Cevizlerin tahmini glisemik indeksi 15'tir, bu da onları düşük glisemik bir gıda haline getiriyor. Tek bir ceviz porsiyonunun glisemik yükünün 1 olduğu tahmin ediliyor.
Domates glisemik indeksi düşük bir gıdadır. Yaklaşık 140 gram domatesin glisemik indeks verisi 15 rakamının altında bulunur.
Karbonhidrat içermeyen ya da içeriğinde çok az miktarda karbonhidrat olan örneğin yumurta, peynir gibi protein kaynaklı besinlerin kan şekerine doğrudan bir etkisi olmadığı için glisemik indeks tablolarında yer almazlar ve GI değerleri 0'dır.
Glisemik İndeksi 0 Olan Sebzeler. Glisemik indeksi 0 olan sebzeler limon, domates, lahana, karnabahar, kabak, brokoli, bamya, fesleğen, maydanoz, turp, yeşil soğan, mantar, taze biber, marul, pırasa, sarımsak, yeşil fasulye, patlıcan, salatalık ve çiğ havuç olarak sıralanır.
Glukoza göre ise glisemik indeks değerleri şöyledir: Fırınlanmış parmak (çubuk) patates 114.6, 35' haşlanmış sıcak patates 100.9, 50' haşlanmış sıcak patates 130.4, fırınlanmış elma dilimli patates 90.45, 50' haşlanmış 24 saat +4°C'de bekletilmiş soğuk patates 81.4, ayçiçek yağında kızartılmış elma dilimli patates 77.2 ...
İlgili 34 soru bulundu
Değerlendirme sonuçlarına göre beyaz ekmeğin glisemik indeksi için 70 değeri referans alındığında tuzlu geleneksel gıdaların (leblebi, simit, tarhana, bulgur) ortalama glisemik indeks oranları 49-75 aralığında, tatlı geleneksel gıdaların (lokum, baklava, pişmaniye, kadayıf) ise 60-87 aralığında bulunmuştur.
Fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler
Tip 2 diyabetli kişiler obezite ile bağlantılı olarak yüksek insülin seviyelerine sahiptir. Fındık, ceviz, badem şeker hastaları için dengeli bir öğün olarak kan şekerini düzenler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Kilo kontrolünü sağlamak, düzenlik egzersiz yapmak, lifli gıdalardan yararlanarak stresten uzak durmak HbA1c seviyesini düşürmede etkili olur. Şeker hastalığını önlemek ve HbA1c değerinin düşürmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz: Fiziksel aktiviteye önem verin. Kan şekerinizi izleyin.
Özellikle tahin şekeri yükseltir mi, diye merak edenler için doğru tüketim şeklinin bilinmesi önerilir. Zira tatlı gıdaların diyabet hastalarının şekerini yükselttiği bir gerçektir. %54 oranında içerisinde yağ bulunan tahin, şeker hastaları için kilo aldırıcı bir tehlikeye dönüşebilir.
Düşük Gİ (<55)
Besinlerin lif içeriği arttıkça,midenin boşalma hızı gecikir ve kan şekerinin yükselme özelliği azalır.Bu nedenle Beyaz ekmek yerine kepek (tam tahıllı )ekmek, pirinç yerine bulgur gibi glisemik indeksi düşük lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi önerilmektedir.
Farklı gıdaların glisemik indeks ve glisemik yükünün verildiği uluslararası tabloda balın glisemik indeksi 55 olarak verilirken, bir başka araştırmada 108.46 olarak rapor edilmiştir. Bunun sebebi balın kimyasal içeriğinin sabit olmaması botanik ve coğrafik orijine göre değişkenlik göstermesidir.
Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.
Örneğin meyvenin kendisi meyvenin suyuna göre daha düşük GI ve GY değerine sahiptir çünkü meyvenin içindeki posa onun sindirimini yavaşlatma özelliğine sahiptir. Karpuzun glisemik indeksi ise 72 olup, glisemik yükü 4'tür. Yani karpuzun glisemik indeksi yüksek olmasına rağmen, glisemik yükü düşüktür.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır. Bu durumun anlamı, kişinin ilerde şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğudur.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Tek öğünde çok tipli beslenme tarzını uygulamalısınız. Ara öğünlerde mutlaka süt, yoğurt ve ayran gibi besinler tüketmelisiniz. Tavuk ve balık derisi ve yağından ayrılarak ızgara, haşlama ya da buğulama yöntemiyle pişirmelisiniz. Günde 1-2 adet ceviz yemelisiniz.
Şeker hastalığını düşürmek ve denge yakalamak için en önemli bitkiler içerisinde tarçın gelir. Aynı zamanda diyabet ile mücadele eden zencefil ve kan şekerini kontrol altına alan çörek otu bu konuda öne çıkar. Meyve olarak Çilek, greyfurt ya da portakal gibi kaynaklar dengeli şekilde tüketilebilir.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli (>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır.
1. Yulaf – Gİ puanı 55. 55 Gİ skoru ile yulaf lapası, düşük Gİ kahvaltı gevreği seçeneğidir. Yulaf, birçok sağlık yararı olan bir tür lif/posa olan beta-glukan içerir.
Sarı leblebi her ne kadar daha çok tüketilse de aslında diyette beyaz leblebi yemek daha yararlıdır. Kabuklarından ayrılarak yapılan leblebinin besin değerlerinde, liflerinde kayıplar meydana gelir. Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri