Örgütleme: Bilgileri, olayları, süreçleri sistematik bir biçimde öğütleme olayıdır. Örgütleme, bireyin tüm etkinlikleri koordineli bir şekilde öğrenmesini sağlar. Örneğin; çocuğun başlangıçta bir eşyayı yakalaması veya bu eşyayı ağzına sokması koordineli bir hareket değildir.
Örgütleme stratejisi: Öğrencinin kendi öğrenme stilini dikkate alarak yeni öğrenilecek bilgileri kendi içinde ilişkilendirmesi ya da düzenlemesine dayanır. Örneğin, ilişkiler kurma, gruplama, öğelerine ayırma gibi.
Örgütleme (organizasyon), kavram ve olayların anlamlı bütünler haline getirilmesidir. Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir.
Örgütleme stratejileri; gruplama, terim ya da düşünceleri bir araya getirme, küçük alt parçalara bölmeyi ve önemli düşünceleri belirlemeyi ya da daha geniş bilgiden ana düşünceleri çıkarmayı içerebilir. Örgütleme stratejisini kullanan kişi konuyu yeniden yapılandırarak düzenler ve kendisi için anlamlı hale getirir.
Yapaycılık, doğa olaylarının doğal olmayan yollarla açıklanmasıdır. Gece, gündüz, yağmur, deprem vb. her şey birileri tarafından yapılır. Örneğin ayın ışığı, biri onu yaktığı için parlıyordur.
İlgili 29 soru bulundu
piaget' e göre yapaycılık ( artifikalizm) , çocukların mantıklı düşünebilme yetisine sahip olmadıklarının doğal bir sonucudur. çocukların ilkel yollarla akıl yürütmesidir.
Oyuncak bebeğini yere düşüren bir çocuğun hemen bebeğini kaldırıp ondan özür dilemesi ya da evdeki bir nesneye çarpması nedeniyle ağlaması sonucu annesinin o nesneye kızdığını görmesiyle ağlamayı bırakması en yaygın örneklerdir.
ÖRGÜTLEME. İki veya daha fazla kişinin bir araya gelerek ortak bir amaca ulaşabilmek için çabalarını birleştirdikleri, iş bölümü koordinasyonunun sağlandığı düzene denir.
Kurumlarda birbirine benzer işlerin bir araya getirilerek, oluşturulan faaliyet grubunun yetki ve sorumluluğunun tek bir yöneticiye verilmesini ifade eder. Amaç faaliyetlerde etkinlik ve düzen sağlanması yanında, çalışanların uzmanlıklarından en yüksek oranda yararlanabilmektir.
Örgütleme stratejileri, öğrencinin yeni materyali anlamlandırma düzeyini yükseltici stratejilerdir. Örgütleme stratejileri; not alma, özetleme ve uzamsal temsilciler oluşturma gibi etkinliklerle öğrencilerin bilgiyi kendine göre yeniden organize ettiği öğrenme stratejileridir.
Örgütlenmenin Nedenleri (1)
1.İşleri yapılabilecek parçalara bölerek ve aynı tür işleri bir araya toplayarak yapımını kolaylaştırır. Benzer işleri gruplandırır. 2.İşleri yapacak bireylerin becerilerine göre yerleştirilmelerini salar. 3.Sinerji yoluyla verimliliği ve iş kalitesini yükseltir.
Örgütleme: Örgütün amaçlarını gerçekleştirmek için örgütsel yapı değişmelerini uygulamak, örgütsel yapıyı kurmak, iç güçleri birleştirmek ve bütünleştirmektir. Yeniden yapılandırma: Örgütün yapısını yeni koşullara uyarlamayı amaçlayan stratejik yenileştirme girişimidir.
Öğrenmeyi öğrenme stratejileri beş başlıkta toplanır: Tekrarlama, anlamlandırma, örgütleme, anlamayı izleme-denetleme ve duyuşsal stratejilerdir.
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
ÖRGÜTLEME FONKSİYONU
Bir örgütün amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan yer, araç-gereç ve personelin sağlanması, bunların belli bir sistem dahilinde bir araya getirilmesi ve kişiler ile birimler arasında görev ve yetki dağılımının yapılmasıdır.
SİSTEM YAKLAŞIMI-4
1950'li yıllarda örgüt kuramlarında sistem yaklaşımı öne çıkmaktadır. Bu yaklaşıma göre örgüt birbirleriyle etkileşimi olan ve birbirlerine bağımlı alt sistemlerden oluşan yapılardır. Yapısal fonksiyonalist modelin organizma metaforu örgütler için de geçerlidir.
1.2 Organize Etme (Örgütleme) İşlevi
Plânlama faaliyetlerinin sonucunda organize etme süreci; amaçlara uygun olarak işlerin gruplandırılması, bölüm ve departmanların kurulması, yetki ve sorumlulukların belirlenerek verimli çalışmaya uygun bir yapının oluşturulması olarak tanımlanabilir.
Planlar tüm işletmeyi kapsar ve her kademede faaliyet gösteren işletme çalışanlarına yol gösterir. Çalışanlar ve yöneticiler hareketlerini ve tercihlerini işletmenin planlarını bilerek seçer ve belirlerler. Planlama işlevinin ardından örgütleme (organize etme) işlevi gelir.
İşçi sınıfının penceresinden bakarsak örgütlenmek; belirli ortak çıkarlar etrafında bir araya gelmek, bu ortak çıkarlar uğruna patronlar sınıfına karşı birlikte mücadele etmek ve bu mücadelenin işçiler tarafından planlı, programlı bir şekilde yürütüldüğü organizasyon demektir.
Örgüt, ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik, teşekkül, teşkilat.
Bu dönemde çocukta animizm (canlıcılık) özelliği olur: çocuk cansız olanları da canlı olarak düşünür. Örneğin, kopardığı çiçeğin canı yandığını düşünebilir. Dört-altı yaş arası aktif olan her şeyi canlı zanneder, örneğin güneş. Altı-sekiz yaş arası yalnızca hareket edenleri canlı olarak nitelendirir.
Animizm, evrende ki her şeye ruh, canlı özellik yüklemek demektir. Yapaycılık ise cansız bir şeye, sanki insan eliyle yapılmış gibi bir özellik yüklemesine denir. Yapaycılıkta bir ruh belirtilmemektedir, onun aksine insanların yapabileceği özellikleri cansız bir nesneye aktarılmasıdır.
✔animistik düşünce ön plandadır. ❗yani cocuk her nesnenin canlı olduğunu ve duyguları olduğunu düşünür. ✔Bu dönem mantık kurabilme yetisinin başladığı donemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri