Kanuna göre askı cetvelleri 30 gün süre ile ilan ettirilir. Üç ayrı yerde (kadastro müdürlüğü, muhtarlık ve belediye) yapılması gereken ilanlar aynı günde yapılmadığı takdirde 30 gün hesabında dikkate alınacak son ilan tarihi hepsinde esas alınır.
İmarı yapılan bir yerin yapı adalarını, düzenini, yoğunluk durumunu ve uygulamada kullanılacak olan bütün bilgilerini gösteren imar planlarının vatandaşlara gösterildiği zaman dilimine askı süresi denir. Askı süresi boyunca kişiler imar planına itiraz edebilir.
Plan henüz askıdayken dava açılması mümkün değildir. Çünkü imar planları askıdan indikten sonra kesinleşir. Askı ilan süresi içerisinde dava açılması durumunda ortada henüz kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davanın incelenmeksizin reddine karar verilir.
İmar planına itiraz edilmemiş ve 1 aylık askı ilan süresinin sonunda imar planı kesinleşmişse, bu kesinleşme tarihinden itibaren 60 günlük süre içerisinde imar planının iptali davası açılabilir.
Hukuki bir işlemin yapılabilmesi için bu süre içerisinde harekete geçilmelidir. Askının süresi genelde 1 ay olarak belirlenir. Bu bir aylık sürede ilgili belediyeye itiraz dilekçesi gönderilir. İtirazlar belediye meclisi tarafından değerlendirildikten sonra on beş günlük süre sonunda kesin karara bağlanır.
İlgili 32 soru bulundu
Kanunun bu hükmüne göre, askı süresi en az iki aydır. İşçinin bir yılı aşan çalışmalarında her fazla yıl için askı süresine 2 iki gün eklenecektir. Ancak bu sürenin tamamı doksan günü geçemeyecektir.
Askıya almak, karar vermekte güçlük çekilen bir meseleyi sonraya bırakmak, ertelemek ve geciktirmek anlamına gelir. Deyim açık kapı bırakmak sözü ile yakın anlamlıdır.
Hazırlanan planlar, ilgili yönetmelik koşullarına göre 30 gün süreyle askıda bulunur. Bu süre içerisinde, hazırlanan plana ilişkin itirazı olanlar için inceleme fırsatı sağlanmış olur. Askı süresi içerisinde plana itiraz yapılabilir.
İmar planları, İmar Kanunu madde 8'deki usule göre onaylanarak yürürlüğe girer. Dolayısıyla planların kesinleşmesi için, bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmeleri gerekmektedir.
İmar Durum Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır? Bulunduğunuz belediyeden almış olduğunuz imar durum belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Belgenizin geçerlilik süresi dolmuş ise yasal bir yükümlülüğü yoktur ve yenisi için tekrardan belediyeye müracaat etmelisiniz.
Yapı Ruhsatı ve İmar Planı Yargı Kararıyla İptal Edilirse
Yasal çerçevede yürürlüğe girmiş imar planına uygun olarak alınan yapı ruhsatına göre yapıma başlanılmasından sonra yargı kararıyla imar planı ve yapı ruhsatının birlikte iptal edilmesi durumunda, yapılan bölüm kazanılmış hak oluşturmaz.
İmar Planının Askıdan Alınması Ne Demek? İmar planının askıda kaldığı 30 günlük sürenin dolmasının ardından verilen ilanın kaldırılması işlemine ise imar planını askıdan almak adı verilmektedir. Bu sürenin dolması aynı zamanda imar planına itiraz etme hakkının da sona ermesi anlamına gelmektedir.
İmar planı çeşitlerinden bir diğer ise Nazım İmar Planı'dır. Bu plan 1/ 25.000 ölçeklidir ve çevre düzeni planlarına uygun bir şekilde daha önceden hazırlanmış olan haritalar üzerine çizilmiş ve nüfus yoğunluğu, yerleşim alanlarının büyüklükleri gibi bilgileri içeren bir plandır.
Kanuna göre askı cetvelleri 30 gün süre ile ilan ettirilir. Üç ayrı yerde (kadastro müdürlüğü, muhtarlık ve belediye) yapılması gereken ilanlar aynı günde yapılmadığı takdirde 30 gün hesabında dikkate alınacak son ilan tarihi hepsinde esas alınır.
İmar planları bir ay süreyle eş zamanlı olarak askıya çıkar. Belediyeler ve ilgili idarelerce askıya çıkarılan bu ilan belgelerine imar planı askı tutanağı denir.
Kadastro Kanunun 12. Maddesinde kadastro tutanaklarının kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamayacağı ve dava açılamayacağı ifade edilmiştir.
İmar planı, diğer adıyla bayındırlık planları bir bölge veya taşınmazın yapılaşma gayesini, kullanma şeklini, yapılaşma şartlarını belirleyen düzenleyici idari işlemlerdir. Söz konusu olan bu düzenleyeci idari işlemlere karşı Danıştay Kanununun 24. Maddesinin c bende uyarınca Danıştay'da dava açılmaktadır.
Belediyeler: 3194 sayılı Kanun'un verdiği yetkiyle belediye ve mücavir alan sınırları içinde plan yapma, yaptırma ve onama yetkileri bulunmaktadır. Valilikler: Bayındırlık İl Müdürlükleri eliyle, belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki bütün alanlar üzerinde plan yapma, yaptırma yetkileri bulunmaktadır.
Arsanın imar durumu için resmi belge başvurusundan sonra bir iş günü içerisinde belge çıkar. İmar durum belgesi alınan bir arsa üzerinde artık yapı projesi oluşturulmaya başlanabilir.
İmar Planlarının Değişmezliği İlkesi
Nitekim, kamu yararı için sağlıklı ve düzenli yapılaşma ancak doğru bir imar planı ile mümkündür. Bu bakımdan imar planlarının değiştirilmesi bakımından kanunda veya diğer mevzuatlarda herhangi bir süre öngörülmemiştir.
Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur" (Madde: 26/3-b). b) “Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz”.
Evlenecek kimselerin durumunu nüfus kayıtlarının bulunduğu yerde askı yoluyla ilan etmek.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
“Askıya alınmış” olan bir para çekme işlemi, genellikle, hesabınızda yer alan bir durdurma işleminden dolayı gerçekleştirilemiyor demektir.
Sistem kaynaklarını korumak için bu uygulamalar kullanılmadığında askıya alınmaktadır ve kullanıldıkları kaynaklar boşa çıkarılmaktadır. Bu sayede aktif çalışan diğer uygulamalar için daha fazla RAM ve CPU kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri