Ateist Allah'ı tamamen dışlayan, tanımayan.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Ateist de, deist de, İslamiyet'e inanmayan dinsiz kimsedir. Deist, bir yaratıcı var dediği hâlde, hiçbir dine ve peygambere inanmayan kâfir demektir.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Kafir, tanrıya inanmayan kişiler için kullanılan bir tanımdır. Halk arasında zaman zaman yanlış kullanımlara sebep olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre ateizmin tanımı "tanrıtanımazlık". Ateizm derneklerinin kabul ettiği en geniş tanım ise “Tanrı vardır düşüncesine inanmamak”.
c) Münafık: Allah'ın birliğini, Hz. Muhammed'in peygamberliğini ve onun, Allah'tan getirdiklerini kabul ettiklerini söyleyerek, müslümanlar gibi yaşadıkları halde, kalpten inanmayan kimselere münafık denir.
Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları reddeder. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da reddedilir. Kelime anlamında da belirtildiği üzere; ateizm, din ile ilgili bir kavram değil, tanrı ile ilgili bir kavramdır.
Deizm kavramı, Latince Tanrı anlamına gelen “deus” sözcüğünden türetilmiş olup deist düşünürlerin inancını belirtmekte kullanılmıştır. Bu hareket 17. yüzyılın ilk yarısında İngiliz düşünürü Lord Herbert of Cherbury (ö. 1648) ile başlayarak İngiltere'de yayılmıştır. Onun takipçisi düşünür Charles Blount'tur (ö. 1693).
Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan anket ve araştırmalara göre, nüfusunda en az dindar barındıran ülke Çin. Bu ülkenin başkenti Şangay ise en az dindar barındıran şehir. Çin'de dindar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 61'e ulaşırken, Şangay'da bu oranın yüzde 86,9'a kadar çıktığı görülüyor.
Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmî olarak ateisttir. Seküler devlet kavramı ile karıştırılmaması gereken devlet ateizminde, devlet dini ibadetleri engellemeye çalışır. Seküler devletlerde ise din ve ibadet özgürlüğü vardır. Seküler devletler herhangi bir dini veya dinsizliği desteklemez.
Allah'a inanmak, hariçte olmayıp da insanın kendi zihninin ürettiği bir mefhum veya bir kurgu değildir. İnsan, Allah'a inandığı için, Allah var değildir; Allah var olduğu için insan, Allah'a inanır.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir.
KONDA'nın "Toplumsal Değişim Raporu"na göre Türkiye'de dindar olduğunu söyleyenlerin oranı 2018'de yüzde 55'ten yüzde 51'e geriledi. Ateist olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 1'den yüzde 3'e yükseldi.
Ateist oranının en yüksek olduğu ülke Çin; Türkiye oranın en düşük olduğu ülkelerden. Win/Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre ateist oranının en yüksek olduğu ülke sanılanın aksine Norveç değil, Çin.
İslami deizm, İslam inancına göre son peygamber olan Muhammed'in ölmesinin ardından tanrının dünya işlerine müdahalede bulunmadığı inancını taşır.
Deistlerin genel olarak ahiret inancı ve buna bağlı olarak sevap ve günah inancı da olmadığı için yasaklar yoktur ancak her şey serbest değildir.
Sosyolog Ariela Keysar ve Juhem Navarro-Rivera'nın ateizm üzerine çok sayıda küresel araştırma incelemesine göre, dünya çapında 450 ila 500 milyon pozitif ateist ve agnostik vardır (dünyanın en fazla ateistine sahip Çin ile beraber (200 milyon ikna olmuş ateist) dünya nüfusunun %7'sine tekabül ediyor).
Ateizmin iddiası, hatırlayacak olursanız, ''Tanrı yoktur'' değil ''Tanrı'nın varlığına inanmıyorum''dur. İnanmamak da zıttını iddia etmek değildir. Ancak zıttını iddia etmek (''Tanrı yoktur'' demek) aynı zamanda inanmamaktır - ''Tanrı yoktur'' diyen herkes ateisttir ancak her ateist ''Tanrı yoktur'' demez.
Dolayısıyla kişinin, dinin zorunlu olarak bilinen esaslarından birisini veya birkaçını inkâr ettiğini kendi irade ve rızasıyla açıkça beyan etmedikçe kâfir olduğuna hükmedilemez. Zira küfre götüren söz ya da davranışların bir kimsede hata ve cehalet gibi sebeplerle görülmesi, söz konusu kişiyi dinden çıkarmaz.
Değerli kardeşimiz, İslam dinine inanan bir kimsenin, ibadet etmesi ve inancını uygulaması gerekir. Ama ibadet etmeyen bir Müslüman dinden çıkmış olmaz, günahkâr olur. Günah işleyen kimse ise dinden çıkmaz.
Kâfir (Arapça: كافر - kāfir, çoğulu: كفّار - kuffār, kadın için kâfire kullanılır, çoğulu: kevâfir), İslam dinî terminolojisinde küfür işleyerek dinden çıktığı düşünülen veya hiç Müslüman olmamış kişiye denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri