Ağrı : Büyük bir kolon polip, bağırsağınızı kısmen tıkayabilir ve bu da karın ağrısına neden olabilir.
Poliplerin çoğu belirti vermez ve genellikle kolonoskopi veya radyolojik incelemeler esnasında tesadüfen saptanır. Ancak bazı polipler rektal kanama, makatta sümüksü akıntı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ve seyrek olarak da karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilirler.
Kalın bağırsak polipleri çoğu zaman belirti vermezler. Hastaların bazılarında; ishal, karın ağrısı ve kansızlık (demir eksikliği) şikayetleri görülebilmektedir.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Poliplerin alınması, kolon kanseri gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Polip temizliği için kullanılan en yaygın yöntem kolonoskopidir. Kolonoskopi, kolonun iç yüzeyini gösteren bir kamera ile donatılmış bir cihazdır. Polipler, kolonoskopi yoluyla görüntülenir ve cerrahi aletler kullanılarak alınır.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Polip çapı arttıkça bağırsak tıkanıklığı veya dışkılama alışkanlığında değişiklik yapabilirler. Zaman zaman kabızlık ve / veya ishal atakları olabilir. Bu dönemde karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz bu bulgulara ek olarak ortaya çıkabilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Poliplerin genel belirtileri, “Kansızlık, Rektal kanama, yorgunluk, nefes darlığı, dışkı renginde değişiklik ve dışkıda kan, tuvalet alışkanlıklarında görülen değişiklikler, göbek ağrısı” şeklinde sıralanabilir.
Bazı çok küçük yapıdaki polipler de ultrason incelemesinde de görünmeyebilir. Bu polipler belirti vermeye başladıktan sonra, doku örneği alınarak inceleme yapıldıktan sonra saptanır. Endometrial poliplerden genellikle aşırı kanamaya bağlı olarak şüphelenir. Yapılan ultrason incelemesi ile görülebilir.
Düzenli taramalar yaparak kolon polipleri ve kolorektal kanser riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir: Diyetinize bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl ekleyin ve yağ alımınızı azaltın. Alkol tüketimini sınırlayın ve tütünü bırakın.
Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisine bakan bölüm gastroenteroloji bölümüdür. Bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen doktorlar gastroenterolog olarak adlandırılır.
Kalın bağırsaklarda sıkça görülen polip rahatsızlığı için İbrahim Saraçoğlu soğan kürü önermektedir. Polip tedavisinde ise regl bitiş tarihinden en az 3, en çok 10 gün sonra küre başlayabilirsiniz. Küre başladığınız ilk ay, 15 gün boyunca devam edebilirsiniz. Diğer aylarda bu süreyi 10 güne indirebilirsiniz.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
Bu faktörlerin bir kombinasyonu, kolon kanseri ölüm riskini belirler. Her bireyin durumu farklı olduğu için, kesin bir ölüm riski tahmini yapmak zordur. Kolon kanseri ilk nereye sıçrar? Kolon kanseri genellikle ilk olarak kalın bağırsakta (kolon) veya rektumda başlar.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Riskli polipler cerrahi ile çıkarılmalı
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Poliplerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Fakat oluşumlarının ardında anormal hücre büyümesi olduğu için tedavi edilmemeleri ya da alınmamaları halinde kötü huylu hale dönüşebilirler. Kansere dönüşmesi ihtimali; oluştukları yere, neden oluştuklarına ve ne kadar süredir var olduklarına bağlı olarak değişir.
Kolon polipleri barsak yüzeyinden başlayarak barsak içine doğru çıkıntı yapmış saplı veya sapsız tomurcuk veya mantar şeklinde uzantılar şeklinde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Polipler nonkanseröz (kanser olmayan) tümör veya neoplazi olarak tarif edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri