Karaların ve denizlerin farklı ısınıp farklı soğumasından kıyı meltemleri oluşur (Şekil-44). Karalar denizlere göre daha çabuk ısındığından, ısınan hava yükselir ve yerinde alçak basınç merkezi oluşur, deniz üzeri henüz ısınma olmadığı için buradaki basınç karaya göre daha fazladır yani yüksek basınçtır.
Ekvator'da yıl boyunca sıcaklık fazla olduğu için ısınan hava yükselir ve sürekli alçak basınç koşulları etkili olur. Kutuplarda ise yıl boyunca sıcaklık düşük olduğu soğuyan hava alçalır ve sürekli yüksek basınç koşulları etkilidir. Atmosferde bulunan gazların yoğunluğu artarsa basınç da artar.
Alçak Basınç ve Yüksek Basınç Karşılaştırması
1013 mbar'dan daha düşük basınç değerlerine alçak basınç, 1013 mbar'dan daha fazla basınç değerlerine yüksek basınç denir. Basıncın yeryüzündeki dağılışı aynı değildir. Yerçekimi, sıcaklık, yükselti ve Dünya'nın günlük hareketi basınç türlerinin oluşumunda etkilidir.
Isınan havanın yoğunluğu azalacaktır ve ısınan hava, doğal olarak yukarıya doğru yükselecektir. Böylece bulunduğu bölgede yan ekvator kuşağında, ısınmadan dolayı alçak basınç merkezi oluşmuş olacaktır.
Termik Basınç
çökmesi nedeniyle bu ağır hava akımları yeryüzüne daha fazla basınç yapar. Bunun sonucunda Termik Yüksek Basınç alanı oluşur. Hava ısındığı zaman ise genleşerek hafifler, yükselir ve yere uyguladığı basınç azalır. Bu şekilde de Termik Alçak Basınç alanı oluşur.
İlgili 40 soru bulundu
1013 milibardan (mb) düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
Rüzgâr yüksek basınçtan alçak basınca doğru akar. Basıncın etrafına göre yüksek olduğu merkezler, yer seviyesinde yüksek basınç merkezini gösterir. Yüksek basınç basınç merkezi kuzey yarıkürede saat istikametinde bir dönüş yapar. Alçak basınç merkezi ise kuzey yarıkürede saat istikametinin tersine bir dönüş yapar.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser.
Atmosfer basıncı atmosferin kalınlığına bağlı olarak yer yüzeyine yakın olan kısımlarda daha fazla yükseklerde daha azdır.
Alçak basınç alanlarında yerden yukarı doğru hareket eden hava olduğu için genel olarak yağış, rüzgâr, fırtına gibi hava olaylarını beraberinde getirir.
Barometrenin normal basınç değeri olan 1013 milibarın biraz üstüne veya altına doğru hareket etmesi devamlı ve sakin havayı gösterir. 1013 milibar'ın hızla altına düşmesi ve ardından sert bir çıkış yapması fırtına habercisi. Yağmur yağacak.
Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Denizler ise karalara göre daha geç ısınıp daha geç soğur. Gündüzleri, Karalar termik alçak basınç alanı, Denizler yüksek basınç alanı haline gelir. Böylece, rüzgar gündüz denizden karaya doğru eser. Geceleri, Karalar termik yüksek basınç alanı, Deniz alçak basınç alanı haline gelir.
Yüksek basınç alanları; hava hareketleri alçalıcı olması nedeniyle hava ısınır ve nem artar bu durumda yağış oluşmaz. Bu durumda kışın hava ayaz olur. Alçak basınç alanları; yükselen bir hava oluşumu sağlar ve yükseldikçe soğuyarak yağış bırakmaya başlar.
Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde hava kütlesinde genleşme ve yukarı doğru yükselme olur. Bu yukarı hareket basıncın düşmesine neden olur. Hava soğuyunca ağırlaşır ve aşağı doğru bir hareket başlar. Bu basıncın artmasına neden olmaktadır.
Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır. Yani kapalı, sabit hacimli bir kaba sabit sıcaklıkta gaz eklenirse, basınç artar.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Aynı basınç farkına sahip birbirinden farklı uzaklıktaki noktalar arasında rüzgarların hızı da farklıdır.Basınç merkezleri arasındaki mesafe arttık- ça rüzgar hızı azalır. 3-) Basınç Farkı: Rüzgarın hızı basınç farkıyla doğru orantılıdır.Basınç farkı fazla ise rüz- gar hızlı,basınç farkı az ise rüzgar yavaş eser.
Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgeleri arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o kadar fazla olur.
Rüzgâr hızına etki eden faktörler
Basınç eğimi, atmosferde veya yeryüzünde, iki nokta arasındaki hava basınç farkını açıklayan bir terimdir. Rüzgâr hızıyla aşırı derecede ilişkilidir. Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan değişimi dengelemek için rüzgâr daha hızlı eser.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Deniz seviyesi yakınında, atmosferik basınç genelikle 1000 mb civarındadır. Normal olarak hava basıncı her 100 metrede 10 mb azalır.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri