Çünkü Allah'ın dininde iman ile imtihan ikizdirler. İman imtihansız, imtihan da imansız olmaz. İman mutlak manada imtihanı gerektirir.
Allah'ın dünya hayâtında insanoğlunu imtihan ettiği en zor hususların başında can, mal ve evlât gelir. Bunlar hayra kullanıldığında nîmet iken, şerre kullanıldığında sıkıntı sebebidir. Bizlere neyin hayır, neyin şer; neyin nîmet, neyin zillet olduğunu bildirecek olan ancak dîniniz İslâm'dır.
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir. Allah-u Teâlâinsanları bir damla kerih sudan yarattı, imtihan için sahneye koydu.
İlgili 45 soru bulundu
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Çünkü kendi yanından o kişiye âşık olmamıştır. Allah'ın verdiği duygulardan yani ona yüklenen programdan dolayı o şahsa âşık olmuştur. Allah bununla onu imtihan etmektedir. Yani o aşkla imtihan olan o insanın; aşkını gizleyip, sabredip, iffetini muhafaza edip, nefis ve şeytanı ile mücadele etmesi büyük cihadıdır.
İnsanın canından çok sevdiği bir evlâdını kaybetmesi, kolay dayanılacak bir acı değildir. İnsan böyle bir acıyı düşmanının bile yaşamasını istemez. Onun için atalarımız, “Allah evlât acısını düşmanımın bile başına vermesin” demişlerdir.
- Ahirette imtihan yoktur.
Bu şekildeki bir imtihan hiçbir amaca hizmet etmez. Buna imtihan da denmez. Bütün bu sayılan sebepler içindir ki dünya imtihanında doğru şık, yanlış şıkkın içerisine gizlenmiş, akla kapı açılıp irade elden alınmamıştır. İşte buna imtihan sırrı denmektedir.
Dolayısı ile "İmanı kuvvetli olan her insan mutlaka belaya uğrar." diye genel bir hükme gitmek fasit ve yanlış bir hüküm olur. Şeytan, imanımızın kuvvetlenmesini önlemek ve belki de bizi imansız kabre sokmak için böyle birçok planlar ve hileler hazırlar.
Yapılan hata ve günahlar bu imtihanın bir parçasıdır. Önemli olan bu hata ve günahlarda daim olmayıp hatadan ve günahtan dönmektir. Eğer hiç hata yapmazsak veya günah işlemezsek bu hayat imtihan olmaktan çıkar ve olağan hale dönüşür.
Sadece “İman ettim.” demekle imtihanın bitemeyeceği, hayatın her alanında ortaya çıkan söz, fiil, tutum ve davranışların hepsinde, imandaki samimiyetin derecesini gösteren iman şuurunun ne kadar etkili olduğu konusunda mutlaka imtihanın devam edeceği vurgulanmıştır.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez.
"Allah bir kulunu sevdiği zaman, onu sıkıntılara sokar ki yalvarıp yakarmasını dinlesin.” Bu hadislerin manası açıktır. Allah kullarının kendisine yalvarmasını istiyor.
Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir. Evlat kaybı gibi bazı komplike yas süreçleri ise bütün bir ömür sürebilir.
"Öksüz" sözcüğü, Türkçe "ök" kökünden türemiştir.
Çocuklarımız bizler için zorlu bir imtihandır. Rabbimiz, Enfâl Sûresi 28. âyetteki gibi Teğâbûn Sûresi 15. âyette de “Mallarınız ve çocuklarınız ancak birer imtihandır; Allah katında ise büyük bir mükâfat vardır.” buyurmuştur. Rabbimiz bu verdikleriyle bizi sürekli denemektedir.
İnsan en çok ne ile imtihan edilir? Bir insanın en büyük imtihanı. İslam ahlak, edep ve iffet dinidir, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir. Tasavvuf yolu ise Allah Rasûlü'nün nezih hayatını en güzel şekilde tatbik etmenin diğer bir adıdır.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Hz. Mevlana, “Senin gönlünde de Allah sevgisi iki kat oldu, arttı ise, şüphe yok ki Allah'da seni seviyor demektir” derken Hz. Peygamber'in bir hadisinden bize bahsetmiştir: “Kul Allah'ını ne kadar severse, Allah da onu o kadar sever." diye buyurmuştur. Allah, kulunu sevince dünya da, ahiret de o kulun olur.
Dertlerin, belaların gelmesine sebep, günah işlemektir. Fakat, belalar, sıkıntılar, günahların affedilmesine sebep olur. O halde, dostlara, belalar, sıkıntılar çok gelirse günahları kalmaz. [Ama tevbe, istigfar edince de, günahlar affolur.
İlgili ayet şöyledir: “Sana gelen her iyilik Allah'tandır. Başına gelen her fenalık ise senin kendi nefsindendi.” (Nisa, 4/79).
Bir Müslüman herhangi her bir sıkıntı ile karşılaştığı zaman “İnna lillahı ve inna ileyhi raciun” demelidir. Yani “Biz Allah'tan geldik, dönüşümüz de O'nadır” demelidir. Hz. Allah (CC) Kur'an-ı Kerim'inde: “De ki: Allah bize ne yazmışsa başımıza ancak o gelir, O bizim Mevla'mızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri