Vanilya çubuklarını cam bir şişe ya da küçük bir sürahiye dik olarak yerleştirin. Üzerine votkayı döküp kapağını sıkıca kapatın. Alkollü bir solüsyon olan karışımı, serin ve karanlık bir ortamda en az 8-10 hafta kadar bekletin. Aralarda çalkalamayı unutmayın, şişenin kapağını açmayın.
Vanilya özütü, dünyanın en pahalı zirai ürünlerinden biri olan vanilyayı uzun bir süre bozulmadan saklayabilmemizi ve tatlı ve hamur işlerinde doğal ve ekonomik bir şekilde kullanabilmemizi sağlayan alkollü bir solüsyondur.
Vanilya bir bitki ürünüdür. Vanilya tohumundan çözücü olarak seçilmiş alkolle çıkartılır ve normal olarak alkol ihtiva eden bir eriyik içinde muhafaza edilir. Sıvı veya toz formunda kullanılır. Bir şişe vanilya ekstatında deney yaparsanız, yaklaşık %30-40 oranında alkol katkı maddesini bulursunuz.
Vanilya özütü koyu renkte hoş kokulu sıvı bir üründür. Hatta vanilya özütü ürünü vanilya bitkisinin kalbi olarak bilinmektedir. Vanilya özütü yapımında vanilya çubuğu ve votka alkolü kullanılır. Beş adet vanilya çubuğu ve 300 ml votka kullanılarak vanilya özütü yapılır.
İlgili 40 soru bulundu
Kek ve pasta yapımında bir paket vanilin ölçüsü için 2-3 çay kaşığı vanilya özütüne kullanmak gerekiyor.
Aslında vanilyanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak kokuya karşı hassas olan kişilerde fazla kullanımı o kişiye zarar verebilir. Zaten her şeyin fazlası zarar olduğu için vanilin de fazla kullanılmamalıdır.
Cevap: Helal seritifikası mevcuttur.
“Alkol içinde eritilmiş aroma helal değil”
Sektörlerde kullanılan koku verici aromalar, ekseriyetle alkolde eritilmiş, tabii veya sentetik esanslardan oluştuğunu vurgulayan Dr. Büyüközer, “Çoğunluk İslam uleması, alkol içinde eritilmiş aroma ihtiva eden gıda maddesinin de helal olmadığı görüşündedir.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Küçük paketler halinde satılır. Vanilin aslında vanilyanın içerisinde yer alan ana maddedir. Birçok kişinin vanilya ile aynı olduğunu düşündüğü bir gıda maddesidir. Vanilinin yalnızca %2'si vanilyadan elde edilir.
Vanilya Şurubu İçin:
Şeker bal rengi alınca içine kalan şekeri ve sıcak suyu ekleyip karıştırın. Şeker eriyip kaynamaya başlayınca ateşin altını kısın, vanilya çubuğunun tohumlarını ve kabuklarını tavaya ekleyip 2-3 dakika da kısık ateşte birlikte pişirin.
Hipoalerjen mamaların tatları ile ilgili sorunlar olabilir. Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
İçeriğine baktığımızda Su, Taşıyıcılar, Aroma verici ve Etil Alkol olduğu görülmektedir. İlk olarak ürünün Alkol içeriğine bakalım. Üründe Etil alkol olduğunu ve bunun ambalajın arka kısmında “Alkol içerir” ifadesiyle belirtildiğini görüyoruz.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir. Ana vatanı Meksika'dır.
Vanilya özütü kullanılan tariflerde ürün piştiğinde alkol uçar aroması kalır. Vanilya aromasına ikinci bir lezzet profili olarak kullanmak istediğiniz ve baskın olmasını istemediğiniz tariflerde alt lezzet olarak kullanılır. Vanilya özütümde favorim yine Nielsen-Massey marka Bourbon-Madagaskar Vanilla Extract.
Öz, vanilya aromasını vanilya çekirdeklerinde bulunan vanilin adlı molekülden alır. Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir. Vanilya özütü şeker, mısır şurubu veya dekstroz dahil olmak üzere düşük miktarda tatlandırıcı içerebilir.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Ayrıca içeriğinde bulunan birçok katkı maddesi ve tüketiciye bildirilmeyen aroma vericilerle adeta bir zehir olarak sağlığımızı etkiliyor. Kahve beyazlatıcısının içeriğinde bulunan melamin, karaciğer yağlanmasına yol açıyor. Bu bileşim özellikle dolaşım sistemini bozarak selülit oluşumuna sebep oluyor.
500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir. Pasta,kek,kurabiye ve tatlılarınıza ayrıca soğuk ve sıcak içeceklerinize lezzet katmak içindir.500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Evet, aroma vermesi için Türk kahvesine vanilya aroma verici konabilir.
Vanilin ürünümüzde doğal acılık tadı hissedilmiştir. Paket üzerinde belirtildiği miktarlarda kullanılması gerektiğini, bu miktarların üzerine çıkılması durumunda acılığın hissedildiğini belirtmek isteriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri