Allah'ın isimlerinden biri olan “el-Adl” adalet manasındadır.
Kur'ân'a göre Allah mutlak ve hakiki adalet sahibidir. Allah'ın isimlerinden (Esmâ-yi Hüsnâ) biri de Adl'dir. Yani O, hiç kimseye zulmetmez. Herkese hak ettiği şekilde muamele eder ve ahirette de zerre kadar haksızlığa mahal vermeyecek şekilde adaletle hükmedecek ve mazlumun hakkını zalimden alacaktır.
Adalet teriminin mastarı olan “adl” sözcüğü adalet yerine kullanılır. Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek vb.” manalara gelen bir mastardır. Ayrıca "doğruluk, hakkaniyet ve adalet" anlamlarıyla isim olarak kullanılır. Allah'ın isimlerinden biridir (Topaloğlu, 1988: 387).
Adl, Allah'ın isimlerinden biri olarak kullanıldığında mübalağa ifade eden bir sıfat olup “çok âdil, asla zulmetmeyen, hakkaniyetle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan” anlamına gelir.
Adâlet, Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde genellikle “düzen, denge, denklik, eşitlik, gerçeğe uygun hükmetme, doğru yolu izleme, takvâya yönelme, dürüstlük, tarafsızlık” gibi anlamlarda kullanılmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Genel planda her hak sahibine hakkını vermek anlamına gelen adâlet kavramı kur'ân-ı Kerîm'de inanç, karşılık, doğruluk, eşitlik, dengelilik, denklik ve benzerlik anlamlarına gelmektedir. Kullarının faydasına olan herşeyi en iyi bilen Allah'tır.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
Her şeyi yoktan yaratan Allahü teâlâ, hâkimler hâkimi, her şeyin asıl sahibi ve tek yaratıcısıdır. Üstünde bir âmiri, sahibi yoktur ki, Onu bir kanun altında bulundursun. Bundan dolayı, (Allah'ın yaptığı şu iş, adalete uymuyor) denmez.
İlahi adaletin tecelli etmesi için iyi niyetin suistimal edilmesi, haksızlığa uğranması ya da gönlün kırılması gerekir. Eğer iyi niyetinizin suistimal edildiğini düşünüyorsanız ve haksızlığa uğradığınızı biliyorsanız ilahi adaletin tecelli etmesini bekleyerek adaletin sağlanmasını görebilirsiniz.
Adl, Allah'ın isimlerinden biri olarak kullanıldığında mübalağa ifade eden bir sıfat olup “çok âdil, asla zulmetmeyen, hakkaniyetle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan” anlamına gelir.
Justitia, Roma mitolojisinde adalet tanrıçasıdır. Yunan mitolojisinde Themis ve Mısır mitolojisinde Ma'at'a denk gelmektedir. Daha çok ahlaki değerlerle güçlendirilmiş bir adalet anlayışını betimlemektedir.
El-Adl Allah'ın 99 isminden biri olarak mutlak adil olan ve çok adaletli olan, adaletiyle nam salmış, adaletiyle gönüllerde yer etmiş anlamına gelmektedir. Faziletleri çok fazla insan tarafından merak edilir çünkü El-Adl Allah'ın tüm diğer bilinen ve ilgi uyandıran isimleri gibi özel bir isimdir.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibideğişik türleri vardır.
Fakat ilahi adalet her daim yerini bulur.
Buna göre yeryüzündeki beşerî adalet, el-Adl'den pay aldığı oranda hakiki adalet olarak vasıflanabilecektir. Gazzâlî ilâhî isimleri şerh ettiği eserinde, el-Adl'i, zulüm ve haksızlığın zıddı olan âdil fiiller yapan zat olarak açıklar.
Hukuk adaletini karşılamak üzere de kullanılan prosedürel adalet (usulî adalet, usul adaleti), sosyal adaletten farklı olarak, yalnızca bireylerin eylemlerinin adil olup olmadığının değerlendirilebileceğini ve bu bakımdan toplumun adil olup olmadığının adalet tartışmasının konusu olmadığını kabul eder.
İlahi adalet, bir din içindeki Tanrı'nın veya diğer yüce varlıkların uyguladığı adalet anlamına gelir.
Esma tecellisi ise, İlâhî kudret ve sırların insanlarda ve nesnelerde görünmesi, Cenâb-ı Hakk'ın güzel isimlerinin kâinatta ve insanda zahir olmasıdır. Aslında Esma-i Hüsna'nın tecellisi tam olarak yansıma değildir. Binlerce perdelerden geçtikten sonra gölgelerinin yansımaları şeklinde düşünülmeli.
Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi. İlâhî tecellî anlamında tasavvuf terimi. Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah'ı görmeye engel olan perde anlamında terim.
Adalet; insaflı ve doğru davranmak, zulmetmemek, eşit tutmak ve her şeyi yerli yerince yapmak gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak adalet, hak yol üzere dosdoğru olmak, dinin emir ve yasaklarına uymak, haklıya hakkını, haksıza cezasını vermek, suç ve ceza oranına dikkat etmektir.
Nitekim Allah'ın güzel isimlerinden olan Adl ve Hakem gibi isimler, onun hem zatında adaletli olduğunu, hem de tüm varlıkları adaletle yaratıp yönettiğini vurgular.
ADALET; haklılık, hakka uygunluk, karşılıklı menfaatler arasında eşitlik, denklik, orantılılık olarak tanımlanmıştır. Adalet sözcüğünün etik ve hukuki anlamı, dürüstlük, hakkaniyet ve eşitlik olarak kullanılır. Adalet ve eşitlik, adalet ve iyilik hem farklı ve hem de benzer kavramlar olarak yorumlanmıştır.
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir.
Adalet deyince bizde kısaca her hak sahibine hakkını eksiksiz verme anlaşılır. Bizdeki kullanılışı hem adaleti hem de “kıst”ı anlatır. Çünkü adalet, hukuku herkese eşit uygulama, kıst ise herkese hakkı olanı vermedir.
Adil olmayan yönetim sürecinde, hak ve hukuka aykırı olarak haksız muamele ile karşılaşanlar; öfke, korku, kırgınlık, üzgünlük, utanmışlık ve aşağılanma duygularını hissederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri