Bunlar: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa'dır. Kur'ân-ı Kerim'de "bütün mescidlerin Allah'a ait olduğu", hadiste de "yeryüzünün tamamının ümmet-i Muhammed'e mescid ve temiz sayıldığı" bil- dirilmiştir². Buna rağmen Hz. Peygamber: "Ancak şu üç mescide (ibaret ve ziyaret amacıyla) yolculuk yapılır.
Mescid-i Aksa Mekke ve Medine'den sonra üçüncü olarak kutsal kabul edilen bir yer olan Kudüs'te bulunuyor. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir Bölgesi'nde bulunan bu kutsal nokta Müslümanların ziyaret etmesi gereken bir yer.
Hâlid mahallesi, Irak yönünde Zâtüırk yolu üzerinde Cebelünnakvâ, Karnülmenâzil yolu üzerinde Cebelülmakta', Tâif yönünde Arafat yakınındaki Urene vadisi Mekke hareminin sınırlarını teşkil etmektedir. Mescid-i Harâm ile bu sınırlar arasındaki mesafeler yaklaşık 6-18 km. arasında değişmektedir.
Mescid-i Aksa Üç Kutsal Mescitten Biridir
Peygamberimiz Muhammed (sav) Mescid-i Aksa hakkında şöyle demiştir: “Yolculuk ancak şu üç Mescid 'den birine olur: Benim şu mescidime (Mescid-i Nebevî), Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya.”
Mescid-i Harâm tabiriyle Kâbe, Kâbe'yi kuşatan ve ibadet için kullanılan alan, Mekke veya Mekke haremi kastedilir (Zerkeşî, s. 41-43).
İlgili 15 soru bulundu
Bunlar: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa'dır. Kur'ân-ı Kerim'de "bütün mescidlerin Allah'a ait olduğu", hadiste de "yeryüzünün tamamının ümmet-i Muhammed'e mescid ve temiz sayıldığı" bil- dirilmiştir². Buna rağmen Hz. Peygamber: "Ancak şu üç mescide (ibaret ve ziyaret amacıyla) yolculuk yapılır.
Esenler Belediyesi, İslâm inancında kutsal olan Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere ve Kudüs-ü Şerif'te bulunan üç mescidin fotoğraflarından oluşan “Üç Harem-i Şerif Sergisi”nin açılışına ev sahipliği yaptı.
Mescid-i Aksa resmen Ürdün Evkaf Bakanlığı yönetimi altındadır. Ama İsrail Devleti Kudüs'ü ilhak ettiğini iddia ettiği için efektif yönetim İsrail devleti otoritesi tarafından yapılmaktadır.
Kudüs, Yahudiler için en kutsal şehirdir çünkü Tevrat'a göre İsrail Kralı Davud, milattan önce Kudüs'ü Birleşik İsrail Krallığı'nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, ilk tapınağı şehrin içinde kurdu.
Mescid-i Aksa, Kuran-ı Kerim'de yeryüzündeki en mukaddes yer olan Mescid-i Haram ile birlikte zikredilmiştir. Yüce rabbimiz “Bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir.” (İsra 1) buyurmaktadır.
Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı.
Üsküdar'da bulunan ve otobüs terminaliyle bilinen semt olan Harem, bu ismi geçmiş yüzyıllarda var olan Osmanlı Harem-i Hümayun kasrı nedeniyle almış. Topkapı Sarayı'ndan gelen saray kadınlarının kasra gitmek için iskelede inmesi, iskelenin “Harem İskelesi” olarak anılmasını sağlamış.
Terim olarak Mekke ve Medine'nin, sınırları Hz. Peygamber (asm) tarafından çizilen çevresi için kullanılır. Bu bölgelere harem adının verilmesi, zararlılar dışındaki canlılarının öldürülmesi ve bitki örtüsüne zarar verilmesinin haram kılınmış olmasındandır.
İsrail polisi işgal altındaki Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya Ramazan ayında birkaç gece baskın düzenledi. İsrail buna gerekçe olarak bir grup Filistinli gencin içeri girerek barikat kurmasını gösterdi. İsrail'in bu tavrı birçok ülke tarafından eleştirildi.
Peygamber'in Mekke'deyken atası Hz. İbrahim'in inşa ettiği Kâbe'ye dönerek namaz kıldığını söylemek mümkün. Bunun, Mekke'nin müşrik sakinlerine karşı Hz. İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir.
Mescid-i Aksa ilk olarak Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) sahabelerinden birisi olan Ömer bin Hattab tarafından inşa edilmiş küçük bir din eviydi. Daha sonra Emeviler'in beşinci halifesi Abdülmelik tarafından tekrar inşa edildi ve genişletildi.
Davud'un liderliğinde Yahudilerce fethedilene kadar Kudüs kentinin Kenanilerin elinde olduğu bilinmektedir. Hz. Davud zamanında fethedilen Kudüs, devletin başkenti yapılmış, sonrasında gelen Hz. Süleyman döneminin bitişiyle de ülke Samaria ve Judea olarak ikiye bölünmüştür.
İsrail ve Filistin'in tam ortasında yer alan Kudüs şehri, içinde bulundurduğu kutsal mekanlarla da oldukça önemli bir şehirdir. Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini açıdan büyük önemi olan yapılara ev sahipliği yapan Kudüs'te günümüzde 800 bin civarı nüfusun olduğu bilinmektedir.
Onlar, Kudüs'ün ve mâbedin yakılıp yıkılışını, esir olarak Romalılar tarafından başka ülkelere sürülüşlerini anmak, hâtıralarını tazeleyip kinlerini bilemek, mâbede yeniden kavuşup yahudi hâkimiyetini kurmak hayali içinde dua ve göz yaşı ile yaslarını sürdürmüşlerdir.
Kudüs haremindeki kutsal kaya üzerinde yer alan, Emevî Halifesi Abdülmelik b. Mervân'ın yaptırdığı ortası kubbeli sekizgen yapı.
İbrahim, Lût, İshak, Yakub, Yunus, Yusuf, Davud, Süleyman, Musa, Zekeriya, İsa (a.s.)… Elbette Hz. İsmail de bu topraklarda doğdu, Sâre Ana, Hacer Ana, Meryem Ana da bu topraklarda yaşadı.
İslam inancına göre, Hazreti Muhammed'in Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükselişinin ilk durağı olarak biliniyor. Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alandır.
İslam Dininde Mescid-i Aksa
Muhammed'in “İsra ve Mirac" hadisesinin yaşandığı yer olması bakımından oldukça öneme sahip, kutsal bir şehirdir. Tüm bunlara ek olarak Mescid-i Aksa, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi ile birlikte kıyamete kadar yaşayacak, namahrem eli değmemesi gereken İslam'ın üç hareminden birisidir.
İslam inancına göre yeryüzünde yapılan ilk mabet ve Müslümanların kıblesi olan Kabe-i Muazzama, asırlar boyunca dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların büyük bir sevgi ve samimiyetle bağlı olduğu en kutsal mabet olarak varlığını sürdürüyor.
7 minareli Mescid-i Haram, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri sayılır Mekkeliler tarafından Harem-i Şerif olarak adlandırılan mescidin toplam 19 kapısı vardır. Kabe, Makam-ı İbrahim, Hicr-i İsmail ve Mültezem başta olmak üzere birçok bölümden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri