- Hristiyanlar teslis anlayışında (baba, oğul,
Çocuklar sokakta oyun oynarlarken bir şey de ilk defasında başarılı olamadıklarında ALLAH'IN HAKKI ÜÇTÜR derler ve üç defa deneme yaparlar. Çoğunluklada üç denemede başarılı olurlar. Eğer üç denemede de başırılı olamazlarsa itiraz etmezler ve yenilgiyi kabullenirler.
Allah yoksullara yardım etmeyi, ihsan eylemeyi, sadaka vermeyi emreder.
"Allah'ın hakkı üçtür." sözü doğru değildir. Sanki Allah bir insana üç defa hak veriyormuş gibi bir anlam çıkmaktadır. Bununla beraber bu sözü bilinçli olarak kullanmayan kişi inşallah mesul olmaz.
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim üç kez öpülür... Allah'ın hakkı üçtür" denilir. Hayatta iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Peygamber (asm) ile ashabı Kur'ân-ı Kerim'i öpmedikleri gibi, onun için ayağa da kalkmamışlardır. Bununla beraber Kur'ân-ı Kerim için ayağa kalkmanın ve onu öpmenin iyi bir şey olduğunu söyleyen fakihler de olmuştur.
Fıkıh kitaplarında el öpmenin dinen bir hükmünün olduğu yazmamaktadır. Bununla ilgili el öpmek sevaptır veya el öpmek günahtır diye bir fetva verilmemiştir.
İlâhî sözleri kullara ulaştıran harf ve seslere kelâm-ı lafzî denir. Bunlar Allah'ın zâtında bulunmayıp herhangi bir nesnede yaratıldıklarından hâdistir ve mecazi olarak kelâm-ı ilâhî diye adlandırılır.
Allah'ın isimleri 99 ile sınırlı olmayıp bunların dışında başka isimleri de vardır. Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir.
Allah Teâlâ'nın üzerimizdeki hakları, O'nun varlığına ve birliğine inanmak, hiçbir şeyi ortak koşmadan O'na ibadet etmek, emirlerini tutup yasaklarından sakınmaktır. Peygamber Efendimiz, Muâz b. Cebel ile yaptığı bir yolculuk esnasında Allah ile insan arasındaki hak ilişkisini veciz bir biçimde açıklamıştır.
Cenab-ı Hakk'ın ilk emrini (ilk âyet) getirmişti: “Oku! Her şeyi yaratan Allah'ın adıyla.” Böylece Kâinatın Efendisinin (asm) “peygamberlik” vazifesi başlıyordu.
Prof. Akyüz, ayetlerde Allah'ın direkt olarak Hz. Muhammed'e “yap” ya da “yapma” şeklinde seslendiği toplam 114 emir ve yasak tespit etti. Akyüz, bu 114 emirin erdemli insanı ortaya çıkaran kodlar olduğunu söyledi.
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Etimoloji. Allah hakkı ve kul hakkı, fıkıh ve hukukta yer alan iki ünlü kavramdır. Allah hakkından maksat, Allah'ın kulları üzerindeki hakları ve kul hakkından maksat ise, can, mal ve ırz güvenliği dahil olmak üzere insanların birbirlerine olan haklarıdır. Tüm farz ve haram hükümler Allah hakkıdır.
Muâz'a “Allah'ın, kullar; kulların da Allah üzerindeki hakkının ne olduğunu” öğretmiştir. Kulların yalnızca Allah'a kulluk edip O'na hiçbir şeyi ortak koşmamaları Allah'ın kullar üzerindeki hakkıdır. Bu, kullar üzerine vâcip ve lâzım bir haktır.
Halık, Habir, Kanaat ve Alim isimlerinden Kanaat ismi Allah'ın (c.c) her şeyi bilen olduğunu ifade eden isimlerden biri değildir.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Değerli kardeşimiz, Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în.
3- Genelde yaratılışın anlatıldığı ayetlerde Allah “Ben” der. Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur.
Allah bu muazzam kâinatı bunca ince düzeni ile nasıl ayakta tutuyor diye düşündüğümüzde, cevap “Allahü Ekber”dir ve bunun anlamı “Allah senin zannettiğinden (bu kâinatı sevk ve idaresi etmek için) daha büyüktür” olur.
Ezanı Şerifte Allahu Ekber sözü ile başlar ve dört defa söylenir, ezan sonuna gelince de iki defa yine Allahu Ekber diyerek bitirilir. “Allah CC yücedir, büyüktür ve Allah'tan başka ilah yoktur” anlamlarına gelen sözler ile ezan bitirilir. Namaz da sürekli Allahu Ekber tekbiri ile namaz kılınır.
Sevgililerin öpüşmesi ''ten zinası''; ''dudakların zinası'' olur. Sadece zina olur denilmemesi daha uygundur. Zira zina sadece nikâhsız cinsel ilişki hakkında yalın olarak kullanılan bir kavramdır.
İslam kaynaklarının verdiği bilgilere göre, genel olarak insanların (erkeğin erkekle, kadının kadınla) dudak dudağa öpüşmek mekruhtur. İslam'da böyle bir adet yoktur. Ancak küçük çocukların, sevgi ve şefkatten kaynaklanan bir ilgiyle, ağzını öpmekte bir sakınca görülmemiştir.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri