Hafif kognitif bozukluk için şu anda herhangi bir tedavi veya ilaç yoktur, ancak sağlıklı kalmanıza ve düşüncenizdeki değişiklikleri yönetmenize yardımcı olabilecek yapabileceğiniz şeyler vardır. Aşağıdaki ipuçları daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir ve hafızanıza yardımcı olabilir: Günlük bir rutini takip edin.
Hafif bilişsel bozukluk, Alzheimer hastalığının veya diğer demans türlerinin erken evrelerinde tetiklenen beyindeki değişikliklerden kaynaklanabilir. HBB'nin kesin nedenleri bilinmemektedir. HBB'nin bir bozukluk olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı bile tartışmalıdır.
Hafif Kognitif Bozukluk (HKB), normal yaşlanma ve demans arasındaki klinik bir durumu temsil eder. HKB tanımı, demansın ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmanın olmadığı durumda, bellek yakınması ve en az bir alanda ölçülebilir kognitif bozulması olan hastaları içerir.
Demansın oluşmasında yaşam biçimi ve kalıtsal nedenler yer alır. Örneğin kişinin ailesinde demans geçmişinin olması yada alkol, sigara gibi maddelerin kullanımı, aşırı kilo, yüksek kolestrol, yüksek kan basıncı, inme demansın oluşmasına neden olabilir.
Bilişsel sorunlar birçok alanda güçlükler içerir, örneğin: Konsantrasyon ya da dikkatini yöneltme güçlüğü (kısa dikkat süresi) Bellek kaybı ya da anımsama güçlüğü (özellikle kısa süreli bellek ile ilgili sorunlar) Kavrama ya da anlama sorunları
İlgili 35 soru bulundu
Hafif kognitif bozukluk, günlük yaşam aktivitelerinin çoğunu bağımsız olarak gerçekleştirme yeteneğini sürdüren bireylerde hafıza kaybının veya diğer bilişsel yetenek kaybının (dil veya görsel/mekansal algı gibi) erken bir aşamasıdır.
“Hafif kognitif bozukluk” (HKB), bir bireyin kognitif işlev- lerinde, o birey için alışıldık olana nazaran bir miktar ge- rileme olması ama bu gerilemenin bir demans tanısı kon- masına yetecek kadar şiddetli olmaması halini tanımlayan bir klinik tablodur (1).
Demans, düşünme, hatırlama ve muhakeme gibi bilişsel işlevlerin kişinin günlük yaşamını ve aktivitelerini etkileyecek derecede kaybıdır. İnsan beyninde geçmişte sağlıklı olan sinir hücrelerinin doğru çalışamaz hale gelmesi sonucu diğer beyin hücreleriyle aktivitelerini kaybetmesi ve ölmesi aslında demansın nedenidir.
Bellek ve zihinde değişiklikleri olan, fakat objektif kanıtı olmayan tabloya sıklıkla “subjektif bilişsel gerileme” (sübjektif bellek bozukluğu olarak ta adlandırılıyor) tanısı konur. Artan kanıtlara göre, subjektif bilişsel gerileme, demans ve özellikle Alzheimer hastalığı gelişmesinde risk faktörüdür.
Demans, genellikle ilerleyici ve kronik bir beyin hastalığı sonucunda ortaya çıkan bilişsel yeteneklerde ve zihinsel fonksiyonlarda ciddi düşüş anlamına gelir. Hafıza kaybı, düşünce süreçlerinde zorluklar, dikkat eksikliği, dil sorunları ve problem çözme yeteneğinde azalma gibi semptomlarla karakterizedir.
Yavaş bilişsel tempo, çocuklarda uykulu hal, dalıp gitme, düşük enerji, konsantrasyon sorunları, zayıf sosyal ilişkiler ve kendi dünyasında yaşama gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir.
F06.7: Hafif kognitif bozukluk.
Genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıkabilen ve beyindeki plaklar (nöronlar dışında bulunan küçük, yuvarlak beta-amiloid proteini birikimi) ve yumakların (büyük ölçüde nöronların aksonlarındaki tau proteinlerinden oluşan bükülü protein lifleri) varlığıyla karakterize olan bir hastalıktır.
Hastada yakın arkadaşları ve aile üyelerini tanımada bozulma , acitasyon,amaçsız gezinme, kaybolma , uzak belleğin kaybı, konfüzyon, anlamadan bozulma, basir işlerin nasıl yapılacağını bilmeme, afazi (konuşma bozukluğu) , uykusuzluk , sanrılar (hezeyan) ,illüzyon , halüsinasyonlar ve davranış sorunları ortaya çıkar.
"Unutkanlık veya konuşma bozukluğu ile başlayan hastalık beyindeki küçülme arttıkça eklenen düşünme, beceri, davranış bozuklukları, yer yön kaybı gibi bulguların eklenmesi ile son dönemde bireyi yürüyemez, konuşamaz, yutkunamaz ve tam bağımlı hale getirmektedir.
Bilişsel Belirtiler
Ciddi ve panik düzeyinde kaygının bilişsel bulguları incelendiğinde gerçeklik algısında değişim, problem çözmede zorlanma veya çözememe, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon güçlüğünden bahsedilebilir (Williams, 2018).
Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
-Bilişsel Gelişim Geriliği; Zihinsel (mental) alanda ya da bilişsel alanda gerilik olarak tanımlanabilir. Zihinsel alanda gerilik , kavramların gelişememesi neden sonuç ilişkisi kuramama , problem çözme becerilerinin gelişmemesi olarak tanımlanabilir.
Bellek ve zihinde değişiklikleri olan, fakat objektif kanıtı olmayan tabloya sıklıkla “subjektif bilişsel gerileme” (sübjektif bellek bozukluğu olarak ta adlandırılıyor) tanısı konur. Artan kanıtlara göre, subjektif bilişsel gerileme, demans ve özellikle Alzheimer hastalığı gelişmesinde risk faktörüdür.
Kognitif Testler, biliş ile ilgili problemlerin kontrolü için kullanılır. Biliş, beyninizdeki işlemlerin hayatınızın hemen hemen her yönüne dahil olan bir kombinasyondur. Düşünme, hafıza, konuşma, karar verme ve yeni şeyler öğrenme yeteneğini içerir. Bilişte yaşanan bir sorun bilişsel bozulmaya neden olur.
bellek, dil, düşünme ve yargılama gibi bilişsel işlevlerdeki performansın kişinin yaşından beklenenin altında olması. Ancak, bu durum, günlük yaşam etkinliklerinde belirgin bir olumsuz etki yaratmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri