Allah Samed'dir. Samed: “Tam, eksiği olmayan, her şey Kendisine muhtaç olduğu halde, Kendisi hiçbir şeye muhtaç olmayan” demektir. Allah Samed'dir.
Cevap: Zati sıfatlarından olan Kıyâm bi-nefsihi, Allahü teâlânın, zatında, sıfatlarında ve fillerinde yani işlerinde, hiç kimseye, hiçbir şekilde muhtaç olmaması demektir.
Hiçbir zamanda, hiçbir mekânda, hiçbir hâlde, hiçbir şeye muhtâc olmayan. Allahü teâlâya, hiçbir şekilde başkasına muhtaç olmayan mânâsına Ganiy-yi mutlak da denir.
Cevap: Her şeyin Allah'a muhtaç olması ve Allah'ın hiçbir şeye muhtaç olmamasına Samed denir. Yani bu tanım Allah'ın Samed sıfatı ile ilgilidir.
Tevhit ya da tevhid (Arapça: توحيد), tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığıdır. Tevhit Allah'ın isim ve sıfatları konusunda şirki reddetmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Vahdaniyyet. Allah'ın tek olduğunu, eşsiz ve benzersiz olduğunu açıklayan sıfatıdır.
Allah harflerle konuşur; harfler de mahlûk değildir. Kulun okuyuşu, sesi ve okuma fiili yaratılmıştır; Allah ile kaim değildir. Fakat dinlenilen Kur'an mahlûk değildir, Allah ile kaimdir. Allah'ın kelâmı Cibril vasıtasıyla inzal olunan anlamın hikâyesi değil, ibaresidir.
Kelâm âlimlerine göre kıyâm bi-nefsihî Allah'ın varlığının, başkasına bağımlı bir zorunluluktan değil kendinden kaynaklanan bir gereklilik olduğunu, ayrıca O'nun mevcudiyeti ve bekāsı için bir başkasına veya kendi dışındaki bir sebebe muhtaç bulunmayan yegâne mutlak varlık (vâcibü'l-vücûd li-zâtih) olduğunu ifade eder.
Allah'ın sıfatlarının kusursuz olması, Zat-ı Akdesin kusursuz olduğunu gösterir.
Kelâm ilminde "Allah'ın yaratması", hem de bir şeyi "yoktan yarat- ması", "tekvin" kelimesi ile ifade edilmiştir.
6- Kıyam-bi - nefsihi:
Allah, Ezel-i Mutlak'tır. Hiçbir şey ona denk ve eşit değildir. Bu nedenle var olması için başka hiçbir varlığa ihtiyaç duymaz. Bilakis, diğer tüm yaratılmışlar onun varlığına muhtaçtır.
Allah'ın sıfatları zati ve subuti sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır. Subuti, varlığı zorunlu ve gerçekleşmesi kesin olan demektir. Zati kelimesi ise öz anlamına gelen ''Zat'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime yalnızca Allah'a özgü olan ve başka hiçbir varlığa atfedilemeyecek nitelikler için kullanılır.
Allahın Zati Sıfatlarından birincisi olan Vücud, yüce yaratıcının varlığından söz etmektedir, ve varlığının ezeli olduğuna yer verilmektedir. 2)KIDEM: Kıdem, Cenab-ı Hakk'ın varlığının başlangıcının bulunmadığını ve evvelinin asla olmadığından bahsetmektedir.
Kelam / konuşma: Allah organa, sese ihtiyaç duymaksızın konuşur. Allah'ın zati sıfatları ile subuti sıfatları arasındaki fark: Zati sıfatlar, Allah'a mahsus olup, başka hiçbir varlıkla müşterekliği söz konusu değildir. Halbuki subuti sıfatlar, mahiyet farkıyla da olsa insanlarda da bulunuyor.
sıfat-ı sübutiyye / sıfat-ı sübûtiyye
Allahü teâlânın zâtında (kendisinde) bulunmakla birlikte başka varlıklarda da sınırlı olarak bulunan sıfatları.
Allah'ın zatı cüz ve parçalardan oluşmamıştır, cisim değildir, eşi ve benzeri yoktur. Yarattıklarına benzemez. Allah'ın sıfatları da, yaratıklarının sıfatlarına benzemez. Fiillerinde tek oluşu, yaratmada tek olması demektir.
el-Mücîb: Sıkıntıları gideren. el-Müheymin: Koruyucu.
Allah'ın yaratma sıfatına "Tekvin" denir.
Allah'ın 99 ismi hakkında bilgi verir misiniz? Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, De'avât, 68, [6410]; Müslim, Zikir, 5-6 [2677]).
4- Kıyam Bi-Nefsihi:
Yaratılan her şey Allah'a muhtaçtır.
Bekâ, Allah'ın bâkî, ebedî, sonsuz, ölümsüz olması ve varlığının sonu olmaması demektir.
Sözlükte “varlığının üzerinden uzun zaman geçmek” anlamına gelen kıdem (kadâme) kelimesi, terim olarak “Allah'ın varlığının başlangıcı bulunmaması ve başkasına ihtiyaç duymaksızın mevcut olması” diye tanımlanır.
Dini bir terim olarak da vücudun belirli bir karşılığı vardır. Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve mevcudiyeti zorunlu bir varlık olduğunu belirtir. Allah'ın varlığı zâtının gereği yani kendindendir, O'nun dışındaki varlıkların mevcudiyeti ise kendileri dışındandır.
- Bir hadiste Allah'ın sözü düz bir taşta zincirin sesi gibidir anlamı geçiyor. - Allahu Zülcelal hazretleri vahiy suretiyle konuştuğu zaman sema ehli bir ses işitir ki bu, demir bir zincirin düz bir kaya üzerinde hareket etmesiyle çıkan çıngırak sesine benzer.
Dolayısıyla Allah, insanla ilham yoluyla konuşur. İkincisi; ayette net biçimde bildirildiği gibi, Allah insanla perde arkasından konuşur. Üçüncüsü; Allah, vahyini tebliğ eden nebi resuller vasıtasıyla insanla konuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri