Allah'ın zaman ve mekândan münezzeh oluşu, O'nun varlığının hiçbir şekilde zaman ve mekânla sınırlandırılmaması demektir. Zira zaman ve mekân mahlûk yani “yaratılmıştır”. Allah ise yaratıcıdır. Dolayısıyla O, yaratılmışlara has özelliklerden münezzeh yani uzaktır.
- Arı duru, temiz, - Uzak tutulan, uzak, Genel açıklaması olarak ise herhangi bir durumdan ayrı tutulmuş veya uzak tutulmuş duruluk şeklinde tabir edilmektedir. Arapça kökenli bir kelime olarak münezzeh dini anlamı itibariyle Türkçede önemli bir sözcüktür.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan münezzeh kelimesi, tenzih kökünden türetilmiştir. Bu kelime cümle içerisinde sıfat görevinde kullanılır: ''Münezzeh Zat'' - ''Münezzeh Allah'' Münezzeh sözcüğü, birisini tüm eksikliklerden ve kusurlardan eksik tutmak, o kişiyi yüceltmek anlamına gelir.
Evet, Allah maddeden münezzeh olduğu gibi, maddeye zatıyla temas etmekten de münezzehtir. Haşa, Allah'ın arşa temas ettiği düşüncesi, batıl ve sapık düşünce sahiplerine aittir.
Münezzeh kelimesi, olumsuz niteliklerden uzak tutulan kimse anlamına gelir. Nezih sözcüğü de münezzeh gibi tenzih etmek fiilinden türetilmiştir. Saf, arı, günah işlemekten kaçınan, nezih insanlar için de aynı kelime kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Allah ise yaratıcıdır. Dolayısıyla O, yaratılmışlara has özelliklerden münezzeh yani uzaktır. Biraz daha açarak ifade etmek gerekirse yaratılmış olan varlıklar bir zaman ve mekânda var olurlar.
Melekler de teorik - kabul ediş anlamında zamandan münezzeh. Mekan ve zaman Einstein açısından bile tek bir doku olarak ele alınmıştır. Yani zaman boyutu üstünde olan bir fenomen, mekana bağımlı olmaktan da çıkar teorik olarak.
İşte bu Allâh'ın mekândan münezzeh olduğuna delildir.” Eğer “Allah her yerdedir” dersen, buna şöyle cevap veririm: Daha önce güneşin vücûdu/varlığı ve kendisi ile değil ışığı ve zuhûru ile her yerde olması gibi, O'nun zâtı ile değil sıfatlarının eserleri ve zâtının nurları ile her yerde olduğuna işâret etmiştim.
Allah'ın basar sıfatı da var. Yani Allah her şeyi görür, görmesi mahlûkata benzemez.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
12. yüzyıldan beri kullanılmakta olan tenzih etmek kelimesi, bir kişi söylenen sözlerden ayrı tutmak demektir. Bu kelime Allah'ı tüm eksikliklerden uzak tutmak manasında da kullanılır.
“Senin çok üstün çok güçlü olan Rabb'in, onların isnâd etmekte oldukları vasıflardan münezzehtir.” (Saffat: 180)Kuvvet ve kudretine karşı gelinmesine ihtimal bulunmayan Zât-ı kibriyâ, o müşriklerin kâfirlerin isnad ettikleri eksik sıfatlardan münezzehtir, pek çok yücedir.
Münezzeh: Bir şeye ihtiyacı bulunmayan, muhtaç olmayan. Arınmış, temiz, berî, sâlim anlamlaırına gelmektedir.
Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir. Bu ayette geçen "el-mescid-il aqsa" ifadesi, "secdenin yapıldığı en uzak yer" anlamına gelir.
Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir.
Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış)tır. Cenab-ı Hakkın zatında, sıfatında ve efalinde bütün kusurlardan ve noksanlıklardan uzak olduğunu ifade eder.
Yedinci kat (gök ise) üzerindeki kubbedir. Allah-u Teâlâ'nın Arş'ı yedinci katın üzerindedir. Allah-u Teâla'nın, 'Yedi kat göğü yaratan...' ayetinin anlamı da budur." (el-Bihar, 60/79/4). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Allah'ı (cc) rüyada görmek
Ehl-i sünnet âlimlerinin büyüklerinden İmâm Âmidî ve Saadettin Teftazanî; rüyada Allah'ı (cc) görmeye hiçbir engel olmadığını fakat bu görüşün bir çeşit gözlem olup, göz ile değil kalp ile olduğunu belirtmişlerdir.
Kim Allah'a -gücü yettiği nispette- saygılı olsa ve bu saygısını itaat ederek gösterse, Allah'ın sevgisini ve takdirini kazanır. Allah'a verilen değer, ona itaat etmekle kendini gösterir. Güzel itikat, güzel ibadet, güzel ahlak, güzel davranış, güzel niyet ve gaye Allah'a verdiği değeri gösterir.
Buna göre ilk yaratılan varlığın arş olduğunu söylemek mümkündür.
hadisi ise ilk yaratılan varlığın kalem olduğunu göstermektedir. Bu bilgilere dayanarak âlimler, ilk yaratılan varlığın kalem, Arş veya su olduğuna dair farklı görüşler beyan etmişlerdir. Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilk yaratılan varlık su, sonra arş, sonra da kalemdir.(bk. İbn Hacer, 6/289).
Doğu da batı da ALLAH'ındır. Nereye yönelirseniz ALLAH'ın yüzü oradadır. ALLAH her şeyi kuşatan ve her şeyi bilendir. Bununla beraber, doğu da Allah'ın, batı da Allah'ındır.
Allah insanlara, kendi katındaki gün kadar bir günlük süre verir ama bu, insanlara bin yıl gelir. Müfessirler bu son cümleyi şöyle açıklamışlardır. Onlara ulaşacak bir günlük azab şiddetinden dolayı bin yılın azabı gibi gelir. Azabın şiddetinden ötürü bir gün, bin yıl kadar uzun sürer.
Birinci âyette, Allah katında bir gün, size göre bin yıl gibidir deniyor. İkinci âyette de, birinci âyetteki gibi bildiriliyor. Üçüncü âyet, tamamen farklı bir konudan bahsediyor. Cebrail, oraya 50 bin yıllık yolu bir günde alır deniyor.
Bu hadisin genel ifadesi, meleklerin de Allah'ı görmediklerinin delilidir. Alimlerin büyük çoğunluğuna göre, ahirette insanlar gibi cinler ve melekler de Allah'ı görürler...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri