* Allah ona hiç dert vermemiş çünkü onun tarafından hatırlanmak istememiş... * Ya firavun gibi her istediğimizi elde edip, Allah'ın kendisini unutturduğu kişilerden olsaydık ?
Firavunun imanı ölüm anında, ölüm anından önceki zaman dilimindedir. Bu sebeple yeis halindeki iman olması ya da gargara halindeki imanın olması sebebiyle geçersiz olacağı iddiaları geçersiz olur.
Meal (Kur'an Yolu)
Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”
Enfal Suresi, 54. ayet: Firavun ailesinin ve onlardan öncekilerin gidiş tarzı gibi. Onlar, Rablerinin ayetlerini yalanladılar; Biz de günahları dolayısıyla onları helak ettik. Firavun ordusunu suda boğduk.
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50).
İlgili 25 soru bulundu
Musa döneminde yaşamış olan Firavun'un III. Thutmose olduğu söyleniyor. Musa'nın kraliyetteki adı da Senenmut imiş.
Yûsuf -aleyhisselam- onun saltanatı döneminde vefat etmiştir. Kābûs'un yerine geçen Ebü'l-Abbas b. Velîd firavunlar içinde en zalimi ve katı yüreklisidir.
Amenhotep zamanında Kralın başdanışmanı ve Mısır Azizi olmuştur. 4. Amenhotep Hz. Yusuf'a tabi olup bir tek Allah'a iman etmiş ve "Akhenaton" ismini almıştır.
Mucizeye, keramete inanmayan kimseler çoğalıyor. 19'culardan biri, (Mısırlılar, özel mumyacılık bilgisiyle Firavunların cesedini mumyalayarak korumuşlardır. Firavun'un mumyalanmış cesedi bugün Kahire Müzesinde sergilenmektedir) diyerek Allahü teâlânın mumyasız olarak ölmüş bir cesedi çürütmeyeceğine inanmıyor.
Ramses olan Firavun'un bedeni ise secde etmiş haldedir ve vücudunu saran hiç bir bez parçası veya ilaç yoktur. ''90. Derken İsrail oğullarını denizden geçirdik. Firavun askerleriyle takip ve taarruz etmek için derhal arkalarına düştü.
Ama o, istikamet içinde asla Firavun'un isteğine teslim olmadı. Hz.Asiye'nin (s) mazarı Mısır'dadır.
Teoriler arasında "boğulan" Firavunun, VIII. Sobekhotep (MÖ. 1645-1629)
'Allah'ın kabul edeceği tövbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra tez elden pişmanlık getirenlerin tövbesidir; işte Allah bunların tövbesini kabul eder; Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.
Firavun dua etti, Allah onun duasını kabul etti. Bu çok önemli bir mesajdır aslında.
İşte insanlardan bir çoğu, hakikaten ayetlerimizden gafildirler. şeklinde buyrulmaktadır. 3000 yıldan bu yana firavunun cesedi hiç bozulmaya uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Ceset İngiltere'nin Londra şehrindeki British Museum'da sergilenmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de ondan adı verilmeksizin “Firavun'un karısı” diye söz edilmektedir (el-Kasas 28/9; et-Tahrîm 66/11); Hz. Peygamber ise “Firavun'un eşi Âsiye” diyerek adını açıkça belirtmiştir (Buhârî, “Enbiyâʾ”, 32, 46).
Antik Mısır'ın Firavun ve Kraliçe Boyları
Kralların ortalama boyu 166 cm idi. Kraliçe ve prenseslerin ortalama boyu 156.7 cm idi. İncelenenler arasındaki en uzun firavun, 173 cm boyuyla Ramses II'ydi (MÖ 1303-MÖ 1212). 165 cm boyundaki eşi Kraliçe Nefertari-merj-em-Mut da zamanına göre sıradışı bir uzunluktaydı.
Firavunun iskelet kalıntılarına yapılan analizler, o dönem için çok uzun olduğunu, yaklaşık 1.87 metre uzunluğunda olduğunu ortaya koydu.
Musa elindeki asa ile Kızıldeniz'i ikiye ayırınca tüm ordu ve Firavun burada boğularak can vermiştir. Mısır'dan çıktıktan sonra Hz. Musa'ya Tevrat indirilmiştir. Musa peygamber, yerine kardeşi Harun'u vekil bırakarak Tur Dağı'na gittikten sonra İsrailoğulları bir buzağıya tapmaya başlamıştır.
Onlar da, Rablerinin ayetlerini yalanlamışlardı; Biz de günahları dolayısıyla onları helak ettik ve Firavun ordusunu suda boğduk. Onların tümü zulmeden kimselerdi. Sonra bunların ardından Firavun'a ve onun önde gelen yakın adamlarına Musa'yı ve Harun'u ayetlerimizle gönderdik.
Mısırdaki firavunların soyu halen devam etmektedir. İngiltere'de kraliyet ailesi firavun torunudur.
Ramses (MÖ 1303 – MÖ 1212), Mısır'ın On Dokuzuncu Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.
Kur'an'da “Firavun'un karısı” diye bahsedilen Hz. Asiye'nin (r.a.) hayatı, imanı ve vefatı ile ilgili ayet ve hadisler. Kur'ân-ı Kerîm'de “Firavun'un karısı” diye söz edilen Âsiye'nin adı, hadislerde açıkça ifade edilmiştir.
Akhenaton tahta geçişinin birinci yılında din alanında bir devrim yaparak Atenizm (bazen Atonizm) dinini kabul ettiğini ve tüm diğer Mısır tanrılarını reddederek (Ra, Maat, Hathor, İsis, Nephthys, Set, ...) tek tanrı Aton'a ibadet edilmesini bir kanunla halka duyurdu.
Mısır'a yüzyıllardır hakim olmuş 26 firavun ailesi vardır. Her sülalede çeşitli hükümdarlar asırlarca ülkeye hükmetmiştir. Ayrıca bunlardan büyük bir kısmı da kendisini tanrı olarak ilan ettirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri