Kansızlık çeken kişilerin bir süre düzenli olarak vişne suyu içmeleri önerilir. Düzenli olarak içilen vişne suyu, kan oranını yükseltmeye yardım eder.
Dr. Nuri Kurtoğlu, "Salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyveler, kiraz, kızılcık, yaban mersini, vişne gibi kırmızı meyveler, kış döneminde yaygın şekilde kullanılan portakal ve mandalina, ananasta da kanı inceltici özellik bulunur.
Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır.
Günde bir bardak vişne suyu tüketimi; vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar hastalıklarından kansere hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkin rol oynuyor.
İlgili 21 soru bulundu
Limon suyunun asidik özelliği çok güçlüdür ve diğer asidik meyvelerin lekelerini çıkarmada da oldukça etkilidir. Vişne lekesi gibi çıkarılması güç lekeleri eşyalarınızdan çıkarmak için limon suyunu kullanabilirsiniz. İlk olarak bir kabın içine bolca ekleyin.
ABD'deki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, sabah ve akşam bir bardak vişne suyu içenlerin, yaklaşık 90 dakika fazla ve daha iyi uyuduğunu gösterdi.
Özellikle potasyum, lif, C vitamini ve uyku hormonu olarak da bilinen melatonin bakımından zengin bir meyve olan vişne, yüksek antioksidan içeriğiyle enfeksiyonları önlemeye yardımcı oluyor.
Özellikle C vitamini içeren portakal suyu, ananas suyu, greyfurt suyu ve limonata gibi meyve sularının yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öğünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artırır.
Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu gibi) Pekmez,Tahin helvası Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi) Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, yulaf.
Coşkun, kan bağışı sonrası içilen vişne suyunun kan yaptığı yönündeki düşüncenin de yanlış olduğunu ifade etti. Kan bağışı sırasında vücuttan bir ünite yani 490 mililitre kan alındığını kaydeden Coşkun, bağıştan sonra vücuttaki sıvı dengesini sağlamak amacıyla vişne suyu, maden suyu ya da su ikram edildiğini belirtti.
Uzun süreli ve aşırı tüketiminde kilo almanıza neden olabilir. Vişne tüketimi bazı ilaç kullanımlarıyla zararlı sonuçlara yol açmaktadır. Deride kızarıklık, döküntü ve boğazda tahrişe neden olan alerjik etkileri bulunabilir. Vişnenin yüksek sorbitol içeriği nedeniyle karın ağrısı ve ishale neden olduğu bilinmektedir.
Ödem denilince de akıllara ananas ve maydanoz tüketilmesi konusunda bir algı vardır. Oysa vişne de iyi bir ödem attırıcıdır. Mevsiminde günde bir avuç vişne tüketilirse ödem sorunu çözülebilmektedir. Ayrıca vişne ürik asitin azalmasını da sağlamaktadır.
Ürik asit hem inflamasyon hem de kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür. Gut atakları riskini azaltır: Yapılan çalışmalarda gutlu hastalar 2 gün boyunca vişne tükettiklerinde gut ataklarında % 35 azalma gözlenmiştir.
VİŞNE SUYU: Ateşi düşürüp susuzluğu giderir, ateşli hastalıklardan sonra asitleşen kanı temizlemeye yardımcı olur. Vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasında da etkin rol oynar. Mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Ayrıca idrar söktürücü özelliği vardır.
Vişne suyunun bu antienflamatuvar gücünden profesyonel ya da amatör olarak spor yapan ve kas ağrılarını hafifletmek için ilaç kullanan milyonlarca kişi faydalanabilir.
İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde hem göz hem de beyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Vişne Zayıflatır Mı? Vişnenin zayıflatma etkisi yoktur ancak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu da diğer yiyeceklerin hızla eritilmesini sağlar.
Ambalaj açıldığında bulaşma ve dolayısı ile bozulma başlar. Bu nedenle, kalan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Büyük bir tencereye vişnelerimizi koyalım, üzerine 2 litre suyu koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynayan vişnemizin üzerine şekeri ekleyip, vişneler iyice yumuşayana kadar 15-20 dakika kaynatalım.
Vişne suyu kaynamaya başlayınca suyun renginin daha kırmızı olması için yarım limonun suyunu sıkıp ekleyin. Vişneler çatlayana kadar kaynatın. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Vişne suyu içerisinde yüksek oranda antosiyanin barındırır. Bu özelliği sayesinde genç ve orta yaşlı kadınlarda miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltır. İçerisinde barındırdığı flavonoid ve antisiyoninler sayesinde özellikle karın bölgesindeki yağların kolayca erimesine yardımcı olur.
Kalbi Korur, Felç Riskini Azaltır: Yüksek oranda mor ve kırmızı meyve tüketimi, genç ve orta yaşlı kadınların miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltmıştır.
Üst solunum yolları hastalıkları sebebiyle tüketildiğinde terleme etkisi yaparak hem boğazdaki iltihabı temizler hem de zararlı toksinlerin balgam yoluyla kolayca atılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri