Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
İhlas; samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamına gelen bir dini terimdir. Riyanın aksi ve zıttıdır.
İhlas, ibadetin özüne aykırı olan her türlü gösterişten, şirkten, dünyalık kaygılardan, çıkar hesaplarından onu arındırmak, saf ve tertemiz bir şekilde ibadeti Allah (cc)'a arz etmektir. İbadetleri insanların beğenmesi için değil sadece Allah rızası için yapmak demektir.
İhlas genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
Kul hüvellâhü ehad, Allâhüssamed, Lem yelid ve lem yûled, Ve lem yekün lehû küfüven ehad. Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla. De ki: O, Allah'tır, bir tektir. Allah Samed'dir.
İlgili 26 soru bulundu
İhlas Suresi (Arapça: سورة الإخلاص), Kur'an'ın 112. suresidir. Sure, 4 ayetten oluşur. Mekke'de indirilmiş olan İhlas Suresi, Kur'an'ın en kısa surelerinden biridir ve İslam'daki tevhid (birlik) inancının en kısa ve öz ifadesi olarak kabul edilir.
Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır. Hatmin sonunda Aşr-ı şerif okumak da, hatm-i şerif-i Kur'an-ı Kerim'le bağlamak ve teberrük içindir.
İhlâs, bir işi, bir faaliyeti ciddî ve samimî olarak ve şartlarına uyarak yapmak demektir. Yapılan ibâdet, duâ iş ve hizmetlerde maddeyi, şahsî çıkarı hakikî ve esas gaye yapmadan, hiçbir karşılık beklemeden, yalnız Allah rızasını esas maksat edinmektir.
Peygamber Efendimiz (sas)'in ifadesinden de anlaşılacağı üzere,“iş, davranış ve ibadetleri gösteriş ve çıkar kaygılarından arındırıp sadece Allah için yapmak” mânâsına gelen ihlâs, Kur'an'da peygamberlerin başlıca nitelikleri arasında sayılmış ve âyetlerde ihlâslı kimselerden övgüyle söz edilmiştir.
İhlâs genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
Allah bir kulunun ihlâsını makbul kılmak istediği zaman onun ihlâsını görmesine engel olur; o zaman kul “muhlis” değil Kur'an'daki tabiriyle (Meryem 19/51) “muhlas” olur (Kuşeyrî, s. 445). Muhlis kendi iradesi ve gayretiyle ihlâsa kavuşan, muhlas ise Allah tarafından kendisine ihlâs bağışlanan kimsedir.
Allah'ın birliğini anlattığı için Tevhid suresi olarak da bilinen İhlas suresi, Allah-u Teala'nın hiçbir ortağının olmadığını belirterek, şirkin her türlüsünü reddetmiştir. İhlâs, samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamındadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in yüz on ikinci sûresi. İslâm dininin kutsal kitabı. Kur'ân-ı Kerîm'i oluşturan 114 bölümden her biri.
İhlas kelimesinin sözlük anlamı, samimiyettir. İslam dininde ise dine içtenlikle bağlanmak anlamına gelir. Dinimizde samimiyet esastır. Riya (ikiyüzlülük) ise en büyük günahlardan biri kabul edilir.
İman ve ihlâs, manevî hayatımızın temeli, özü, vazgeçilmez esaslarındandır. Allah'a inanmak, teslim olmak, rızasını kazanmak, memnuniyetine ve muhabbetine vâsıl olmanın sırrı ihlâsla ölçülür. İhlâs öyle bir iksirdir ki ölçüsü, tartısı kalbin içindeki niyette, kasıtta ve tercihte gizlidir.
İhlas da, Allah'ın insanı bu iki- sinden korumasıdır.” İçten ve samimi niyet sahibi ihlâslı kişi, insanların övgü- sünden bülbülün şahinden kaçtığı gibi kaçandır. Görünen ile görünmeyenin birbirine eşit ve aynı olduğu her türlü fiil ve davranış, ihlâsın işaretlerini verir. İbadetin ruhu ve bedeni ihlâstır.
Diyanet ve TDK anlamı merak edilen ihlas, kelime anlamı olarak yürekten bağlılık ve temiz sevgi demektir. TDK anlamının yanı sıra Diyanet anlamına bakılacak olursa, şirkten uzak bir şekilde Allah'a tam anlamıyla ibadet etmektir.
İhsan, Allah'ı görür gibi ibadet etmektir. Allah'a tam bir bağlılıktır. İhlas, riyadan, şirkten uzak ibadeti Allah için yapmaktır. Nimette, mümin kardeşinizi tercih etmektir.
İhlâs, gerek bedenle, gerek malla yapılan farz veya nafile bütün ibadetleri, sadece Allah rızası için yapmaktır. Allah rızasından başka niyetle yapılırsa riya olur. Tesbih çekerken başkasının görmesi değil, kasten ona göstermek riya olur, yani herkes görsün, beni takdir etsin diye çekiliyorsa riya olur.
"Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kere İhlas suresi okuyup sevabını ölülere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevap verilir." (Ibn Abidin) Bu hadis sahih mi? Değerli kardeşimiz, İbn Abidin'in metni Durru'l-muhtar'da hadis olarak rivayet edilmiştir.(bk. İbn Abidin, II/242).
İhlas suresi, Mekke dönemi içerisinde inmiş olan bir suredir. 4 ayetten oluşmaktadır. İhlâs, samimi olmak, İslam dinine içtenlik ile bağlanmak anlamına gelmektedir. Allah'a bu surede anlatıldığı biçimde inanan, tevhit inancını tam manası ile benimsemiş olan kişilerin ihlaslı bir Müslüman olacağı belirtilmektedir.
Kötü his, menfaatçi, samimiyetsizlik gibi olumsuz davranışlardan kurtularak kalbin temizlenmesi ve yapılan bütün ibadet veya iyiliklerde yalnızca Allah'ın rızasını istemek olarak da ifade edilir.
İhlas Suresi, Kuran-ı Kerim'in en faziletli sureleri arasında olup arefe günü okunması halinde günahların affedileceği rivayet edilmektedir. Arefe günü bin İhlas Suresi okurken abdestli olmalı ve her bir İhlas Suresini okumaya başlarken Besmele ile başlamaya dikkat etmek gerekir.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
İhlas suresini günde 100 kez okuyan kişi için birçok faziletlere ve faydalara erişmeye vesile olmaktadır. İhlas suresini günde 1000 kez okuyan kişinin günahlarının affına ve dualarının kabulüne vesile olacağı bildirilmektedir. İhlas suresini 313 kez okuyan kişinin duaları kabul olunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri