"Üç kişi vardır ki Allah Kıyamet Günü onlarla konuşmaz. Onları temize çıkarmaz. Onların yüzüne bakmaz ve onlara acıklı bir azab vardır: Zina eden ihtiyar, yalan söyleyen idareci ve kibirli fakir."
Bizi burada özellikle ilgilendiren kibirli fakirin halidir. Bir fakir, kibirlenmeye hakkı olmadığı halde kibirli davranıyorsa, demek ki bu huy onun mizacına işlemiştir. Bu kötü huy sebebiyle çalışıp çabalamıyor, her işi beğenmiyor, çoluğunu çocuğunu aç ve muhtaç bırakıyorsa, günahı bir kat daha artıyor demektir.
Rızâ ile birlikte iradenin iki farklı yönünü yansıtan ve hukukî işlemin sebebine yönelik irade şeklinde özel bir anlam yüklenen fıkıh terimi. Hukukî işlemlerde iç iradeyi veya irade açıklamasının unsurlarından olan hukukî sonuca erişme iradesini ifade eden fıkıh terimi.
İslam'da zina eden kadına zaniye, zina eden erkeğe ise zani denir.
Hiç kimse, Onun gibi büyük olamaz. Birine peygamber demek yanlış olduğu gibi, peygambere de Allah demek yanlıştır, ama Allah'a Allah demek, (Allah en büyüktür) demek yanlış olmaz. Bir kimsenin (Ben yaratıcıyım, ben en büyüğüm) demesi, kibirdir, yalandır, ama Allahü teâlânın (Ben yaratıcıyım) demesi gerçeği söylemektir.
İlgili 41 soru bulundu
Kibirli kişiler yalnız kalırlar
Büyüklük hastalığı olan kişiler sınırlarını ve nerede duracaklarını bilmezler. Ben en iyi liderim diyen kişilerdir. Büyüklenerek konuşan kişilerdir. İnsanlar anlamasa da bu davranışlar ahlaka zıt düşer.
Kendini beğenmişlik, aşırı gurur ve kişinin kendi fazilet ve yeteneklerine gereğinden fazla kıymet vermesi olarak tanımlanır. Aynı şekilde, kibirli insanlar, sadece üstün oldukları için, başkalarının da kendilerini üstte tuttuğuna inanır. Kişilikleri aşırı gurur ve kibirden oluşur.
Kibir; saltanatları devirir, iktidardan düşürür, yönetimi kaybettirir. Markaları yok eder. Kibrin özünde sinsilik vardır.
Hubris terimi tıbbi bir hastalık olarak tanımlanırken abartılı gurur ve başkalarını küçümseme duygusu olarak ifade edilmektedir.
Hz. Ali (r.a) kendisine atfedilen bir sözde “Bir insanın kalbinde ne kadar kibir varsa o kadar noksanlık vardır.” der.
Gurur ve kibir eş anlamlı olarak kullanılsalar da aslında farklı şeylerdir. Bir kişi kibirli olmadan gururlu olabilir. Kibir başkalarının hakkımızda ne düşünmesini istediğimiz, gurur ise kendi kendimizi değerlendirmemizdir.
Bu üç sıfatı, kibriya, gani olmak ve yaratmak sıfatlarıdır.
Kibirli, sual sormayı, bilmemenin alameti kabul eder. Sual sorarsam, bilmediğim meydana çıkar der. 2- Hep kendisine sual sorulmasını, başkasına sorulmamasını istemek, bildiği bilmediği her suale cevap vermeye kalkmak, bilmiyorum diyememek. 3- Yol sormaktan çekinmek.
Kişi sürekli olarak kendini beğenmiş ve kibirli davranışlar sergilerken çevresindekilerden her zaman iltifat bekler. Buna rağmen başkalarının duygularını hiç önemsemez, empati kuramaz. Diğer insanları manipüle edilecek nesneler gibi görür.
Kibirli bir insan sizi rahatsız ettiği zaman net ve sakin şekilde ona düşündüklerinizi ve yaptığından neden rahatsız olduğunuzu söyleyin. Böylece sınırlarınızı çizmiş olursunuz. Bu net konuşmanız kibrinden vazgeçmesi için değil sınırlarınızı koymak içindir.
Hubris, aşırı düzeyde gurur, özgüven ve kibri içeren bir kişilik özelliğidir. Bu çerçevede hubristik kişiler kendi kabiliyetlerini, bilgilerini, bir birey olarak önemlerini ve başarıya ulaşma şanslarını abartma eğilimindedir.
Sonuç olarak, özgüven gerçek, samimi ve var oluşun özünde olan temel bir kişilik özelliğiyken; kibir bunun tam tersine, kişinin kendine olan inancını gerçek ve samimi olmayan yollarla inşa etme çabasını odağına alan bir tutum.
Kibrin Allah'a ve insanlara karşı iki türü vardır. En büyük kibir Allah'a karşı büyüklenme olmasına rağmen insanlara duyulan kibir de Allah'a karşı kibirlenmeye yol açtığı için aynı derecede sakıncalı görülmüştür.
Büyüklenmek, büyüklük taslamak, ululuk iddia etmek. Kendini başkalarından yüksek görerek onları aşağılamak.
TDK sözlüğü kibri “Kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme, benlik, gurur” diye tanımlamış. Oysa kibrin bundan başka bir anlamı daha var: Soğuk bir küçümseme. Burada kişi başkalarıyla arasına mesafe koyarak, adeta bir ulaşılmazlık zırhına bürünmek suretiyle olası incinmelerden kendini korumaya çalışır.
Kibirli insan “kinci” olur. Kendinden başka kimseyi düşünmediği için kendisi gibi düşünmeyene, onu desteklemeyene düşman olur. Hatta kin besler. Affetmez, hoşgörüden çok uzaktır.
Nevzat Tarhan, “Kibir, kişinin büyüklük duygusunu yoğunlukla yaşamasıdır. Narsistik kişilik dediğimiz kişilik yapısı vardır. Bu kişilerin hayatlarının en büyük teması, büyüklük duygularının yüksek olmasıdır. Kendilerini özel, üstün ve seçilmiş görürler.
Kalbinde kibir olan kimse hakka karşı hoşlanmayarak kibirlenir. Bu da cehennemde ebedi kalacak kâfirdir ve cennete giremez. Allah Teâlâ'nın şu buyruğu uyarınca (Bunun sebebi, Allah'ın indirdiğini beğenmemeleridir.
Kibir, kötü huydur, haramdır. Allahü teâlâyı unutmanın alametidir. Kibirli olan, salih insan olamaz. Kibirli değilim diyen, kibirlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri