Semizotunu yıkamak için su dolu geniş bir kapta bekletin. Üzerlerindeki kirler ve yabani semizotunun içindeki minik siyah tohumlar suyun dibine çökecektir. Bu arada tohumların temizlenmesine çok da takılmayın, yenebiliyorlar.
Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere tüm bitki yenilebilirdir ve binlerce yıldır farklı çeşitler ile mutfaklarımızı süslemektedir. Semizotu, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşın besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür.
Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar.
Köklendirdikten sonra, bahçenize veya saksıya semizotu dikimini yapabilirsiniz. Semizotu tohumunun filizlenmiş ucunu 5 ila 15 cm kesin ve iyice havalandırılmış toprağa yerleştirin. Semizotu, güçlü doğurganlığa sahip bir bitkidir.
İlgili 45 soru bulundu
Üzerlerindeki kirler ve yabani semizotunun içindeki minik siyah tohumlar suyun dibine çökecektir. Bu arada tohumların temizlenmesine çok da takılmayın, yenebiliyorlar. Semizotunu dondurmak da mümkün. Dokusu kaybolur ama çorba yapmak için kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak, semizotu sağlık üzerinde çeşitli faydaları olan besin açısından zengin bir bitkidir. Omega-3 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, semizotunun kalp sağlığı, sindirim sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır.
Şu aralar bol bol tazecik semizotu var her yerde. Ben de geçen hafta aldığım semizotlarının yapraklarından salata yaptıktan sonra saplarını atmaya kıyamadım. Üzerlerinde minik körpe yapraklar olan semizotu sapları çok lezzetlidir.
Semizotu sapı mücverini, çok az yağ ile beraber fırında da pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz mücverin içine patates, havuç, kabak ile arzu ettiğiniz otları da ince ince kıyıp ekleyebilirsiniz.
Sindirim sistemini olumsuz etkileyen kıl kurtları büyüdükçe bağırsaklara zarar verir. Vücudu zararlı parazit ve kurtlardan arındırmak, iyi bir beslenme ile mümkün olabilir. Bu noktada "semizotu" şifa kaynağı olarak biliniyor. Semizotu suyu içmek, vücuttaki kurt ve solucanları yok ediyor.
Semizotu, oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta ise en fazla 9 ay muhafaza edilebilir. Şunlara da göz atın; Kabak buzlukta nasıl saklanır?
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Pirpirim otu yabani semizotu olarak biliniyor. Belirli aralıklarla tüketildiği takdirde vücuda benzersiz faydaları bulunan bu ot bilinen semiz otuna oranla daha küçük yapraklara sahip ve rengi daha koyu. İşte pirpirim otu ile ilgili bilinmesi gerekenlerin tamamı…
Semizotu nasıl tüketilir? Semizotunun faydalarından yararlanmak için bitkinin tamamını (kirlenmemiş yerlerde) toplayın, birkaç su ile yıkayın ve bir salataya koyun. Ayrıca semizotunu biraz yağda kızartabilir veya çiğ doğrayıp tostun üzerine sürdüğünüz süzme peynirle karıştırabilirsiniz.
Semizotu tohumu elde etmek için çiçek açması beklenir. Semizotu çiçekleri kısa sürede tohuma dönmektedir. Sarı çiçekleri yaprağını döküp tohuma döndüğünde toplanıp kurutulur. Bu toplanan tohumlar ilkbaharda ekmeden önce suda ya da nemli bir bez üzerinde nemlendirilir ve tekrar ekilir.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur. Yapılan araştırmalara göre semizotu; karaciğerin LDL yani kötü kolesterol üretim oranını düşürme özelliğine sahip.
Semizotu yapraklarını ve saplarını da ekleyerek ezmeden karıştırın, Geniş bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ ve pul biber gezdirin.
Aynı zamanda yüksek dozlarda alındığında müshil olan bir idrar söktürücüdür. Semizotu yaprakları, cilt ve mukoza zarları ve dokular için pürüzsüzleştiren, yaraları iyileştiren ve iltihapları azaltan bir madde üretir.
Öncelikle soğanlarımızı zeytinyağında kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca salçamızı ekliyoruz daha sonra kabuğu soyulmuş ve doğranmış domateslerimizi ilave ediyoruz. En son semizotumuzu ekliyoruz. Semizotları suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kapağı hafif açık şekilde pişiriyoruz.
Semizotu Zararları
Fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşma ihtimalini arttırır. Bazı kişiler alerjen bünyeye sahiptir, tüketildiğinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hassas mideye sahip olanlar için tavsiye edilmez, ishal problemi yaratabilir.
Kolesterolü düşüren sebze, kan basıncının da dengelenmesi konusunda önemli bir görev üstlenir. Antioksidan etki gösteren bitki, damarları rahatlatır ve yüksek kolesterolü olanlara iyi gelir. Toksin temizleyici ve idrar söktürücü özelliğiyle dikkat çeken semizotu, böbreklerdeki taşı ve kumu dökmeye de yardımcı olur.
Magnezyum oranı açısından oldukça zengin olan semizotu, yüksek tansiyon hastaları için vazgeçilmez bir tat olacak.
İdrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotunun, böbrekteki kumu ve taşı döktüğü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdiği çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Semizotu yaz aylarında yetişmektedir. En çok rastlanılan yerler dağlar, bayırlar yabani tarlalar ve bahçelerdir. Ekili alanlarda çıplak ve ince yerlerde büyümektedir. En büyük fayda yabani olan ve taze olan semizotundan sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri