İbn Abidin, V/ 317). Buna göre kolyesinden "Allah" yazılı kimse, bunun üstünü kapatarak veya ters çevirerek tuvalete girebilir. Kadın âdetli iken bu kolyeleri ve Cevşeni takabilir. Ayrıca cima esnasında da takılabilir.
Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
CEVAP: Üzerinde “Allah”, “Bismillah” gibi Arapça yazıların bulunduğu kolye, bileklik vs. gibi takılarla tuvalete girdiğinizde elbisenin içinde, yani örtülü olursa bir sakınca olmaz. Örtülmesi mümkün olmazsa çıkarılması gerekir.
el Cevab: Caizdir.
3- Tuvalete uygun şekilde kaplanmış muskayla girmek caizdir. 4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı.
İlgili 20 soru bulundu
Kolyenin, harekesiz olanla harekeli olanı arasında hiç bir fark yoktur. Tuvalete girerken elbisenin içine koymak uygun olur. Âyet veya dua yazılı şeyleri üzerimizde taşımak caizdir. Abdullah bin Ömer, Hz.
3- Tuvalete uygun şekilde kaplanmış muskayla girmek caizdir. 4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir.
Hamd, yalnızca Allah'a dır. Allah -azze ve celle-'nin Kelâmı'na hakâret anlamına geleceğinden, içinde/üzerinde Kur'an-ı Kerim âyetlerinin bulunduğu bir şey ile tuvalete girmek caiz değildir. Bu yüzden, hanımınızın, tuvalete girmeden önce onu çıkarması gerekir.
Kitmir duası / nazar duası olan kolye değil; üzerinde kuran olan her kolye veya cevsen ile tuvalete girilmez...
Üzerlerinde âyet, duâ, tuğrâ gibi yazıların bulunduğu yüzük, kolye, bileklik gibi açıkta bulunan takıların, çıkarılmaları kolay ve güvenli ise tuvalete girmeden önce çıkarılması, Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünnetine muvafık olması bakımından en güzel davranıştır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Dolayısıyla bu tür cihazlara Kur'ân-ı Kerîm programlarının yüklenmesinde ve bu cihazların çanta veya cepte taşınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca söz konusu programların kapalı olması şartıyla bu tür cihazlarla tuvalet vb. yerlere girilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
Altın, gümüş, inci mercan gibi şeyler, kadınlara caizdir. Ancak, onlar da bu ziynetleri yabancı erkeklere gösteremezler. Erkeklerin kolye olarak inci veya altın zincir kullanmaları caiz değildir. Gümüş, bakır veya başka madenden kolye takmaları da caiz olmaz.
Tuvalete girerken erkeklerin başlarının takke gibi bir şeyle örtülü olmasının tuvalet adabı olduğunu belirten bilgiler vardır. Buna göre erkeklerin başı açık dolaşmasının ayıplanmadığı yerlerde, başı açık olarak dolaşmanın ya da tuvalete girmenin bir sakıncası yoktur.
Aile Huzursuzluğı İçin Ve Hanelerde Rızık Ve Bereket Olması İçin Hazırlanan Özel Dualardan Oluşur. İçerisindeki Dualar 7 Kat Kaplandığı İçin Tuvalete Ve Banyoya Girilebilir.
Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir.
Tuvalette Kur'an okumak, Peygamberimizin ve/veya Allah'ın adını anmak caiz değildir; edebe aykırıdır. Fakat zamanımızda çok evlerde ve yerlerde, hem banyo hem tuvalet hem de abdestlik aynı mekanda bulunmaktadır. Böyle yerlerde ve durumlarda, tuvalet ihtiyacını giderirken Kuran ve hadis okuması caiz olmaz.
Değerli kardeşimiz, Gerekli olduğunda, içinde, ayetlerin olduğu dua kitapları veya Kur'an bulunan çanta ile tuvalete girilmesinin ve üzerinde bulunmasının bir vebali ve bir sakıncası olmaz. Zira, ayetlerin ve Allah'ın isimlerinin yazılı olduğu yerler kapatılmıştır. Kapalı olduğu için girilmesi caizdir.
Tuvalete sol ayakla girilmeli, sağ ayakla çıkılmalıdır. Girmeden önce de şu dua okunmalıdır: *“Allâhümme innî eûzü bike minel hubusi vel habâis.”
Allah ismi veya besmele yazılan kolye takmak caizdir.
Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur. (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 23). Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), yüzüğünün üzerinde “Muhammedün Resûlullah” ibaresi yazılı olduğu için tuvalete girmeden önce yüzüğünü çıkarırdı (Ebû Dâvûd, Tahâret 10).
Altın kolye ile gusül abdesti alınabilir fakat altın kolyenin temas ettiği bölgede kuru yer kalmaması lazım olmaktadır. Aynı zamanda da erkeklerin süslenmek amacı ile takı, süs eşyası takması haram olmaktadır. Bu bilgi önemlidir.
Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
TUVALETTE 5 DAKİKADAN UZUN KALMAYIN
Op. Dr. Yasir Gözü özellikle basur rahatsızlığına neden olması açısından tuvalette 5 dakikadan fazla kalmanın makat kaslarına zarar verebileceğini vurguladı.
İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir. İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri