Hz. Âdem'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacının yaratılması Rivayetlere göre, Hz. Âdem (as)'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacı yaratılmıştır. "Halanız olan nahleye saygı gösteriniz. Çünkü bu ağaç, Âdem aleyhisselâmın çamurundan kalan artıktan yaratılmıştır."
O Hz. Adem'in yaratıldığı çamurun arta kalan kısmından yaratılmıştır.” manasına gelen bir hadis rivayeti vardır.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Bu melek yeryüzünün çeşitli yörelerinden aldığı kırmızı, beyaz ve siyah toprak örneklerini birbirine karıştırmış, daha sonra göğe çıkarak toprağa su katmış ve onu yapışkan çamur haline getirmiştir. Çamur siyahlaşıp kokmaya başlayınca Allah bu çamurdan Âdem'i yaratmıştır (bk.
Hurma Ağacı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? Hurma ağaçları dişi ve erkek olmak üzere 2 cinsiyete sahiptir. Genellikle 5 veya 6 adet dişi hurma ağacının arasında 1 adet de erkek hurma ağacı yer alır. Dişi hurma ağaçları daha zarif ve ince; erkek hurma ağaçları ise daha iri olur.
İlgili 37 soru bulundu
Bir başka özelliği ise hurma ağaçlarında erkeklik ve dişilik bulunmasıdır. Döllenerek meyve veren hurma ağaçlarının cinsiyetleri vardır ve bunlar fahl ve ünsa olarak adlandırılırlar. Fahl, erkek hurma ağacına, ünsa ise dişi hurma ağacına verilen isimdir.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez. Elle dölleme yanısıra doğal dölleme durumunda da ağaç meyve verir.
Bununla beraber, Hz. Âdem'in dili İslami telakkiye göre Arapça, Yahudi ve Hristiyanlara göre ise Aramîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryanice konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür.
Kadın böylece beşer soyunun annesi olur. Bu rolüne işaret etmek üzere Âdem ona yeni bir isim olarak Havvâ adını verir; çünkü bütün yaşayanların annesi olmuştur (Tekvîn, 3/20). Rabbânî literatüre göre Havvâ Âdem'in sağ böğründen, on üçüncü kaburgasından ve kalbinin etinden yaratıldı.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor. Acve hurması ile ilgili Efendimizin bir tavsiyesi ve müjdesi de var...
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
İnsanları köklerinden sökülmüş hurma kütükleri gibi kaldırıp atıyordu. Orada meyve(ler) ve salkımlı hurma ağaçları vardır. İçlerinde her türlü meyve, hurma ve nar vardır. (Savaş gereği,) hurma ağaçlarından her neyi kestiniz, yahut (kesmeyip) kökleri üzerinde dikili bıraktınızsa hep Allah'ın izniyledir.
Her hangi hurma ağacı kestiyseniz yahut kökleri üzere ayakta bıraktıysanız Allah'ın izniyle ve yoldan çıkmış olanları rezil etmesi içindir. 5.Buhari`nin ve daha başkalarının rivayetine göre Resulullah (a.s.), Benu Nadir`in hurmalarını kestirdi. Bu ayeti kerime de bununla ilgili olarak indirildi.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Kabil ve Habil adlarında iki oğulları oldu.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Havva'nın aynı cevherden yaratılmış olması da vahdaniyetin ontolojik bir nakşıdır. b) Hz. Havva'nın Hz. Âdem'in kaburga kemiklerinden yaratılmış olması, insanlık ailesinin kurucusu olan bu iki ferdin birbirinin yabancısı olmadığı, bir elmanın iki parçası gibi olduğunun göstergesidir.
Evet, Kur'ân'ın dili ve Peygamberimizin konuştuğu dil Arapça olunca, Cennet dilinin de Arapça olacağı gerçeği ortaya çıkar.
Hz. Adem, ölümünden önce bildiği her şeyi oğlu Şit'e öğretmiştir. Hz. Adem'in yaklaşık bin yıl gibi uzun bir süre yaşadığı düşünülmektedir.
Er-Rahman, 55/3-4: İnsanı O yarattı. Ona beyanı (konuşmayı, düşünüp ifade etmeyi) öğretti. yer alan manzum parçada Âdem'in esma ilmini bildiği, Arapça, Farsça ve Türkçe gibi bütün diller ile konuştuğu bildirilmektedir.
Cennet hurması, Diospyros türündeki ağaçlardan elde edilen bir meyvedir. Türkiye'de genellikle Trabzon hurması olarak bilinir. Sonbahar mevsiminde hasat edilir. Kış başlarına kadar tezgahlarda bulunur.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir. Melinda: Hoşgörülü ve nazik kişi demektir. Belinay: Cennette peygamber çiçeği demektir. Suden: Peygamber efendimizin cennette en sevdiği ağacın adıdır.
Hurma, Phoenix isimli bitki türlerinin meyvelerine verilen isimdir. Hurmalar farklı cins ağaçların benzer meyve türlerinden oluşmaktadır. En yaygın olarak bilinen meyve türü Medine Hurması'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri