- Ayetlerde: “Yoksula, yetime ve esire, yemeği severek yedirirler.” (İnsan suresi 8) buyrulmakta ve yapılan iyiliklerin başa kakılmaması ve bu sebepten dolayı ihtiyaç içindeki kişilere eziyet edilmemesi emredilmektedir. - Yine ayetlerde: “Sana, neyi infak edip vereceklerini soruyorlar.
Rabbimiz Kur'ân-ı Kerîm'de çeşitli ayetlerde yetimlerin koruyup gözetilmesini emrediyor: “Yetime karşı kahretme! (Kötü muâmelede bulunma!)” (ed-Duhâ, 9) “... Yetimlerin haklarını vermekte tam adâleti gözetin. Yaptığınız her iyiliği, Allah mutlaka bilir.” (en-Nisâ, 127)
Adiyy Ibni Hakem (R.A.) “Bir kimse, akrabasından veya başkasından olan bir yetimi, yetim kendisini kurtarana kadar uhdesine alsa, o kimseye Cennet vacip olur.”
Muhammed, yetimleri korumasına alanlara cennet müjdesini şöyle vermiştir; “Kim Müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir günah (şirk) işlemediği takdirde, Yüce Allah onu mutlaka cennete koyar." "Kim üç yetimi korumasına alır, bakımını yaparsa sanki ömür ...
Sual: Yetime iyilik etmenin veya onu dövmenin veya hakkını yemenin dindeki yeri nedir? Yetimlik kaç yaşında sona erer? (Kalbinin yumuşamasını ve hacetinin görülmesini istersen, yetime acı, onun başını okşa ve ona yediğinden yedir.) [Taberani] [Yetimin başını okşayana, hac sevabı verileceği de bildirilmiştir.]
İlgili 18 soru bulundu
Peygamberimiz, “Ben ve yetime destek olan kimse cennette yan yana olacağız.” buyurmuştur (Buhari, Talak, 25). Başkasını üzmek günahtır ama yetimi üzmek en büyük günahlardandır.
16 yaş doldurulana kadar, ek şartlar aranmaz. Yetim 16 yaşını doldurduğunda, bu değişir. Yetim ödeneği daima 21 yaş doldurulduğunda sonlanır.
Kim yetimi sevindirirse Allah'ı sevindirmiş demektir. Onların derdi bizim derdimizdir. Yetim gülerse, dünya güler" ifadelerini kullandı.
Allah'ın iznile tutar. Beddua tutması diye bir şey yok.
Ġslam Hukukunda yetim, yaygın anlamıyla babasını kaybetmiĢ çocuğa denir. Bu vasıf buluğ çağına kadar sürer. Yani buluğ çağına ulaĢan çocuk artık yetim olarak nitelendirilmez.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Ayet; " Yetimlerin mallarını haksız olarak yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş dolduruyorlar. Zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.
Bu noktada Allah Resûlü (sas), "Müslümanlar arasında kim bir yetimi yiyecek ve içeceğini üstlenecek şekilde sahiplenirse Allah (cc) onu mutlaka cennete koyar. Ancak affedilmeyecek bir günah işlemiş ise o başka." buyurarak, yetimleri sahiplenip, onlara kol kanat gerenlere cenneti muştular.
Kelime anlamının ise tek kalmak manasına sahip olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda yetim kelimesinin kimsesiz çocuk olarak bilindiği söylenebilir. Annesi ve babası hayatta olmayan çocukların yetim olarak adlandırıldıkları bilinmektedir. Anne ve babası tarafından terkedilen çocuklar da yetim olarak bilinmektedir.
Türkçe'de yetim kelimesi genelde babası ölmüş çocuğu ifade etse de bazı yerlerde Arapça'da olduğu gibi geniş bir kullanıma sahiptir. Sadece annesini veya hem annesini hem babasını kaybeden çocuğa daha çok öksüz denilir.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.
Abdulkerim Ünalan'a göre ebeveynin çocuklarına hak etmedikleri bir bedduayı sarf etmeleri durumunda Allah bunu kabul etmiyor.
(Ana-baba, mazlum ve misafirin duası kabul olur) demek, (Ana-babanın çocuğuna yaptığı hayır dua, mazlumun [kâfir bile olsa] kendine zulmeden zalime yaptığı beddua, misafirin ev sahibine yaptığı hayır dua kabul olur) demektir. Yoksa misafirin, suçsuz olan ev sahibine yaptığı beddua kabul olmaz.
Allah, öfkeye kapılıp evlâdına beddua edenin duasını kabul etmez, yine onu sıkıntıya sokmamak için kabul etmez. Çünkü beddua ettiği çocuğunun başına bir felaket gelirse en çok o beddua eden ana babanın acı çekeceğini bilir. Haksız beddualar tutmaz. Bununla beraber mümkün olduğu ölçüde babanızı kırmamaya çalışınız.
“Kim bir yetimin başını Allah rızası için okşarsa, elinin değdiği her kıl için kendisine sevap verilir” diye buyurmuştur. bir başka hadisinde de: “Yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimseyle ben cennette işte böyle (iki parmağıyla göstererek) yan yanayız” buyurmuştur.
Şimdi konumuza dönelim: Bir çocuk, henüz buluğ çağına gelmeden babası ölürse ona yetim denir. Annesi ölene yetim demiyoruz, öksüz diyoruz. Dinen yetim, babası ölen çocuktur.
Peygamberimizin, yetim çocuklara çok engin bir şefkati vardı. Onlara çok müşfik davranırdı. onları korur, haksızlığa uğradıkları zaman haklarını arardı. Zira, kendisi de bir yetimdi... Peygamberimizin yetim çocuklara apayrı bir şefkati vardı.
Yetim Vakfının hazırladığı rapora göre, Türkiye'de 22 milyon 876 bin 798 çocuktan 268 bin 843'ü yetim, 81 bin 239'u öksüz, hem annesi hem de babası vefat etmiş çocuk sayısı ise 4 bin 649.
Bugün dünya genelinde 140 milyondan fazla yetim var. Aile korumasından mahrum kalmış çocuklar psikolojik ve fiziksel olarak türlü tehlikelerle karşı karşıyadır.
Çünkü İslâm'a göre himayeye muhtaç çocuklara bakmak, onları beslemek, büyütmek büyük sevaptır ve bir insanlık ödevidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), işaret ve orta parmağını göstererek “Ben ve yetimi himaye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız.” (Buhârî, Edeb, 24 [6005]; Müslim, Zühd, 42 [2983]) buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri