İhsanda bulunan kişiye muhsin denir. Hz. Ali. "İnsanlar işlerini ihsanla yapmalarına göre değer kazanır." derken bunu kastetmiştir. Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (Secde, 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır.
İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi yaşamak, yapılan her bir işi/ameli en iyi, en güzel ve en sağlam şekilde yapmak demektir. 2.
İbadet ve kulluğun sadece Allah'a mahsus olduğunu ve Yüce Allah'ın bizleri her an gördüğünü unutmadan yaşamanın, Rabbimizin bizimle beraber olduğunun şuuruna erişmenin adı da ihsandır. Muhterem Müslümanlar! İhsanın diğer bir anlamı da, amellerdeki ihlas ve murakabe duygusudur.
Murâkabe kavramına verilen anlamları iki temel noktada toplamak müm- kündür. Bunlardan ilki kişinin Allah'a yönelmesi ve daima onun huzûrunda olduğu bilincini hissetmesidir. Bu anlamıyla murâkabenin, Cibrîl hadisi diye bilinen hadis-i şerifteki ihsân terimiyle eş anlamlı olarak kullanıldığı görü- lür.
son derece cömert davrandığını ihsan kavramının değişik kullanımlarıyla ifade etmiştir. Bu kavram ayrıca yüksek ahlâkî bir değer olarak, başta Hz. Muhammed olmak üzere birçok peygambere atfedilmiş ve onlardan “Muhsinler” diye bahsedilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Vedud kelimesi Allah'ın ismi olarak Kur'anda iki yerde geçmektedir. Bunlar: Hud suresi 90. ayette: “Rabbinize tevbe ve istiğfar edin. Çünkü O (rahım ve vedud) çok merhamet eden ve çok sevendir” ve Buruc suresi 13. Ayette “O (gafur ve vedud) çok bağışlayan ve çok sevendir” şeklinde yer almak- tadır.
İhsan gerek Kur'an gerekse hadislerde geçen bir İslam dini terimidir. İhsan bir davranışı en güzel biçimde yapmak demektir. İslam genel olarak inanan kişinin ihsanla kulluk etmesini istemiş, ayrıca Kur'an'da ebeveynleri ile ilişkilerde de ihsan ile davranılması gerektiğini belirtmiştir.
"İnsanlar işlerini ihsanla yapmalarına göre değer kazanır" derken bunu kastetmiştir. Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (Secde 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır.
Peygamber'in “Cibrîl hadisi” diye bilinen hadiste geçen, “İhsan Allah'ı görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O'nu görmesen de O seni görmektedir” şeklindeki açıklaması (Buhârî, “Tefsîr”, 31/2, “Îmân”, 37; Müslim, “Îmân”, 1), ihlâs terimiyle de ifade edilen bu bağlamdaki ihsanın en güzel tanımı kabul edilmiş ve ...
Lütuf terimi, sözlükte, nazik olmak, yumuşak ve merhametli davranmak, ihsan ve muvaffakiyet anlamlarına da gelir. Buna mukabil olarak kavram, herhangi birinse iyilik etme ve yardımda bulunma anlamında isim olarak da kullanılır.
nu hadîste ahlâkı ifade eden ihsan kavramıyla ilgili şöyle bir tanımlama yapılmaktadır: “İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi kullukta bulunmandır.
Peygamberimiz ihsanı şöyle tanımlar: "Yüce Allah'a, O'nu görüyormuşcasına ibadet etmendir. Zira sen O'nu göremesen de, O seni görür!" Adam yine tasdikler ve çıkar gider.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Sözlükte “görmek” anlamına gelen rü'yet kelimesi tasavvufta “Allah'ı dünyada ve âhirette gözle müşahede etmek” mânasında kullanılır.
Her iki kelime de Türkçeye anlam daralması ile girmiş ve bu meallere de yansımıştır. İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
İhsan, Allah'ı görür gibi ibadet etmektir. Allah'a tam bir bağlılıktır. İhlas, riyadan, şirkten uzak ibadeti Allah için yapmaktır. Nimette, mümin kardeşinizi tercih etmektir.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
Bilâkis, kim güzel niyet ve davranış sahibi olarak kendini Allah'a teslim ederse rabbinin katında onun mükâfatı vardır. Öylelerine korku yoktur, onlar üzülmeyecekler de.
Türkiye Diyanet Vakfı - Allah işini güzel yapanları sever. Âl-i İmrân Sûresi, 148 | Facebook.
Özet. Kale gibi korunmuş, muhafaza edilmiş kök manasına gelen, "حصن "kökünden türeyen bir kelime olan "muhsan" Kur'an-ı Kerim'de bu şekliyle mecaz manasında kullanılmış olup, hem iffetin korunmasını, hem bu korumayı sağlayan evlilik ve hür olma durumlarını ifade eden bir tabirdir.
Bu ceza, evlenmiş veya evlenmemiş olan namuslu kadına, iffetli yetişkin kızlara yapılan zina iftirasına da şamildir. Aklı baliğ olan hür, namuslu müslüman kadını muhsandır. Ona iftira cezayı gerektirir.
İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir. Bu terim Arapça "şera'a" kökünden türemiştir.
Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir. Tirmizî ve İbn Mâce'nin rivâyet ettikleri hadiste bu doksan dokuz isim tek tek sayılmıştır (Tirmizî, De'avât, 83 [3507]; İbn Mâce, Duâ, 10 [3861]).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri