Kul, Allah'ın kâinatta geçerli tabii kanunlarını gözeterek, çalışır, çabalar, sebeplere sarılır ve rızkı kazanmak için tercihte bulunur. Allah da onun bu tercih ve çabasına göre rızkını yaratır. Rızkı kazanmak için gerekli girişimde bulunmak kuldan, rızkı yaratmak ise Allah'tandır.
Allah Teala'nın canlılara yeme içme ve başka hususlarda yararlanmak üzere verdiği her şeyi “rızık” kelimesiyle ifade edilir. Sadece insanların değil, yeryüzündeki tüm canlıların rızkı Rezzak olan Allah'a aittir. O sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta kendisine iftira edenlere de bol bol rızık verir.
Yani, Allah, her insanın maslahat ve menfaatinin, kendisine işte o kadar miktar vermesinde bulunduğunu bilir. Buna göre de “kullarının rızıkları hususundaki farklılık, kendisinin cimri olması sebebiyle olmayıp, tam aksine, onların menfaatlerini görüp gözetmiş olması sebebiyledir" demektir.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
İnsanlar, dinimizin gösterdiği huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadı, rızıklar azaldı. Günah işlemek, rızkın daralmasına sebep olur. Rızkı veren Cenab-ı Hak, (Beni unutursanız, rızkınızı kısarım) buyuruyor.
Cevap: Allahü teâlâ, her insanın ve her hayvanın rızkını ezelde takdir etmiş, ayırmıştır. İnsanların ve hayvanların ecelleri ve nefeslerinin sayısı belli olduğu gibi, her insanın bedeninin ve ruhunun rızıkları da bellidir. Rızık hiç değişmez, azalmaz ve çoğalmaz. Kimse kimsenin rızkını yiyemez.
İlgili 28 soru bulundu
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur. Manevi rızıkların dağılması ise ikindi namazından sonradır... Erken yatıp erken kalkmaya çalışmalıdır! Sabah namazını kaçırmamak için gerekli tedbirleri almalıdır.
Dünyevi işlerin hayırlı olması, maddi zorluklar çekenler helal para kazanmak amacıyla ve borçlarından kurtulmak için Allah'a yönelerek dua ederler. Bol rızık ve bereket için Peygamber Efendimiz Vakıa Suresinin okunmasını buyurmuştur.
İnsana erişmesi kesin olan rızık mutlaka gelir ve azalıp eksilmesi de mümkün değildir. Ne insanların ihtirası onu çoğaltır ne de insanların az çabası onun gelişini engeller. Ama kazanılan rızkı, gerekli ortamını oluşturarak azaltıp çoğaltmak mümkündür.
İnsan, “Beni benden daha iyi bilen ve merhamet eden bir Rabbim var.” fikrini her dua edişte hisseder. Madem bir insanın aczini hissedip kendisine yalvarmasını Cenab-ı Hak istiyor. Ve madem “Vermek istemeseydi istemek vermezdi.” hakikati var. Yani, Allah bize istediğimizi vermek istemeseydi isteme duygusunu da vermezdi.
Bolluk için hangi dua okunur? Allâhümmekfinî bi helâlike an harâmike, veğninî bi fadlike ammen sivâke. Allah'ım! Bana helal rızık nasip et beni haramdan koru!
Resulullah (s.a.a): “Evlenin, zira evlenmek rızkınızı artırır.” Resulullah (s.a.a): “Bekarlarınızı evlendirin, zira bu işle Allah onların ahlakını güzelleştirir, rızıklarını artırır ve mürüvvetlerini çoğaltır.”
Buna göre fakirlik Allah'ın insanları imtihan ettiği yollardan biri olup sabredenler bu imtihanı kazanmış olurlar (el-Bakara 2/155).
Zengin olmak veya fakir olmak, insanın değerini belirleyen özellikler değildir. İslâm'a göre kişileri değerlendirme ölçüsü takvadır. Aslında Kur'an âyetleri ve hadisler mutlak mânâda zenginlik veya fakirliği övmemiş, bunları dünyadaki birer imtihan vesilesi olarak kabul etmiştir.
Bereket duası ise kişinin helalinden kazancının artması için okuyabileceği bir duadır. Allâhümmekfinî bi helâlike an harâmike, veğninî bi fadlike ammen sivâke. Allah'ım! Bana helal rızık nasip et beni haramdan koru!
Evet; rızık çalışmakla artmaz ancak çok önemli bir gerçek yatmakta bu sözün ardında. İnsan çalışmasa da rızkı onu bulur, bulur ama haram olur. Ezelden taksim edilen o rızkın helal kısmından değil haramından yemiş olur.
Bir kimse, Allahü teâlâ emrettiği için çalışır, rızkını helal yoldan ararsa, ezelde belli olan rızkına kavuşur. Bu rızık, ona bereketli olur. Bu çalışmaları için de sevap kazanır. Eğer, rızkını Allahü teâlânın yasak ettiği yerlerde ararsa, yine ezelde ayrılmış olan o belli rızka kavuşur.
"Bir şeyi istemek, ona nail olmak (onu elde etmek) demektir; Zira Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez."
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
Allah dua eden kullarına uc sekilde cevap verir. Evet der. istedigini verir, hayır der daha iyisini verir, bekle der en. iyisini verir...
Her kul kendisi için yazılmış olan rızkın peşinden koşar ve bu koşma kendisi için taksim edilen rızık bitinceye kadar devam eder. Rızkı bitince ölüm meleği gelir ve ruhunu alır.” Bilinmelidir ki, kul yaratıldığı andan itibaren rızkı asla kesilmez.
Okunuşu: (Allahümme Malikel'mülki tu'til'mülke men teşaü ve tenziul'mülke mimmen teşaü ve tüizzü men teşaü ve tüzillü men teşaü bi'yedikel'hayr, inneke ala külli şey'in kadir.)
Ölüm rızka bağlı olduğu söylenir, şayet Ademoğlu'nun rızkı biterse ölür. Ancak rızkın birkaç çeşit olduğunu düşünüyorum. Örnek olarak mal rızkı bir kimsenin başkasının üzerinde borcu olur fakat bunu tahsil etmeden ölür. Çalışan bir işçi hak ettiği ücreti alamadan ölür.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Zenginlik ve refaha ulaşmak isteyen kişilerin zenginlik için ya Ganiyyü esmasını zikretmeleri de faziletli olmaktadır. Allahu Teala ya dua ederek esmaları da okumanın bolluk ve berekete ulaşmak açısından birçok fazileti ve faydası bulunmaktadır.
Acil rızık duasını her gün sabah namazından sonra 70 kere okunması tavsiye edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri