Allah'ın irade, ilim ve kudreti hakkındaki bu kesin bilgilerden sonra 30. âyette artık reddedilmesi mümkün olmayan kesin hüküm ortaya konmaktadır: “Allah hakikatin kendisidir; O'nun dışında taptıkları şeyler ise asılsızdır ve Allah, yalnızca O, en yücedir, en büyüktür.”
Kur'an-ı Kerim'de en uzun ayet Bakara suresi 282. ayetidir: "Ey iman edenler!
Şüphesiz ki Allah, çok yücedir, çok büyüktür. İşte böyle; Muhakkak ki Allah haktır (O'ndan başka ilâh yoktur. Kâfirlerin,) O'ndan başka taptıkları ise bâtıldır. Şüphesiz Allah'ın şanı çok yücedir, (O) kudret ve hükümranlığına sınır bulunmayan, azameti büyük olandır.
Kur'an'ı Kerim'in en önemli suresi Bakara Suresi, Bakara Suresinin en büyük ayeti de Ayet-ül Kürsî'dir.'(4) buyurmuşlardır. Hayy; lugatta diri, canlı anlamına gelir. Allah'ın sıfatlarından olup devamlı var olan, kesintiye uğramayan, varlığı ezeli ve ebedi olan demektir.
Allah büyüktür TDK sözlük anlamı şu şekildedir: günün birinde hakkını alacağına, kendine yapılan haksızlıkların düzeleceğine inanmak gerektiğini anlatan bir söz.
İlgili 27 soru bulundu
Ezanı Şerifte Allahu Ekber sözü ile başlar ve dört defa söylenir, ezan sonuna gelince de iki defa yine Allahu Ekber diyerek bitirilir. “Allah CC yücedir, büyüktür ve Allah'tan başka ilah yoktur” anlamlarına gelen sözler ile ezan bitirilir. Namaz da sürekli Allahu Ekber tekbiri ile namaz kılınır.
Demek ki, Allah'ın büyüklüğü hâşâ başka büyüklere bakıp kıyas edilmiyor; başka icraat ve san'atlar ne kadar büyük olursa olsun, Allah'ın kudret ve kuvveti onlardan daha büyüktür. Çünkü san'atın sahibi O'dur. O'nun kemal ve cemal sıfatı kâinatı ihata etmiştir.
Hz Ali (kerremallahu veche)'nin şöyle buyurduğu rivayet olunur: Yedi âyet vardır ki her kim onları sabah akşam sürekli okursa veya yanında taşırsa, gök yerin üzerine kapansa, elbette Allah (cc) ona uğradığı o sıkıntılı işten bir ferahlık ve çıkış kapısı yaratır.
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemâl sahibi, noksanlardan münezzeh olan Yüce Allah'ı “Tanrı” kelimesi ile ifade etmek de İslâm inancına aykırı olmaz.
Allah'ın en yüce varlık olduğunu belirten “Allahüekber” cümlesini söyleme anlamında terim. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Allah Teâlâ “mütemekkin” değildir; bir mekânda yer tutmaz. Allah Teâlâ “mütehayyiz” de değildir; boşlukta yer kaplamaz.
Kur'an'da sihir küfür sayılır (Bakara:102), büyü yapanlar yerilir (Taha: 69, Yunus:77). Bakara suresinde (102) Harut ve Marut kıssası anlatılır. Bunlar iki melek veya insan olup, büyü bilgisi verilmiş, onlar bilgileri insanlara öğretmiş, şeytan ve cinler bu bilgileri alarak kullanınca başlarına azap indirilmiştir.
Konumuz olan Bakara 2/282. ayet ise “Ey İman Edenler! Belirlenmiş bir süre için borçlandığınız vakit onu yazın. Bir kâtip onu aranızda adaletle yazsın. Hiçbir kâtip Allah'ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan geri durmasın, yazsın.
Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır. Medine döneminde, hicretin 1. ve 2. yıllarında inmiştir. Surenin 281. ayetinin Mekke'de, Veda Haccı sırasında indiğine inanılır.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
İlk rivayete göre Alak sûresinin ilk beş ayeti, ikinci rivayete göre Müddessir sûresinin ilk beş ayeti, üçüncü rivayete göre Fâtiha sûresinin tümü ilk inen vahiydir.
ibni abbas tan rivayetle bircok alimin gorus birligiyle kurani kerimin en son inen ayeti bakara 281. ayeti kerimedir ve meali soyledir: "allah'a döneceğiniz, sonra herkesin kazancının kendisine eksiksiz geri verileceği ve hiç kimsenin haksızlığa uğratılmayacağı günü aklınızdan çıkarmayın."
1 Seb'ûl-Mesani: “Tekrarlanan yedi” anlamında Kur'anî bir kavramdır. “Mesânî”, bükülmek, kıvrılmak, katlanmak, tekrar edilmek suretiyle ikilenen, ikişer, ikili, mükerrer, bükülü, büklümlü ve cilveli anlamlarına, “seb'a” ise yedi anlamına gelir. Buradaki (سَبْعاً مِنَ الْمَثَانِي) Hz.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Her ne kadar halk arasında Kur'an'daki ayet sayısının 6666 olduğu yönünde yaygın bir söylem varsa da doğrusu bu rakamın 6236 olduğudur. Kur'an-ı Kerim, 30 cüzden oluşur.
"Allah'ın ilk yaratığı şey kalemdir." (
Bu bilgilere dayanarak âlimler, ilk yaratılan varlığın kalem, Arş veya su olduğuna dair farklı görüşler beyan etmişlerdir. Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilk yaratılan varlık su, sonra arş, sonra da kalemdir.(bk. İbn Hacer, 6/289).
Allah bu muazzam kâinatı bunca ince düzeni ile nasıl ayakta tutuyor diye düşündüğümüzde, cevap “Allahü Ekber”dir ve bunun anlamı “Allah senin zannettiğinden (bu kâinatı sevk ve idaresi etmek için) daha büyüktür” olur.
Zaman ve mekân Allah tarafından yaratılmış olup sınırlılık ifade eder. Bu nedenle zaman ya da mekânla sınırlı olmak yaratılmışlara ait bir özelliktir. Allah ise yaratıcıdır. Dolayısıyla Allah zaman yahut mekânla sınırlı olacak şekilde ifade edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri