Vücutta kemiklerin oluşması ve güçlenmesine yardımcı olmak için kalsiyum ile birlikte görev yapan fosforun vücutta genellikle eksikliğine değil, fazlalığına rastlanıyor. Protein açısından zengin olan et, balık, süt gibi besinler aynı zamanda fosfor bakımından da zengin gıdalar olarak kabul ediliyor.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Düşürmek için; İlk olarak fosfor yüksekliği durumuna sebep olan etmen belirlenerek buna yönelik bir tedavi uygulanır. Gerektiğinde kalsiyum içeren gıda takviyeleri, idrar sökücü veya alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar verilir.
Fosfor yüksekliği belirtileri arasında; kas ve kemik ağrıları, böbrek taşı oluşumu, mide bulantısı ve kusma, kabızlık, deride kızarıklık ve döküntü, ishal ve iştahsızlık şeklinde sıralanabilir.
6Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
Fosforun yüksek çıkmasına neden olan durumlarda; aşırı D vitamini alma, kalsiyum ve magnezyum eksikliği, diyabet hastalığı, böbrek hastalığı, iltihaplı hastalıklar, karaciğer hastalığı, kemoterapi gören kişilerin kullanmış oldukları ilaçtan kaynaklı olarak fosforda yükselme görülür.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Fosfor: Et, sosis, balık, meyve tohumları ve işlenmiş peynir gibi farklı besin kaynaklarında bulunmaktadır. Fonksiyon: * Normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. * Hücre zarlarının normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Palamut balığı; protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır.
Balığın kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece önemli. Bu nedenle özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi küçük balıkları kılçığıyla tüketmesinde fayda var.
Balıktaki proteinin içerdiği yağın sağlıklı olması, A, B, D vitaminleri içermesi, demir, iyot, selenyum ve çinko gibi minerallerin içeriğinde bulunması balığı protein tercihinde öne geçiriyor. Balık kırmızı ete göre daha yağsız ve düşük protein kaynağıdır.
P-Fosfor Testi Kaç Olmalı? Kişiden kişiye, yaşa bağlı olarak P-Fosfor testi sonuçları değişkenlik gösterebilir. Her yaş grupları için test farklıdır. 0 ila 6 ay aralığındaki bebekler için 100 mg/gün, 1 ila 18 yaş aralığındaki çocuklar için 450 ila 500 mg/gün, 19 yaş ve üzeri yetişkinler için 700 mg/gün olması gerekir.
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Rovita Phosphorus. Kullanım Amacı: Fosfor vücudun mineral dengesinin korunmasında önemli bir mineral olması sebebiyle eksikliği başta yatalak hastalığı olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yeme gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Rovita Phosphorus Kalsiyumla birlikte fosforu dengeli bir şekilde içerir.
Fosfor tayini için spektrofotometrik ya da AAS, ICP gibi metotlar kullanılabilmektedir. Su numunelerinde, tespit edilecek fosfor formuna göre direkt olarak ya da süzme işlemin yapıldıktan sonra hidroliz veya asitle parçalamaya tabi tutulur. Sonrasında ise spektrofotometrik olarak okutma yapılır.
Fosfor (P) idrar testi, idrarınızdaki fosfor seviyelerini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Fosfor, vücutta kemik ve diş sağlığını sürdürmek, enerji üretimi, hücresel iletişim ve diğer biyokimyasal süreçlerde önemli bir rol oynayan bir mineraldir.
Diyaliz hastalarında hiperparatiroidizmi önleyebilmek için, kan kalsiyum düzeyini yükseltmek, kan fosfor düzeyini düşürmek ve kan parathormon düzeyini istenilen değerler arasında tutmak gerekir. Bu amaçla tedavide kalsiyum desteği sağlayan fosfor bağlayıcı ilaçlar ve D vitamini tedavisi uygulanır.
Diyetle alınan fosfatların serbest formu ince bağırsaklardan emilir. Vücutta kemiklerde % 90 kalsiyum trifosfat, kalsiyum fosfat (Ca3(PO4)2) ve hidroksi apatit kristalleri halinde, plazmada ise 0,03-0,04 mg anorganik formda bulunur. İdrarla inorganik fosfat halinde atılır. Serum düzeyi parathormon ile sağlanır.
İnsan vücudunda yüksek seviyelerde P bulunması hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Yüksek seviyelerde P, gözlerin kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir. Daha yüksek fosfor seviyeleri; kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.
Böbrek yetmezliği sürecinde yüksek fosfor, tüm nedenlere bağlı ve kardiyovasküler mortalite için bir risk faktörüdür ve aynı zamanda ve düşük böbrek sağ kalımı oranı ile ilişkilendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri