d) Allah da işitir, insanlar da işitir. Ancak Allah'ın işitmesi, vasıtasız ve sınırsızdır. İnsanlar kulak vasıtasıyla ve sadece belli frekanstaki sesleri duyabilirler. Gizli ve kısık sesleri duyamazlar, Allah ise hepsini duyar.
Bir aynada bulunmamız, diğer aynalarda bulunmamıza engel olmazdı. Allah'ın yaratmış olduğu basit bir yansıma kanununa göre bile; bir zat bin aynada aynı anda görülebiliyor ise, çok büyük ve çok kudretli olan Allah, elbette aynı anda her yarattığının sesini işitir ve hepsinin durumunu görebilir.
Sözlükte “işitmek, duymak; birinin arzu ve dileğini kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarına gelen sem', terim olarak “Allah'ın işitilmeye konu teşkil eden her şeyi tam bir yetkinlikle işitmesi” diye tanımlanır.
Cenâb-ı Allah, Semi'dir. Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
Görmek deyince, beş duyu organımızdan göz gibi algılamayacağımıza göre, Allah'ın görmesi bizim halimizden, olan bitenden, olacak olanlardan evvelinde ve ahirinde her şeyi görebilmeye muktedir olması demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Allah, göklerin ve yerin öte yüzünü bildiği gibi sizin tüm yapıp ettiklerinizi de görür. Şüphesiz Allah göklerin ve yerin bilinmeyenlerini bilir. Allah yaptıklarınızı hakkıyla görendir. Kalbinizden geçenlerle gizlice yaptıklarınızı Allah'tan gizleyemezsiniz.
Hem yaratığı gözü görür, hem gözün gördüğünü görür, hem de gözün göreceği şeyleri görür ve insana gözü öylece verir. Allah'ın isimleri ezelî olduğu için onun görmesinin başlangıcı ve sonu yoktur. O bütün kainatı ve içindeki varlıkları her an ve sürekli olarak görür ve gözetir.
ALLAH ARACISIZ İŞİTİR
Cenâb-ı Allah, Semi'dir. Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
Yaratıcı olduğu için yarattığı her şeyi bilir ve işitir. “… Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” Yüce Allah'ın işitmesi ve görmesi, yaratılmış varlıklardaki kulak, göz gibi organlar yoluyla değildir.
Zati sıfatlar ve anlamları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik. Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.
Kur'an'da da kullanılan isimlerin bir kısmı yabancı kökenli olmakla birlikte yöresel söyleyiş ve yeni anlamsal yüklemelerle Araplaştırılmış (Muarreb) isimlerden oluşur; Allah, Rahman, Halik, Malik, Hakem, Hannan, Sultan, Kebir, Fatır, Fettah, Rab, Hadi, Tevvab, Musavvir, Kuddüs vb.
1- Kudret:
Evreni yoktan var eden Allah'ın her şeye gücü yeter. Bir şeyin olmasını istediğinde ''Ol'' der ve olur.
3. Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerîm'de Allah'a yaklaşmak için çeşitli vesîleler aramak gerektiğine delâlet eden âyetler bulunur. Söz konusu vesîleler arasında dua etme, yakarışta bulunma, namaz kılma, oruç tutma, sabır ve tövbede bulunma gibi birçok iba- det türünü saymak mümkündür.
Allah, kullarının O'na ibadet ve itaat içinde olmalarını sever, çünkü bu ibadet onlara fayda sağlamaktadır. Ve Peygamberin (s.a.v.) dediği gibi, Allah'ın kulunun tövbesine karşı duyduğu sevinç, çölde kaybolmuş ve ölüme yaklaşmışken ikinci bir hayat şansı bulmuş olan birinin sevincinden daha çoktur.
Rabbimiz duyular ötesi bir varlık olduğu için O'nun zatı duyularla kavranamaz. Bu sebepten Allah'ın varlığı gözle görülür, elle tutulur şekilde ispat edilemez. Bu konuda ortaya konulan deliller sadece insanı uyarmak ve düşünmesini sağlamak içindir.
a) Allah her şeyi vasıtasız görür ve vasıtasız işitir.
Onun -göz, kulak gibi- cihazlara ihtiyacı yoktur. Zaten iman ettiğimiz Allah'ın en bilinen bir sıfatı “muhalefetun lil-havadis”tir. Yani Allah hiçbir şeye benzemez.
Allah'ın yaratma sıfatına "Tekvin" denir.
- Allah'ı bulmak, her yerde, her işte her halukârda Allah'ın sonsuz ilim, kudret, hikmet ve rahmetin izlerini müşahede etmek manasına gelir. Bunun diğer bir adı “marifetullah”tır. Marifetullah'ın sahası sınırsız olduğu gibi, bu vadide atılan adımlar da hadsizdir.
Bu hadis-i şerif bize Allah'ın duâları kabul edip etmeyeceğini sorgulama hakkı vermiyor. Bize duâ adabı öğretiyor. Allah'tan her şeyi isteyebileceğimizi; ama istediğimiz şeyi vereceğine inanarak istememizi tavsiye ediyor. Allah hakkında su-i zandan kaçınmamızı, hüsn-ü zan etmemizi emrediyor.
"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.
"Allah'ın kuluna yakın olması", onun her türlü ihtiyaçlarını bizzat görmesi, bütün hücrelerinde her türlü icraatı kudret ve ilmiyle yapması, ona kendi nefsinden daha merhametli olması gibi manalar taşır. "Kulun Allah'a yaklaşması" ise, onun razı olduğu bir kul olma vadisinde attığı adımlarla ilgidir.
Allah'ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah'ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah'ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız. Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir.
Kuranı Kerim'de Allah, Esma'ül Hüsnadaki isimleriyle ayrıntılı olarak tasvir edilir. Örneğin Samet ismi, O'nun kimseye muhtaç olmadığı, herkesin O'na muhtaç olduğu anlamına gelir. O doğmamış ve doğurmamıştır. Ezeli ve ebedi olan Allah'ın bir başlangıcı ve sonu yoktur.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri