Kur'ân, Peygamber'e düz ve amirane hitap eder: “Ya eyyuhâ'n-nebiyyu: Ey Peygamber” veya “Ekımi's-salâte: Namaz kıl” veya “Utlu mâ ûhiye ileyke: Sana vahyedileni oku.” İşte Kur'ân'ın Peygamber'e hitapları böyledir. Allah bir kuluna “Habibim” yani “Sevgilim” diye hitap etmez.
Çünkü, bir şeyi beğenmek onu sevmek anlamına gelir.
Allah'ın Kitâbında, Peygamberimize: “Ey Rasûl!” ve “Ey Nebî!” biçiminde hitap edilirken, onun söylediği bir söz aktarılırken de “Rasûl dedi” buyurulur. Kur'ân'da, diğer peygamberlere isimleriyle hitap edildiği halde, Peygamberimize يَا مُحَمَّدُ “Ey Muhammed!” şeklinde doğrudan hitap olmamıştır.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Bütün peygamberler Allahü teâlâya âşıktır. Peygamber efendimize ise Allahü teâlâ âşıktır.
Habibullah kelimesi, peygamber efendimiz için kullanılan bir sıfat olarak bilinmektedir. Peygamber efendimizi övmek için kullanılmakta olan habibullah kelimesi, Allah'ın sevgili kulu manasına gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Habibi, sevilen, ilgi duyulan, hoşlanılan kişi anlamına gelir. Mahbup ve Mahabib kelimeleri de aynı kökten türetilmiştir. Habib daha çok erkekler için dost anlamında kullanılırken, mahbup ve habibe sözcükleri kadınlar için kullanılır.
Muhammed, en çok Hatice'ye aşıktı.
- Kainatın Peygamber Efendimiz (asm)'in yüzü suyu hürmetine yaratıldığı ifade ediliyor.
Efendimiz kızını ve torunlarını çok severdi. Onları görmek için sık sık damadının evine giderdi.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Hayatta iken Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e: Yâ Muhammed! Diye hitap etmek câiz değildir. Dahhâk -Allah ona rahmet etsin-, İbn-i Abbas'tan -Allah ondan râzı olsun- rivâyet ederek şöyle demiştir: "Sahâbe Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e: Ey Muhammed!
Önce Allah, onra sıfatlar, sonra isimler, sonra mevcudat şeklinde geliyor.
Peygamber (s.a.v.) arasındaki sevgi karşılıklı bir sevgi ve saygı ilişkisidir. Allah (c.c.), Hz. Peygamber (s.a.v. )'e özel bir sevgi beslemekte ve onu insanlara rehber olarak göndermiştir.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Allah bir kuluna “Habibim” yani “Sevgilim” diye hitap etmez. Çünkü Allah'ın, bizim anladığımız manada sevgilisi olmaz. Elbette buyruğunca gidenleri sever, gitmeyenleri sevmez ama sevgili deyince onsuz yapılamayacak varlık demektir ki, Allah için böyle bir şey söz konusu olmaz.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
b) “Er” kuş şeklinde görünmüştür. konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
"Allah'ın ilk yaratığı şey kalemdir." (
Bu bilgilere dayanarak âlimler, ilk yaratılan varlığın kalem, Arş veya su olduğuna dair farklı görüşler beyan etmişlerdir. Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilk yaratılan varlık su, sonra arş, sonra da kalemdir.(bk. İbn Hacer, 6/289).
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
ÜZÜM: Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzümün yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir.
Arapça Ya Habibi ve El Habibi Kelimeleri Ne Anlama Gelir? Arapçada ya kelimesi, 'benim' anlamına gelmektedir. Bu doğrultuda iki kelime bir araya geldiği zaman Ya Habibi, 'Benim sevgilim' biçiminde ifade edilir. Aynı şekilde Arapçada El habibi kelime grubu ise yine aynı şekilde sevgili anlamına gelmektedir.
sevgili. Sevilen ve âşık olunan kimse, dost, yâr, canan. Sevgi ve bağlılık duyulan, sevilen. Beloved.
"hadi canim, hadi guzelim" seklinde kullanilan arapca ifade.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri