Muz fidanı yetiştirirken toprağın hep nemli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Muz ağaçları, ılıman iklimi ve organik maddeler ve kompost açısından zengin olan iyi drene edilmiş topraklarda çok daha hızlı bir şekilde büyür.
Muz bitkisi, toprağın tuz dengesine karşı çok hassas bir bitkidir. Biraz alkali topraklar, muz yetiştirmek için oldukça uygundur. Eğer evinizde bol vitaminli bir muz meyvesi yetiştirmek istiyorsanız; seçeceğiniz toprağın besin maddeleri açısından zengin ve bol humuslu toprak olmasına özen göstermelisiniz.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
İlgili 30 soru bulundu
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır.
Tanışman, muz üretimiyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
6.6.
Muz yapraklarının geniş olması dolayısıyla terleme yoluyla çok miktarda su tüketir, sürekli nemli toprak ister. Bitki besin maddelerini bol miktarda almak için toprağın nemli olması gerekir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Bir muz ağacının ömrü ortalama 10 yıldır. İlk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat edilir. Hasat edildikten sonra ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ekilen ağaç kesilir yeni ağaçtan her 8 ayda bir meyve toplanır.
Muz ağaçları, sıcak bir iklime sahip (20 ° C'nin üzerinde sıcaklık), eşit şekilde nemli, sulama sayesinde yetiştirilen bitkilerdir. Zayıf gövdeleri ve kırılgan yaprakları nedeniyle rüzgarı sevmezler. Yetiştiriciliği için en iyi topraklar, iyi sulanan ince taneli, kumlu killi topraklardır.
Muz ağacının sağlıklı yetişmesi için toprak bakımından zengin olan yerler tercih edilmesi gerekir. Ağacın yetişme döneminde gübreleme, sulama ve budama işlemleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Yılda iki kere meyve veren ağacın sulaması çok önemlidir.
Muz ağacı genellikle Güney Asya bölgesinde, özellikle tropikal alanlarda yetişen bir ağaç türüdür. Her ne kadar en yoğun olarak orada yetiştirilse de, dünyanın aynı iklime sahip başka bölgelerinde de yetiştirilebilir.
Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen muz Güney Yarım Küre'de bulunan tüm ülkelerde yetiştirilir. Hindistan, Ekvator, Meksika, Mısır gibi ülkeler başta gelir. Avrupa'da ise muz yetiştiriciliğine uygun sera koşulları yapılarak bu meyvenin üretimi yapılır.
Muz ağacı her sene kesilir mi? Muz yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Boyu ortalama 2,5 metre ye kadar ulaşır.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Muz Ağacı Bitkisi sağlıklı gelişim göstermesi için bol güneş ışığı alan, aydınlık bir ortama yerleştirilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınarak toprak her zaman nemli tutulmalı ve toprak yüzeyi kontrol edilerek orta seviyede sulama yapılmalıdır. Muz Ağacı Bitkisi düşük neme karşı hassastır.
Muz yapraklarının geniş olması, terleme yoluyla çok miktarda su kaybetmesine neden olur. Bu nedenle sürekli nemli toprak ister. Ayrıca bitki besin maddelerini bol miktarda almak için toprağın nemli olması gerekir.
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri