Peygamber (asm), konunun öneminden ötürü, Allah'a karşı güzel duygular ve beklentiler içinde olmayı yani hüsnüzan beslemeyi, son günlerinde ashabına ve ümmetine tavsiye buyurmuştur. Hüsnüzan, düşünce güzelliği, güzel şeyler temenni ve beklentisi demektir.
Hüsnü zan, bir kişi hakkında iyi şeyler düşünmek ve temenni etmek demektir. Bu tamlamada zan kelimesi, görüş ve kanaat manasında kullanılmıştır.
Hüsnü zan kelimesinin TDK sözlük anlamı iyi ve güzel olan düşünce ve niyet demektir. Başkasına karşı beslenen güzel fikir ve düşüncelere hüsnü zan denir. Ayrıca hüsnü zan şüpheli bir konumda olan biri hakkında iyi düşüncelerde bulunmak şeklinde de ifade ediliyor.
-Hüsn-ü zan (güzel düşünce) mümkün olduğu müddetçe, suizan (kötü düşünce) edilemez. %99'un altında hüküm veren kişi günaha girer. Su-i zan (kötü düşünce) büyük bir haramdır.
İyi niyetli ve iyi düşünceli olma hali. Sâlih bir mü'min, insanlar ve olayların hakkında değerlendirmelerde bulunurken, olabildiğince iyi niyetli davranır ve hayra yorar.
İlgili 35 soru bulundu
Hüsnüzan; güzel düşünme, niyeti temiz tutmaktır. Yani insanlar hakkında güzel düşünme, onların hatalarını güzele yormak esastır. Adem-i itimat ise, itimat etmemektir. Hayat risklerle doludur.
a. (hü'snüzan) İyi niyet.
Sözlük anlamıyla “iyi”; “istenen, arzulanan, hedeflenen, yerinde olan, yararlı, hayırlı ve ahlâki şey” demektir.
Suizan hastalığı, korku kültürünün hastalığıdır. Baskı ve korku kültürlerinde olur bu. Bir toplumda baskı, korku zorbalık varsa despotik kültürlerde insanlar doğruları söyleyemediği için içine atarlar fitne, fesat, entrika çevirirler.
Açıklama: Suizan yani kötü zan kötü düşünmektir.Yani başkasının arkasından onu kötülemektir. İftira ise yüzüne doğru yapmadığı bir şeyi yaptı olarak yalan söylemektir. Farkı olarak suizan arkasından iftira yüzüne doğru olarak açıklanabilir.
Genel anlamı ile hüsn-ü zan, iyi kanaat besleme, güzel şey umma demektir. Aksi ise su-i zan olarak anılır. Kulun Allah hakkında hüsn-ü zan beslemesi, Allah'ın vaat ettiği rahmetinin kendisi üzerinde gerçekleşeceğine tam olarak inanması demektir.
(ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
Sözlükte “kuşkulanmak, kesin bilgiye ulaşmak, itham etmek” anlamlarındaki zan (zann) masdarından isim olup hem “yakīnin zıddı, kuşku, kesinleşmemiş kanaat” hem de “ilim, düşünüp taşınarak ulaşılan kesin bilgi” mânasına gelir. Zan kökünden türeyen birçok kelime zannın bu iki temel anlamını yansıtır.
Peki ZAN ne demek? Varsayım yani, öyle olduğunu zannetmek anlamına gelir. Varsayımda doğruluğu kanıtlanmamış, ama doğruluğu kabul gören anlamına gelir. Bu kelime Şüphe uyandıran anlamına da gelir.
Zann-ı galib tamlaması; üstün gelen kanaat, ağır basan inanç, çoğunluk kazanan sezgi, kuvvetle tahmin etme ve büyük ihtimal anlamlarını ifade eder.
Zan altında bırakmak = Bir şeyle suçlamak ve sanık durumuna sokmak. Zan etmek = Kesin hüküm bulunmayan bir durumu kötüye yorumlamak.
Suizan, "kötü zan, kötü düşünce" anlamına gelir. Bu nedenle suizan, kötü bir düşünceyi ifade etmek için kullanılır. Bahse konu kelime Arapça kökenlidir. Suizan kelimesinin zıt anlamlı kelimesi de hüsn-ü zandır.
Sözlük anlamından ve kaynaklardaki bilgilerden anlaşıldığına göre zanna en yakın kavram şektir. Nitekim bazı fakihler zannı şek kabilinden sayarak, "doğruluğu ve yanlışlığı eşit derecede mümkün görülen veya biri diğerine tercih edilebilen hüküm" diye tanımlamışlardır.
Anlam olarak suizan kelimesinin zıddıdır. Suizanın anlamı kötü zan iken hüsn-ü zannın anlamı iyi zandır. Daha ayrıntılı tarif etmek gerekirse hüsn-ü zan, yeterince tanınmayan bir insan hakkında olumlu düşünmek, iyi düşünmek anlamına gelir.
Eserin konusu
Hüsn ü Aşk, kurgusal anlamda Hüsn (Güzellik) isminde bir kız ile Aşk isminde bir erkeğin aşkını anlatan, tasavvufi bir tema ve temele sahip bir mesnevidir.
hüsn-ü ahlak / hüsn-ü ahlâk / حُسْنِ اَخْلَاقْ
Ahlâk güzelliği.
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
Gıpta, başkalarında bulunan bir özellik ya da varlığa karşı duyulan özlem. Kişinin, başkasında bulunan bir şeyin yok olmasını temenni etmeyerek aynı şeyin kendisinde de olmasını arzu etmesi durumu.
İkrar sözcüğünün manası; açıkça söylemek, bildirmektir. İkrar vermek ya da ikrar etmek ise bazı hallerde kişinin resmi makamlar huzurunda bazı konularda bildirimde bulunması, bazı olay ya da durumları kabul ve tasdik etmesidir.
tapşın çalmak, tapşınlamak: El çırpmak, alkışlamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri