BİR ŞEY TDK YAZIMI? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde kullanımı. Yani “bir şey” şeklinde yazan kişiler kelimeyi doğru kullanırken “birşey” yazan kişiler hatalı kullanım yapmış oluyor.
Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "bir şey"dir. Dolayısıyla TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda birşey kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Sonuç olarak birleşik şekilde yazım yanlış, ayrı şekilde yazılış ise doğru şekilde kullanımdır.
Ülkemizde kelimelerin doğru kullanımına bakmak için TDK'nin sitesinden yararlanabiliriz. Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır. Cümle içinde kullanımı da bu kurala uygun olarak olmalıdır.
Yani doğru kullanımı herhangi bir şeklindedir. Şey kelimesi her zaman ayrı yazılır demiştik. Herhangi bir ve şeyi birleştirince bir kelime öbeği oluşur. Yanlış yazılması büyük bir yazım hatası olarak kabul edilen bu kelime öbeği TDK'ya göre "herhangi bir şey" olarak yazılmalıdır.
Bir Şey TDK Yazılışı? Türk Dil Kurumu'na baktığımız zaman bu kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde karşımıza çıkıyor. Yani “bir şey” şeklinde yazan kişiler kelimeyi doğru yazım yaparken “birşey” şeklinde yazan kişiler bu kelimeyi yanlış kullanıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Birçok ve şey kelimelerinden oluşan birçok şey kelimesinin yazımı oldukça karıştırılan bir kelimedir. Bir ve çok kelimesi kesin bir sonuç ifade etmediği için bitişik yazılmaktadır. Türkçe de bir diğer kural ise bütün şey kelimeleri kelimelerden ayrı yazılır. Bu nedenle kelimenin doğru yazımı birçok şey şeklindedir.
TDK'ya Göre Bir Sürü Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıklıkla kullanılan bir sürü kelimesi bitişik değil ayrı yazılır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Yazım, Noktalama ve Dil Bilgisi Kurallarına Uygunluk
Örneğin, “isticem > isteyeceğim (2-2/20)”, “neyseki > neyse ki (2-1/8)”, kelimesinde ayrı yazılması gereken'ki' bitişik yazıl- mıştır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır. 15.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir. Bisküvi nasıl yazılır?
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Az aralıklarla anlamına gelen sık sık ikilemesi, arası çok geçmeden, az aralıkla, sık olarak, sıkça anlamlarında da kullanılmaktadır. İkilemelerde olduğu gibi bitişik yada ayrı yazılması konusunda kafa karışıklığı olabilir. TDK'ye göre bu kelimenin ayrı yazılması gerekiyor.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'ya göre inisiyatif kelimesinin doğru yazılışı "inisiyatif"dır.
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır. Bu kelimedeki gibi dahi anlamını taşıyan de ekinin doğru yazılımı ayrı yazılmasıdır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
Haberin Devamı
Canı gönülden pek çok kişi tarafından ayrı olarak yazılsa da mutlaka bitişik olarak yazılması gereken Türkçe kelimeler arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri