Farz: Allah'ın kesin emirleri olan ve mükellefin yapmakla yükümlü olduğunda hiç şüphe olmayan davranışlardır. Beş vakit namaz kılmak, Ramazan ayında oruç tutmak, gücü yetenlerin hacca gitmesi ve nisap miktarı malı olanların zekât vermesi gibi…
Sevap; Allahu Teala'nın yapmamızı istediği iş ve davranışlar karşılığında bize vermiş olduğu ödüle denir.
HARAM: Allah'ın (c.c.) yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır.
Vahiy ya da tanrısal esin (Arapça: وحي), İslamî terminolojide buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesine veya bu bildirinin kendisine denir. İslamî inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner. Vahiy ile gelen her türlü söz Allah'ın sözüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Dini anlamda farzları yapmayan kişinin günah işlediği, farz oluşunu ret edenlerin ise İslâm dîninden çıkmış oldukları kabul edilir. Mesela, klasik fıkıh anlayışına göre kabul edilebilir bir mâzereti olmadan namaz kılmayan bir Müslüman fasık sayılırken namazın farziyetini reddeden birisi dinden çıkmış sayılır.
Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
Bir olay veya durumla karşılaştığımızda, şaşkınlık veya sevinç hallerimizde “Allah'ın istediği olur.” anlamında “Maşallah” deriz.
Haram gibi yapılması hoş görülmeyen davranışlara, eylemlere mekruh denmektedir.
Haramlar, haram kılınan fiil veya nesnenin mahiyeti, delilinin kuvveti ve yasaklanan şeyin nevi itibariyle çeşitli kısımlara ayrılmış, yasaklanan fiil veya nesnenin mahiyeti bakımından “haram li-zâtihî” ve “haram li-gayrihî” olmak üzere iki kısımda incelenmiştir.
Allah'ın haklarına karşı işlenen suçlar; hırsızlık, zina, şarap içmek veya sarhoş olmak, kazif (birine zina isnat etmek), yol kesme, irtidat yani İslam dinini terk etmek ve değişik görüşler olmakla beraber isyan'dan ibarettir26.
Sevap: Yapılan iyi bir iş karşısında Allah tarafından verileceğine inanılan ödüle denir Dinimize göre yaptığımız her güzel davranışın bir karşılığı vardır Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her güzel iş sevaptır Allah'a ibadet etmek, ders çalışmak, arkadaşlarımızla iyi geçinmek, insanlara yararlı işler yapmak, ...
İbadet, insanların günlük hayatlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bütün dinlerde, icra şekilleri farklı olmakla beraber ibadet vardır. Allah ile kul arasında kurulan iliş- kide imandan sonra, ibadet aşaması gelmektedir. Bu makalede ibadet kelimesinin sözlük ve terim anlamları ortaya konulmuş- tur.
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
(En kıymetli amel, hacc-ı mebrûrdur.)
Yani, hiç günah işlemeden yapılan hacdır buyuruldu.
Bir davranışın ibadet olabilmesi için inanılarak samimiyetle ve Allah'ın emrini yerine getirme bilinciyle yapılması gerekir. İbadetin zikir, fikir ve şükür olmak üzere üç boyutu vardır.
Bunlara örnek olarak sigara içmek, bahis olmasa bile tavla ve kâğıt oyunları gibi oyunlar oynamak, erkeğin altın takması ve ipek giymesi gösterilebilir. Tenzîhen mekrûh: Şeriatın bağlayıcı ve kesin olmayan bir tarzda yapılmamasını istediği fiildir. Yapılmaması yapılmasından daha iyi olan davranışları tanımlar.
Mübah (Arapça: مباح), İslami terim. Efâl-i mükellefin'dendir. Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir. Oturmak, yemek, içmek, uyumak gibi...
Tahrîmen mekruha, başkalarının devam etmekte olan akid müzakeresine katılıp yeni bir teklif yapmak, başkasının evlenme teklifi üzerine evlenme teklifinde bulunmak fiilleri örnek verilebilir.
Allah, insanı yalnızca kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. [3] Kulluk, Cenâb-ı Hakkı tanımak, O'na gönülden bağlanmak, inanıp iyi işler yapmak demektir. Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır.
İstiğfar, Yüce Yaratıcıdan af dilemek, mağfiret talebinde bulunmaktır. Bir başka ifadeyle, her şeyin sahibi, zerreden kürreye her şeye hâkim olan Allah'a (cc) karşı yapılan isyandan, saygısızlıktan ve cürümden dolayı özür dilemektir.
Allah'ın (c.c.) yüceliğini büyüklüğünü kabul ettiğimizi belirten ve Allah'ın (c.c.) tüm eksiklik ve kusurlardan uzak, en yüce olduğunu ifade eden söz aşağıdakilerden hangisidir? SORU 4: I. “sübhanallahi ve bi hamdihi” ifadesidir.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Tevhit ya da tevhid (Arapça: توحيد), tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığıdır. Tevhit Allah'ın isim ve sıfatları konusunda şirki reddetmektir. Araf suresi 180. ayetinde "En güzel isimler (esmaül hüsna) Allah'ındır" denir.
“Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, eşi, benzeri ve ortağı bulunmaması, kulluk edilmeye lâyık tek varlık olması ve bunun kabul edilmesi”dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri