sultan) bağlı ve onu talebeleridir.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.
Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
1882, Karaterzi, Doğanşehir, Malatya) - (ö. 1970, Sakçagözü, Nurdağı, Gaziantep), asıl adı Mehmet Özbozok olan Alevi-Bektaşi halk ozanıdır.
İlçe nüfusunun %90 civarı Türklerden oluşmaktadır. Türk nüfusun çoğunluğu Sünnidir. Türkmen Alevileri de ilçe nüfusunun 30 civarı bir nüfusuna tekabül eder. Hem ilçe merkezinde hem köylerde oldukça fazla Türkmen Alevi nüfusu ve yerleşimi vardır.
Elâzığ Karakoçan ilçesinde Ohi Deresi'ni batıya doğru takip eden sırasıyla Tekar- dıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Yoğunağaç Köyle- rinden 3 tanesi Sünni, 4 tanesi de Alevi nüfusu yoğunlukludur.
1954 yılında ise Malatya'ya bağlı olan Hısnımansur (Adıyaman) çıkarılan 6418 sayılı devlet kanunuyla Kâhta ile birlikte Malatya'dan ayrılmıştır. Kemaliye, Hısnımansur (Adıyaman) ve Kâhta'nın Malatya'dan ayrılması sonucu, Malatya ili doğal olarak bir nüfus kaybına uğramıştır.
Malatya nin yerlisi olarak böğürtlen diyoruz.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Osmanlı coğrafyası- nın geniş bir alanında faaliyet gösteren aşiretlerden biri de Rişvan Aşireti'dir. Özellikle Malatya, Adıyaman, Maraş ve Sivas çevrelerinde yarı göçebe bir hayat süren Rişvan Aşireti, bölgenin sosyal, iktisadî ve idarî yapısı içerisinde önemli bir konuma sahipti.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Ancak hem Yeşilyurt hem de Battalgazi ilçeleri Sünni Türk nüfusun oldukça fazla olduğu iki ilçedir. Totalde de Malatya merkezi oluşturan bu ilçeler Türk ağırlıklıdır. Mezhepsel olarak bakarsak her iki ilçede de hem merkezlerinde hem de köy ve kasabalarında oldukça fazla Alevi yerleşimi vardır.
İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya'dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir.
Hekimhan ilçesi Malatya'nın büyük ve kalabalık ilçelerinde biridir. İlçe nüfusunun çoğunluğunu Türkmen Aleviler oluşturmaktadır. Arguvan ilçesinden sonra oran olarak en kalabalık ikinci Alevi nüfusunu barındırır. İlçe merkezinde de köy ve kasabalarda da Alevi nüfusu baskın durumdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri